Marjon, mijn nicht, stuurt me een filmpje. De tekst erbij luidt: Madee heeft gehoord dat er oorlog is…
Ik klik op de opname en kom ergens halverwege in het gesprek terecht tussen een moeder, die de zorgen van haar dochter weg wil nemen, en een meiske van 3 die ‘oorlog’ probeert te bevatten.
(Is een oorlog überhaupt te bevatten?)
Madee vraagt: “Mama, er is oorlog hè? Oorlog is ruzie maken en dan gaan ze later stop zeggen hè?” Waarop Marjon haar vraagt: “Weet je Madee, als jij ruzie hebt gemaakt, hoe los jij dat dan op?”
Haar antwoord: “Dan zeg je sorry.”
“Nou” zegt Marjon, “dat moeten de militairen van de oorlog ook doen. Gewoon even sorry zeggen en dan is het klaar.” Waarop Madee reageert met: “Dan moeten wij een berichtje sturen.” Marjon zegt dat dat een goed plan is, gevolgd door “Ga je nu lekker eten meid?”
Maar Madee is er nog niet gerust op. Met een frons op haar gezichtje zegt ze “Maar mama, ik ben bang als de ‘oorlog’ nee zegt.” “Als ze nee zeggen, vind je dat spannend?” “Ja” zegt Madee.
…hier stopt de filmopname.
Gevolgd door een geluidsfragment. Het heldere stemmetje van Madee met háár boodschap aan de ‘oorlog’: “Oorlog, jullie moeten sorry zeggen. Jullie vinden elkaar wel lief, ga maar samen spelen.”
De puurheid van een driejarig! Zo wijs!
Ehhh…. mocht iemand toevallig een (rechtstreeks) lijntje hebben met ‘oorlog’, wil je dan de boodschap van Madee aan hen doorgeven?
Want hoeveel militairen van de ‘oorlog’ zouden niet veel liever net als wij samen spelen, koffie drinken, een ledenvergadering bezoeken, zingen, een mini-pelgrimage voorbereiden, een filmfestival bezoeken, een caminootje lopen, boeken lezen, plezier maken, lachen en/of een cursus volgen?
José van der Haar
Tante van Marjon & oudtante van Madee
Ultreia dus. En dan de Duitse versie, daarmee open ik 19 maart a.s., tijdens de voorjaarsbijeenkomst van het Genootschap, mijn voordracht over twee prachtige grensroutes met het startpunt bij Nijmegen om je vlak over de grens door het Niederrheingebied te voeren. Ideaal voor wie dichtbij huis wil pelgrimeren, of, wie via Keulen en route naar Santiago de Compostela wil.
Mijn verhaal vertelt hoe dit deel van de Limes een Jacobsweg werd. De routegids opent met de melding: ‘een paradijs dat niet verloren ging’. Hoe zou dat komen? Was het in den beginne misschien… te koud??? Immers, het landschap tussen Xanten en Nijmegen werd geschapen in de ijstijd. Toen liet je het wel uit je hoofd om poedeltjenaakt… appels te gaan plukken! (Jacobus is overigens ook beschermheilige van het appels plukken.)
Van jagersvolk tot Bataven, Romeinen, Franken, Kelten of Saksen, ze deden hun religieuze plasjes maar wat graag over elkaars heiligdommen, met soms als gevolg dat complete tempelcomplexen en kerken bovenop elkaar werden gebouwd (Elst).
De God van de één kon versmelten met andermans heilige en zo belandde bijvoorbeeld de heilige Nicolaas op de rug van Wodans schimmel: bovenop het dak. Maria en Gerlachus gingen in heilige eiken zitten. En in de Willibrorduskerk van Rindern kunnen we nog knielen voor de altaarsteen van de God Mars. Zoals het Ultreialied ook zingt van Charlemagne (Karel de Grote) duikt de keizer ook op deze route weer op, met sporen in o.a. Nijmegen en Aken. Vanuit Trier deed Constantijn de Grote zijn keizerlijke boon in de Keulse pot.
