Ruïne Sint-Jacobskapel

Social Share

In Vragender staat nog een overblijfsel (muur) van de vroegere Sint-Jacobskapel.


Niet ver voor het jaar 1444 werd op deze plaats de laat gotische Sint Jacobuskapel gebouwd in opdracht van de kerk in Groenlo. Otto van Bronkhorst, de heer van Borculo waaronder Vragender als buurtschap van Lichtenvoorde ressorteerde, verleende daarvoor zijn toestemming.
De afmetingen van de eenbeukige kapel waren 8 x 20 meter. Het priesterkoor was naar het oosten gericht en het portaal naar het westen. Boven, deels op de westgevel en deels op het bakstenen tongewelf, heeft een kleine toren gestaan.


De Sint Jacobuskapel diende oorspronkelijk als miskapel. Drie maal per week werd er een misoffer opgedragen: op woensdag, zaterdag en zondag.

 

Voor het overige, zoals dopen, trouwen en overlijden, moest men nog naar de kerk in Groenlo, een uur gaans van Vragender. In betere tijden, van 1563 tot 1602, verwierf de kapel beperkte parochierechten.


Toen Lichtenvoorde in 1616 overging naar het calvinisme werd de kapel gesloten en kwam na enige tijd het eigendom in handen van de Hervormde gemeente Lichtenvoorde. Daaruit vloeide voort dat de Vragenderse ingezetenen weer als vanouds naar de kerk in Groenlo moesten om de mis bij te wonen.

 

Vanwege de bouw van de Nederlands Hervormde Johanneskerk in Lichtenvoorde heeft van 1645 tot 1650 de kapel nog gediend als noodkerk voor de Hervormde gemeenschap. Nadien trad langzaam maar zeker het verval in en de kapel werd op den duur een ruïne.

 

De vele oorlogen, die door de jaren heen in de omgeving van de kapel woedden, hebben echter geen aantoonbare schade aan het gebouw toegebracht.


In het verleden gebruikten de omwonende geërfden het puin van de kapel om er de zandwegen hier en daar mee te verbeteren. De kapel lag eertijds aan een belangrijk knooppunt van wegen: de noord-zuidverbinding en de oost-westverbinding.


Tijdens het verval van de kapel is een kruisbeeld, dat op het tabernakel stond, gered en jarenlang in een nabij gelegen boerderij bewaard en later geschonken aan de nieuw te bouwen kerk in Vragender.

 

Bron: 

- Informatiepaneel kapelruïne te Vragender - Benny Bennink, "De kapelruïne van Vragender, de plaats, de opbouw en het verval", Eibergen - H.Bennink, " Vragender van verleden naar heden"

Plaats: 
Vragender
Straatnaam: 
Pastooor Scheepersstraat
Huisnummer: 
22
Postcode: 
7134RE