Putdeksels

Social Share

Op zaterdag 20 april 2002 werd een nieuw jacobalium in Nederland onthuld, en wel in Leeuwarden. Deze stad had vroeger een complete Sint-Jacobssymboliek: een straat, een kapel, een toren, een gasthuis en een prachtige Sint-Jacobspoort in het zuiden van de stad. Alleen de straat rest ons nog. Bij de renovatie van deze Sint-Jacobsstraat werd gezocht naar een subtiele verwijzing naar de pelgrimsweg naar de heilige Jacob.

Het Leeuwarder kunstenaarspaar Tilly A. Buy en Gerard A. Groenewoud kregen de opdracht te zoeken naar een passende oplossing. Zij kozen voor symbolen op de zeven putdeksels in deze straat.

 

Op ieder deksel staat "CAMPUS STELLAE", een verwijzing naar Santiago de Compostela, en op iedere deksel een eigen afbeelding: zeven verschillende schelpen, ieder verwijzend naar een deel van het menselijk lichaam: van voet naar hoofd. Op het zevende deksel de Jacobsschelp: de stralende schelp om het hoofd van Jacobus. (Naast de foto is de ontwerptekening afgebeeld.)

 

Door de gebruikte techniek van het gieten van de ijzeren putdeksels zijn de reliëfs in negatief te zien. Bij de afzonderlijke deksels is de foto ook in zwart-wit en negatief weergegeven. Dit kan de afbeelding beter herkenbaar maken.

 

Opm.: De link naar het artikel in de Jacobsstaf werkt goed wanneer gekozen wordt voor een weergave als "hele pagina".

 

Locatie: 
Sint Jacobsstraat
Bron: 

Artikel van Jan Romkes van der Wal in de Jacobsstaf 54 (2002), pag. 66

Artikel van Jan Romkes van der Wal "Zeven putdeksels naar het Sterrenveld" (zie link)

Plaats: 
Leeuwarden
Straatnaam: 
Sint Jacobsstraat
Postcode: 
8911HV