Om in de sfeer te komen start het verhaal dus zaterdag met de Duitse versie van het Ultreialied. Ik hoop dat je met me meezingt.
Astrid Aansorgh
In ‘Van de redactie’ schreef ik, José van der Haar, over mijn ontmoeting in juli met Paco en zijn baas in Vessem. Paco, de puberale ezel die zijn metgezel geen andere keus liet dan zijn grillen te accepteren. Die zijn baas rustig vier uur liet wachten totdat Paco weer zin had om verder te lopen. Paco, die besloten had maximaal 15 kilometer per dag af te leggen.
Volgens mij dé ultieme les in geduld, nog meer geduld, nog veeeel meer geduld; oftewel eenvoudig accepteren wat is.
Wat vond ik het geweldig leuk om eind februari het bericht op Facebook te lezen dat Paco en zijn reisgenoot (de man met muts op de foto) zijn gearriveerd in Santiago.
En… Paco schrijft, volgens het bericht bij de foto’s, nog geschiedenis ook!
Vanuit Amsterdam, na acht maanden op de camino, kwam de ezel PACO met zijn baasje, na een reis van 3.300 kilometer op 25 februari jl. aan in Santiago de Compostela.
Ze vroegen om de “ULTREIA” Certificering die wordt afgegeven door de vereniging van vrienden van de Caminos de Santiago Equum Peregrinans. Zodra de documentatie van de ezel en de door de eigenaar overgelegde legitimatie zijn beoordeeld zal de “ULTREIA” Certificering per post naar het adres in Amsterdam verzonden worden, want Paco en zijn baasje zijn doorgelopen naar Finisterre.
Paco zal de eerste ezel worden die dit document bezit.
Gefeliciteerd!!! ULTREIA et SUSEIA
In 2016 liep ik mijn eerste pelgrimstocht (camino) van Vessem naar Santiago de Compostela. Ik schreef er een boek over: ‘Never Stop Looking for Soup.’ Het idee om een tweede caminoboek te schrijven was er al wat langer, maar door corona wat in de vergetelheid geraakt. In mijn zoektocht naar nieuwe routes stuitte ik in de Ultreia van augustus 2021 op de Camino Polaco.
Over pelgrimeren in Polen kon ik weinig tot geen literatuur vinden. Bruikbare informatie vond ik op camino.net.pl Het land kent verschillende pelgrimsroutes. Eén daarvan loopt van de grens van Litouwen naar Mogilno. Het is een relatief nieuwe pelgrimstocht die pas de laatste jaren is bewegwijzerd met de bekende pelgrimssymbolen.
Maandag 20 september 2021 vertrok ik met de bedoeling de Camino Polaco in een maand tijd te lopen. Hoe het is gegaan, dat leest u in mijn boek. Ik vond het een voorrecht om de tocht te beschrijven en (meestal ook) om deze te lopen.
Pelgrimeren in Polen is een weergave van een camino die niet bedoeld was om innerlijke rust te brengen, of verdieping, of verbreding of spirituele extase, maar die uiteindelijk meer bracht dan ik had verwacht en vooral gedacht. Het was een camino van uitersten, van verdwalen, improviseren en ontheemding.
Pelgrimeren in Polen, van de Hel naar de Hemel. Voor deze titel heb ik gekozen omdat daar iedere dag sprake van was. Was het leuk, pelgrimeren in Polen? Ja en nee, ja en nee, ja nee en dat honderd keer per dag.
Was het anders dan pelgrimeren door België, Frankrijk en tenslotte Spanje met Santiago als eindpunt? Zeer. Zelf had ik vaak het gevoel de ‘Eerste Niet-Poolse Pelgrim in Polen’ te zijn. Het is een kolfje naar de hand voor iedere pelgrim die graag mentaal, fysiek en spiritueel uitgedaagd wil worden.
