in In lunchroom National aan het Burgemeester Janssenplein 27 Hengelo
14/12/2023
17:00u
- 19:00u
Regio Oost Nederland
De regiocommissie verzorgt het reilen en zeilen van de regio. Wij hebben meer dan 1000 leden en de regio is groot. Globaal loopt onze regio van Lelystad naar het oosten boven Zwolle langs naar de grens met Duitsland. Gaat dan verder langs de grens naar Winterswijk en via Ruurlo en Vorden richting Apeldoorn, Elburg, Dronten weer naar Lelystad.
Wij organiseren jaarlijks voor alle regioleden:
In januari een informatie bijeenkomst voor alle leden die op pad willen gaan. Dit vindt meestal plaats in de kandelaar in Holten. We gaan uiteen in een groep voor wandelaars en een groep speciaal voor de fietser.
In het voor- en najaar organiseren we een regiobijeenkomst met een gevarieerd programma. Soms een hele dag met meerdere keuzes en een enkele keer een lezing of film op de avond. In het najaar is er gelegenheid voor pelgrims die dat willen om hun ervaring te delen.
Ongeveer vier keer in het jaar is er een wandeling. Er wordt gewandeld in prachtige gebieden. O.a. op de Veluwe, de Holterberg, in Twente, de polder, het Vechtdal, de Achterhoek ja eigenlijk overal. We lopen zo’n 15 tot 18 km en om beurten bedenken we een wandeling die start en stopt bij een openbaar vervoerplaats.
Verder is er maandelijks café st Jacques in Hengelo (O) op de tweede donderdag van de maand en in Apeldoorn op de laatste donderdag van de maand. Hier kan iedereen met interesse komen en gezellig elkaar ontmoeten en eventuele vragen stellen over het pelgrimeren of over het genootschap.
In Apeldoorn hebben we maandelijks een leesclub bijeenkomst waarin we boeken bespreken die met de weg naar Santiago en het pelgrimeren te maken hebben. Boeken worden geleend bij de bibliotheek van het Genootschap.
postcode gebieden : 7100 t/m 7799, 8000 t/m 8299
Nieuwsbrief Oost Nederland Oktober 2023
Nieuwsbrief Oost Nederland April 2023
Nieuwsbrief Oost Nederland Maart 2023
Nieuwsbrief Oost Nederland Februari 2023
Nieuwsbrief Oost Nederland November 2022
Nieuwsbrief Oost Nederland Oktober 2022
Samenvatting voorjaarswandelingVrijdag 31 maart 2023, een wandeling door het prachtige dal van de Reest en omgeving. De rivier de Reest vormt kronkelend de grens tussen de provincie Drenthe en Overijssel. We verzamelen ons in de Wijk, een plaats, die ontstaan is in de middeleeuwen, toen op droge plaatsen in de veenmoerassen langs de Reest zich boeren gingen vestigen. Na de koffie/thee vertrekken we tegen 10.45 uur. Het is nog droog. We komen voorbij aan het landgoed Dickninge en zien op afstand de resten van het middeleeuwse klooster Dickninge. Het klooster verhuisde van Ruinen naar Dickinge. Monniken en boeren ontgonnen dit oorspronkelijke veengebied, akkers en hooilanden ontstonden. Trees laat ons de holwortel zien, een plantje, wit of paars bloeiend, dat slechts twee weken bloeit. De bloemen van dit kleine plantje bedekken de ondergrond van de bomen. We zijn op het juiste tijdstip gekomen. Over de wat drassige uiterwaarden van de Reest lopen we verder, ook hier weer mooie bloemen. Ondertussen begint het zachtjes te regenen. Wij, doorgewinterde caminogangers, stoort dat niet. Via hooilanden, bossen komen we aan op onze lunchplek, gelegen aan een waterplas. Zittend op bomen eten we onze lunch. En … dan wordt het droog. Lopend door bossen (de Staphorster bossen), langs vennetjes, langs het natuurgebied De Vledders bereiken we IJhorst. De Vledders is een natuurgebied, dat Het landschap Overijssel terug wil brengen naar vroegere tijden. Het Landschap kreeg dit gebied in ruil voor de bijdrage aan de aanleg van de Hanzelijn. In IJhorst worden we welkom geheten door de domina. Ze vertelt over de geschiedenis van haar kerk. In voorchristelijke tijd schijnt op deze plek al een heidense offerplaats geweest te zijn. Daarna kwam er eerst een houten en vervolgens een stenen kerkje, dat behoorde bij het klooster Dickninge. Naast de huidige kerk uit 1823 staat een vrijstaande klokkenstoel. Er was geen geld voor een toren. De kerk wordt niet alleen gebruikt voor de eredienst, maar ook voor concerten. Hier stroomt de Reest weer, een ooievaarsnest siert het landschap. Langs het fietspad lopen we terug naar de Wijk. Een drankje ter afscheid en terugkijkend op een mooie wandeling door een prachtig gebied. Met dank aan Trees. |
Noteer die datum alvast: zaterdag 11 november 2023. Want dan is de landelijke najaarsbijeenkomst van het Genootschap Sint Jacob die dit keer bij ons in de regio – in Deventer – wordt gehouden. De najaarsbijeenkomst wordt bij toerbeurt georganiseerd door een van de 13 regio’s van het genootschap en volgend jaar zijn wij als Regio Oost aan de beurt.
