Beeld

Social Share

De Adrianuskerk te Langeraar (gemeente Nieuwkoop) is een laat neogotisch gebouw uit 1902, nu een rijksmonument. In het verleden werd een aantal keren het kerkgebouw vervangen door een ander. Hieruit is het kunstbezit in de huidige kerk bewaard gebleven. Zo ook de twaalf barokke 18de-eeuwse apostelbeelden (zie foto 10.1), gemaakt door de Utrechtenaar Willem Hendrik van der Wall (1716-1790). Hij was een van de weinige 'autochtone' beeldhouwers, die naam heeft gemaakt met kerkelijke werk. Vaak werd er een beroep gedaan op de Antwerpse meesters.

Op de Tweede Kerstdag 2008 kwam het beeld van Jacobus de Meerdere vlak voor de mis naar beneden met veel lawaai op de nog lege banken terecht. ( zie foto 10.2) Hierdoor verloor Jacobus een deel van zijn linker arm en mantel. (zie foto 10.3) Uit veiligheid besloot het kerkbestuur alle andere apostelbeelden ook van hun consoles te halen en op de grond te zetten.

Het gebroken Jacobusbeeld (zie foto 10.4), gemaakt van gepolychromeerd hout en 180cm. hoog, wordt momenteel met geld van de verzekering gerestaureerd door beeldenrestaurator Aleth Lorne te Den Haag.

 

Locatie: 
H.Adrianuskerk (r.k.)
Plaats: 
Langeraar
Straatnaam: 
Langeraarseweg
Huisnummer: 
90
Postcode: 
2461CL