Leo Klaver
Het boek, 188 pagina’s met kleurenfoto’s, is rechtstreeks per e-mail bij Leo Klaver te bestellen. De prijs voor leden van het Genootschap is € 22,50 (inclusief verzendkosten binnen Nederland).
Na twee keer noodgedwongen te zijn uitgesteld kan de 2e editie van filmfestival Cinema Camino nu eindelijk in de agenda worden gezet. Op zondag 24 april a.s., in het Louis Hartlooper Complex te Utrecht, zal een diversiteit aan pelgrimsfilms worden vertoond.
In drie zalen en in negen filmblokken zullen merendeels recente documentaires en speelfilms over diverse pelgrimstochten en verschillende vormen van pelgrimeren te zien zijn. De films worden ingeleid door filmmakers, wetenschappers en experts uit verschillende disciplines.
Cinema Camino is een initiatief van de Camino Academie en het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, in samenwerking met het Louis Hartlooper Complex. Dé gelegenheid om weer herinneringen op te halen aan uw eigen tocht, in de stemming te komen voor een nieuwe tocht en/of anderen te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.
Meer informatie
Op de website van de Camino Academie (zie onderstaande button) vindt u niet alleen het volledige programma van zondag 24 april, maar ook informatie over de films én over de sprekers die de films zullen inleiden. Op een enkel onderdeel is het programma nog onder voorbehoud of wordt er nog gewerkt aan de definitieve invulling. Houdt daarom de website in de gaten voor de actuele stand van zaken.
Kaartverkoop & ticketprijs
De kaartverkoop vindt plaats via de website van het Louis Hartlooper Complex (www.hartlooper.nl) en start op maandag 4 april (vanaf 18.00 uur). De ticketprijs bedraagt € 10,- per film.
Bart Simmelink
Secretaris/coördinator Camino Academie
Op woensdag 25 mei a.s. maken enkele wetenschappers de balans op van jarenlang onderzoek naar bedevaart en pelgrimage zowel binnen als buiten de landsgrenzen van Nederland. Initiatiefnemers voor dit symposium zijn het Meertens Instituut en het Katholiek Documentatie Centrum (KDC).
Met name het Meertens Instituut heeft altijd ruim onderzoek gedaan naar de bedevaartcultuur in en ook buiten Nederland. Dit leidde onder meer tot het vierdelige lexicon Bedevaartplaatsen in Nederland en een database (zie button) van heilige of bedevaartplaatsen.
Om het onderzoek te bestendigen en te vernieuwen, gaat het Meertens Instituut dit jaar een samenwerking aan met het Katholiek Documentatie Centrum. Die samenwerking wordt ingeluid door een symposium waarop gerenommeerde onderzoekers hun licht laten schijnen over het fenomeen pelgrimage om zodoende de ‘bedevaart-stand-van-zaken’ in kaart te brengen, maar ook om ideeën naar voren te brengen voor verder onderzoek.
SYMPOSIUM
Datum | woensdag 25 mei 2022, 13.00 – 17.00 uur. Met een drankje na afloop. |
Sprekers | Charles Caspers (Titus Brandsma Instituut), Hans Geybels (KU Leuven), Peter Jan Margry (Meertens Instituut/Universiteit van Amsterdam), Catrien Notermans (Radboud Universiteit) en Paul Post (Tilburg University/Camino Academie). |
Locatie | Theaterzaal C, Elinor Ostrom Building (EOS), Radboud Universiteit, Heyendaalseweg 141, 6525 AJ Nijmegen. |
Programma | is direct te downloaden via de button ‘Programma symposium’. |
Deelname | gratis na aanmelding via e-mail aan info@kdc.ru.nl (zie onderstaande button) en in de e-mail te vermelden of u naar de fysieke bijeenkomst in Nijmegen komt of via Zoom deelneemt aan het symposium. |
Wil je één of meerdere dag(en) pelgrimservaring opdoen? Kom dan naar Zuid-Limburg en wandel een van de 23 Caminootjes. Een Caminootje is een rondwandeling van 5 tot 15 km en maakt onderdeel uit van de Via Coriovallum, de springplank naar Santiago de Compostela of Rome.