Dat heeft ons als commissie uiteraard niet overvallen, want dat staat gewoon in het schema van het Genootschap. Daarom zijn we een paar weken geleden al met de voorbereidingen begonnen.
Eerst moest natuurlijk bepaald waar we de bijeenkomst zouden houden. Dat het een plaats zou moeten zijn waar je ook een mooie en interessante stadswandeling kunt houden, stond bij voorbaat vast. Zwolle was tien jaar geleden de stad van samenkomst, Zutphen had als plaats met veel historie ook gekund maar uiteindelijk kozen we als commissie voor Deventer.
Een stad met een rijke historie, met mooie kerken (behalve de Lebuinus ook de Broederenkerk en de Bergkerk) en andere fraaie gebouwen. De stad van de heilige Lebuinus (tweede helft van de achtste eeuw) , van Geert Groote met de Moderne Devotie, van de Hanze, van Etty Hillesum met haar indrukwekkende brieven over het lot, ook haar lot, van de Joden in de Tweede Wereldoorlog.
We hebben inmiddels tot onze vreugde kunnen vastleggen dat de Lebuinus-kerk (voor degenen die Deventer niet zo goed kennen: dat is de kerk met de hoog oprijzende toren midden in het centrum) de hoofdplek van samenkomst zal zijn. In deze grote kerk waar elk jaar veel concerten en bijeenkomsten worden gehouden, is veel ruimte voor een uitgebreid programma waarmee we als commissie al druk doende zijn.
Namens de commissie Regio Oost,
Albert Holterman, voorzitter
Voor de najaarsbijeenkomst, zaterdag 11 november 2023 in Deventer, zoekt de commissie Regio Oost vrijwilligers.
Vrijwilligers onder meer voor het welkom heten van de bezoekers uit het hele land bij het NS-station in Deventer. Maar er zullen vast ook bezoekers zijn die met de auto naar Deventer rijden. Parkeren zal het makkelijkst zijn in De Worp (coördinaten N52.248793, E006.151194), aan de overzijde van de IJssel. Voor die bezoekers zal het leuk als ze bij de boot voor de oversteek van de IJssel welkom worden geheten en dat er aan de andere oever ook mensen staan om de weg te wijzen naar de Lebuinus.
Verder zullen er heel wat vrijwilligers nodig zijn voor allerlei hand- en spandiensten in en rond de kerk. Allemaal samen kunnen we ervoor zorgen dat het een mooie dag wordt! Aanmelding kan per email: wevers.willems@gmail.com
Op vele momenten was het werkelijk doodstil in de zaal van het Etty Hillesum Centrum, gelegen in het Bergkwartier in Deventer. Momenten waarop voelbaar was hoezeer de mensen in de zaal gegrepen waren door het verhaal over Etty Hillesum zoals dat werd verteld door Marijke Dijkstra die daarbij ook ruim citeerde uit het werk van de joodse dagboekschrijfster. De lezing vormde een van de onderdelen van de najaarsbijeenkomst van onze Regio Oost die zaterdag 29 oktober in Deventer werd gehouden.
Het was in alle opzichten een heel bijzondere bijeenkomst: door het zonnige najaarsweer, door het mooie programma en door een hoge opkomst met bijna 70 van onze leden. Ook voor de corona- periode was het lang geleden dat er zo’n hoge opkomst voor de regionale bijeenkomsten was, al zou je ook kunnen zeggen dat eigenlijk toch wel meer van onze ruim 1000 regioleden zouden kunnen overwegen om te komen. Hoe dan ook: de thuisblijvers hadden ongelijk, zo konden we na afloop van deze dag constateren.