Lekker onthaasten
Je hoofd leegmaken en wie weet raak je hierdoor extra geïnspireerd voor de langere pelgrimstocht. Je komt namelijk alles tegen wat je op zo’n langere tocht ook tegenkomt. Heuvels, klimmetjes tot wel 15%, dassenburchten, historische kapelletjes, kerken en wegkruizen waar Zuid-Limburg zo rijk aan is. En niet te vergeten de dalen van de Geleenbeek, de Geul en andere kabbelende beekjes, en ook vakwerkhuizen en de holle wegen. Wandelend door het mooie landschap, klimmend naar een mooi uitzichtpunt, je waant je in het buitenland.
Test uitrusting
Ook belangrijk, je kunt je rugzak, schoenen en andere uitrustingsstukken goed testen. Langs de route vind je voldoende rustbankjes, picknickplaatsen, restaurantjes en cafeetjes. En, mocht het nodig zijn, er is altijd een treinstation of bushalte in de buurt.
Pelgrimspaspoort of stempelkaart
Niet alleen pelgrims, maar alle wandelaars kunnen een pelgrimspaspoort bestellen. Er zijn 23 stempelpunten waar je prachtige stempels kunt krijgen. Let op: niet alle stempelposten zijn iedere dag geopend. Een volle stempelkaart is een mooie herinnering aan de unieke wandeltocht. En met dit paspoort geniet je ook nog eens van speciale voordelen onderweg. Zo zijn er bijvoorbeeld musea waar je tegen gereduceerd tarief toegang hebt. Het paspoort is voor een klein bedrag te bestellen met het contactformulier op onze website, klik op onderstaande button. Kijk op de website voor alle informatie over de Via Coriovallum.
Overnachten
Wil je meerdere dagen komen wandelen? Met je pelgrimspaspoort kun je in de pelgrimsherberg in Houthem overnachten. Ook het Natuurvriendenhuis Eikhold in Heerlen ziet pelgrims en wandelaars met een pelgrimspaspoort graag komen.
Na een verkenning van nieuwe pelgrimspaden in Nederland verkende de Camino Academie in 2021 de ontwikkelingen van hedendaagse pelgrimsroutes in Europa. Van de hand van Paul Post is nu een afsluitend Camino Cahier verschenen (bestaande uit twee delen) van dit project ‘Reinventing pilgrimage in Europe‘.
Het project richtte zich op ontwikkelingen op het gebied van pelgrimages in Europa. Via een reeks interviews met informanten uit diverse landen werden ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Scandinavië, België, de Duitstalige landen, Italië, Frankrijk en Spanje/Portugal verkend. Informanten kwamen zowel uit de wetenschap als uit de praktijk.
Deel 6A bevat een beschrijving en verantwoording van het project, met een verslag van de interviews en de online slotbijeenkomst. Daarnaast bevat dit deel een Engelse summary van Cahier 6B, het (academisch) essay waarin het projectmateriaal nader wordt onderzocht en becommentarieerd.
Deel 6B bevat een eerste inhoudelijke analyse (een ‘academisch essay’) van de actuele situatie van de pelgrimage in Europa en die van de algemeen gesignaleerde renaissance van pelgrimspaden meer in het bijzonder. Het gaat daarbij in wezen om dezelfde vragen en thema’s die we stelden in het eerdere Nederlandse project.
Hoe ziet die situatie van pelgrimage er precies uit? Over welke data beschikken we? Wat kunnen we zeggen over veranderingen in tijd en plaats? Wanneer en waar is die renaissance of opkomst van pelgrimsroutes te situeren? In welke contexten? Hoe verschillen die contexten per land of regio? Wat is het profiel van de pelgrims? Welke motieven zijn er in het spel? Wat is de rol van religie en kerk? Wat zijn de ‘facilitating factors’? Wie zijn initiators en organisatoren? Wat is de rol van overheden, organisaties? Etc.
Beide delen van dit Cahier zijn te vinden op de website van de Camino Academie. Via onderstaande button komt u direct op de betreffende webpagina terecht.
Bart Simmelink
Secretaris/coördinator Camino Academie
In het weekeinde van vrijdag 4 t/m zondag 6 maart 2022 werd in het Nivon Huis, nabij het Twentse Buurse, de jaarlijkse cursus hospitaleren door de Werkgroep Hospitaleren gegeven. Een cursus die de afgelopen jaren vanwege corona een aantal malen is afgelast.
Zij die zich voor deze cursus hadden aangemeld beschikken over ruime camino ervaring. En een groot deel van hen heeft ook actief gehospitaleerd in Roncesvalles.
Doel van deze cursus
Hoe stel ik me zo open en luisterend mogelijk op, maar ben ik toch in staat om de leefregels (bijv. om tien uur ’s avonds de buitendeur dicht, stilte en licht uit) te handhaven? En ben ik daarnaast capabel om praktische zaken zoals het wegwijs maken, de brandveiligheid in het oog houden en koken voor pelgrims naar behoren uit te voeren?
Attitude benaderen leer je, met name, door met elkaar in debat te treden over wat de juiste houding van de hospitalero dient te zijn, zodanig dat je een warme ontvangst kunt bieden en tegelijkertijd in staat bent en blijft om de regels van het huis te eerbiedigen. Dat is vlot gezegd, maar niet altijd gemakkelijk realiseerbaar, zeker als de druk, in combinatie met grote aantallen pelgrims die om onderdak vragen, groot is. ‘Onder druk’ toch vriendelijk en empathisch blijven wordt getraind door middel van rollenspellen.
Controle kun je alleen effectief uitoefenen als je goed op de hoogte bent van het praktische, zeg maar bedrijfstechnische, reilen en zeilen van een herberg. Om die reden is er ook uitgebreid stil gestaan bij ‘Hoe richt ik een herberg in?’. Brandveiligheid, vluchtwegen, hygiëne, logistiek, werkwijze koken etc.; op welke manier houd ik al deze aspecten binnen de herberg in het oog?
Immers, het gaat om mensen in gebouwen, in aantallen bij elkaar, zodat hygiëne, (brand)veiligheid en logistiek volgens Europese normen geregeld dient te zijn.
Na een informatief, leerzaam en vooral heel gezellig weekend mochten alle deelnemers hun bewijs van deelname in ontvangst nemen.
Dank aan het Nivon Huis en aan de Werkgroep Hospitaleren, die een zeer gevarieerd en tot deelneming en discussie uitnodigend programma had opgesteld.
Huub van Alem
Over positiviteit gesproken! We ontvingen een e-mail van Maria van Hassel. Voor velen van ons geen onbekende want Maria is o.a. regiocontactpersoon van het Genootschap geweest. In 2001 maakte ze haar eerste pelgrimstocht, waarna er vele volgden. In 2007 werd bij toeval een hartkwaal ontdekt. Waar Maria als volgt op reageerde: “Na een opknapbeurt voor lijf en leden een fiets met accu aangeschaft, want mijn hoofd wilde al weer op weg”. En haar hoofd (en lijf en leden) ging!
In 2017 was een harttransplantatie noodzakelijk. Revalidatie volgde. Haar verhaal is te lezen in de Jacobstaf juni 2018 op pagina 26. (zie button)
En nu schreef Maria ons:
Na mijn revalidatie volgde een verhuizing. Met scooter probeer ik mij nu mobiel te houden en ben daarom in 2020 begonnen met een ‘Rondje Nederland met de scootmobiel’.