Al moest er een paar dagen voor de bijeenkomst nog even geïmproviseerd worden. Er was voorzien in een doorlopend programma met ’s morgens de lezing en ’s middags een stadswandeling. Nu moesten er twee groepen worden gemaakt (omdat er in de zaal geen ruimte is voor een lunch met
70 mensen), waarbij de eerste groep eerst naar de lezing, dan naar de lunch en dan naar stadswandeling ging. En de tweede groep ging in de omgekeerde volgorde en begon aan de lunch, toen de eerste groep daarmee klaar was.
Het was Marijke Dijkstra (81 jaar, al sinds 1996 vrijwilligster bij het Centrum) die met haar lezing grote indruk maakte. Zij richtte zich in haar verhaal vooral op twee aspecten: op de ontwikkeling die
Etty Hillesum doormaakte van jonge vrouw die vooral op zichzelf betrokken was tot iemand die anderen wilde helpen, en op de moedige stappen die zij zette in het aanvaarden van haar lot. Zo had ze via de Joodse Raad een administratieve baan kunnen regelen in kamp Westerbork, maar dat wilde niet langer. Zij wilde delen in het tragische lot van het joodse volk en ook haar lot aanvaarden. En zo werd ook zij in 1943 op 29-jarige leeftijd gedood in het concentratiekamp Auschwitz. Na de lezing werd een soort filmische impressie vertoond met citaten uit het verzameld werd van Hillesum en ook hierbij was in de zaal voelbaar hoeveel indruk dit maakte.
Bij de stadswandeling in groepen van ongeveer 15 deelnemers was het genieten geblazen in het zonovergoten Deventer. De wandeling voerde onder andere langs de drie grote kerken van Deventer
(de Bergkerk, de Grote of Lebuinuskerk en de Broederenkerk) maar ook langs het moderne stadhuis met ruim 2000 raamhekken, gemaakt naar de vingerafdrukken van evenzovele inwoners van
Deventer. De meesten van hen, zo vertelde de gids, hadden daarvoor op een papier de afdruk van hun duim of wijsvinger gezet, maar ook was er een aantal dat daarvoor de wijsvinger had gebruikt.
Met die opgestoken vinger bedoelend dat ze zich nog steeds ergeren aan de ruim 60 miljoen die de bouw van het stadhuis heeft gekost.
Najaarswandeling Raalte 2022Terwijl de bladeren aan de bomen erover nadenken hun groene jasje te verwisselen vooreen goudgele of scharlakenrode vertrekken wij met vierentwintig pelgrims uit Raalte voor een wandeling door het Sallandse landschap. De koffie bij De Zwaan heeft goed gesmaakt dus wie doet ons wat. Zoals beloofd lopen we tussen bomen en een rietkraag. Even een korte pauze voor de eerste boterham en om een trui uit te trekken want het is toch warmer dan verwacht. We steken een droge sloot over en lopen het landgoed Schoonheeten op; over een mooi zandpad omzoomd met oude bomen, die zo oud zijn dat ze aan kabouters woongelegenheid bieden. We lopen door tot aan de Havezate Schoonheeten waar Baron Bentinck van Schoonheeten woont. Zijn voorouders hebben vanaf het begin van de 17 e eeuw daar gewoond. Ze zijn begonnen met een kleine boerderij en door aankopen is het landgoed nu ruim 400 hectare groot. Daarna lopen we via Erve de Creil door een prachtig coulissen landschap en via het Rode “Scheultie” naar Heeten. In het Cultuurhus van het Trefpunt nuttigen we onze lunch onder genot van een kop koffie. In de Germanenkamer krijgen we een korte lezing over de Germanen die in Heeten een ijzersmelterij hadden en handel dreven met de Romeinen. Na een kort bezoek aan de kerk wandelen we via het jaagpad langs het kanaal terug naar Raalte waar we de wandeling afsluiten met café St. Jacques. |
|
Wandeling omgeving Vaassen. Foto’s in de galerij.
Op 13 mei a.s. is er weer een mooie wandeling in de bossen rondom
Vaassen. We ontmoeten elkaar om 10.30 uur bij Kasteel De Cannenburch, Maarten van Rossumplein 4, 8171 EB in Vaassen.
We beginnen met een kopje koffie in het Koetshuis. Om 11.00
uur gaan we lopen. Rond 15.30 uur zijn we weer terug. Neem je eigen
lunchpakket en drinken mee voor onderweg.
Tegenover De Cannenburch is gelegenheid om te parkeren.
Meld je aan bij Hermien van Essen
We hopen jullie dan te zien.
groeten,
Hermien en Joop
|
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146