En jaaaaaa!!
Omdat het pelgrimeren mij niet meer loslaat,
in mijn bloed zit,
of om te bidden voor vrede,
wie zal het zeggen?!
Staat de volgende tocht naar Santiago op de agenda.
Mijn donorhart heb ik nu ruim vijf jaar en ik wil SanJago hiervoor nog bedanken. Dit gaat begin september gebeuren. Weliswaar met boot en scootmobiel van IJmuiden via Southampton naar Coruña en vandaar zal ik zien hoe het laatste stukje te overbruggen. En bij goede conditie wellicht nog door naar Fatima.
Ik loop nu 200 stappen en soms 7 traptreden. Ik blijf trainen en hoop ook anderen te stimuleren. Train in eigen TEMPO, TIJD en AFSTAND, maar wel iedere dag.
ULTREA Y AMABO!
Maria van Hassel
Mijn naam is Janneke Schievink, 62 jaar en ik woon in Harlingen, achter de Waddenzeedijk. Mijn leven en mijn pelgrimstochten deel ik met mijn lief in een innige LAT-relatie.
Rond mijn 17e (jaren 70) hoorde ik voor het eerst van de camino; het eerste vonkje. Door studie (HBO bouwkunde en bedrijfskunde), werk (projectleider, arbodeskundige) en het feit dat pelgrimeren destijds vrij onbekend was, raakte de camino weer uit mijn gezichtsveld.
Midden jaren negentig kreeg de camino een permanente plaats in mijn leven want door Jan Romkes van der Wal raakte ik betrokken bij het Jabikspaad en leerde ik ervaren Jacobuspelgrims kennen. En, ook niet onbelangrijk, ik werd lid van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob!
Na alle enthousiaste verhalen van anderen was in 2006 de tijd rijp om zelf voor langere tijd op pelgrimstocht te gaan. Samen met mijn lief heb ik de Via Lemovicensis en de Camino Francés vanaf Vezelay tot aan Santiago de Compostela en Cabo Fisterra gelopen. De jaren daarna volgden de route van Nederland naar Vezelay, diverse Nederlandse en Franse pelgrimsroutes, de Camino Portugués in 2018 en de Ruta Padre Sarmiento in 2019.
Mijn activiteiten als bestuurder van het Jabikspaad en mijn betrokkenheid bij de activiteiten van het Genootschap brachten mij in contact met het bestuur, en dat heeft er toe geleid dat ik nu toetreed tot datzelfde bestuur. Mijn portefeuilles zijn ‘Beleid en Innovatie’ en de werkgroep ‘Santiago Students’, toekomstgerichte portefeuilles.
Eén vereniging, verenigingsleden én bestuursleden; met elkaar vormen wij de vereniging, samen geven wij de vereniging richting.
Daarom vraag ik jullie, denk mee en neem gerust contact op als je ideeën of suggesties hebt. Ik wens ons een bloeiende vereniging toe, een vereniging waarbinnen we onze pelgrimsverhalen met elkaar delen en waarin we samen nieuwe ideeën ontwikkelen en vormgeven.
Janneke Schievink
Medio 2019 liep Ton Dieben de Camino del Norte. Op zondag 2 juni begon hij zijn tocht in alle vroegte in Irun. Om vandaar langs de Noord-Spaanse kust, de steden San Sebastian, Bilbao, Santander, Gijon, Ribadeo en daarna dwars door het mooie landschap van de provincie Galicië naar Santiago de Compostela te lopen.
Als enthousiast hobbyfotograaf hield hij het thuisfront op de hoogte met honderden beelden van mensen, bruggen, dieren, gebouwen, natuur, wegen, pijlen etc. die onderweg zijn aandacht trokken. Sommige beelden slechts voorzien van een paar woorden, het beeld voor zichzelf laten spreken…
Camino del Norte
34 dagen, 834 kilometer…
Talrijke ervaringen beschreven in vele beelden en beknopte tekst samengevat in een boek van 132 pagina’s.
Voor de pelgrims die deze route zijn gegaan ongetwijfeld een feest van herkenning. En de pelgrims die deze route van plan zijn en vast een voorproefje willen?
Het ‘Foto-dagboek van een pelgrim’ is te koop bij Bol.com en bij Bruna.
Prijs € 32,- inclusief verzendkosten. Op beide websites is er de mogelijkheid om alvast een paar pagina’s van het boek te bekijken.
De Regiocommissie Rotterdam heeft ter ere van de viering van de naamdag van de Heilige Jacobus een mini-pelgrimage georganiseerd. Deze bijzondere meerdaagse wandeling vindt plaats van 20 tot en met 24 juli a.s.
Informatie Pelgrimage 20 tot en met 24 juli
We lopen van Maastricht naar Roermond, waar we na aankomst op zaterdagavond deelnemen aan de festiviteiten ter ere van de viering van de naamdag van de Heilige Jacobus. Op verschillende campings op de route overnachten we in royale tenten met comfortabele stretchers. De catering wordt verzorgd door enthousiaste leden van onze Regio Rotterdam. Rugzakken kunnen op verzoek naar de volgende camping vervoerd worden.
De afstand die dagelijks gelopen wordt varieert van 15 tot 25 kilometer. De route voert ons niet alleen door Nederland, maar ook door Duitsland en België. Onderweg is er tijd om stil te staan bij de Jacobalia en andere interessante zaken op de route. En vanzelfsprekend hebben we een mooi avondprogramma georganiseerd.
Aantal deelnemers
Het aantal deelnemers is gesteld op maximaal 40. Er is nog ruimte voor een aantal leden van het Genootschap om deel te nemen aan deze unieke meerdaagse wandeling.
Prijs per persoon
De prijs per persoon is € 325, – . De verzorging is op basis van ‘all-inclusive’, vanaf het diner op de eerste dag tot en met de afscheidslunch op zondag in Roermond. Niet inbegrepen in dit bedrag zijn de eventuele reiskosten van huis naar Maastricht en van Roermond terug naar huis.
Meer info en/of inschrijven?
Stuur ons een e-mail als u meer informatie wenst en/of het inschrijfformulier wilt ontvangen (zie de button). Wij sturen u de gewenste informatie zo spoedig mogelijk.
Bij de verdeling van de nog beschikbare plaatsen is de volgorde van inschrijving en betaling bepalend.
De Regiocommissie Rotterdam
Kom ook op zaterdag 9, 23 of 30 april naar Deventer en neem deel aan de mini-camino die is opgezet door de Werkgroep Aandacht & Spiritualiteit.
Programma
Ontvangst | tussen 10.30 en 11.00 uur door Anne-Marie Reimert. |
Waar | De Wandelwinkel, Bergkerkplein 5 te Deventer. |
Vervolgens | lopen we gezamenlijk naar de Bergkerk voor een rondgang door de beheerder. |
Daarna | kan eenieder de stadswandeling met de routebeschrijving op eigen gelegenheid maken. |
Stadswandeling: in de voetsporen van Geert Groote
Marycke Naber, van Naberpaden, heeft in opdracht van ons een bewerking gemaakt van de eerste etappe van het Geert Grootepad. Deze stadswandeling (2,8 km) voert je o.a. langs het museum van de moderne devotie, de Latijnse school en de Lebuïnus kerk. Voor meer informatie en/of het downloaden van de route klik op button.
De energetische variant
Op zaterdag 9 en 23 april kun je ook kiezen voor de energetische variant van deze stadswandeling onder begeleiding van Martha Bijkerk: “We starten bij de Bergkerk met de vraag waarom de oude bouwmeesters ooit deze plek als sacrale plek hebben uitgekozen. Welke subtiele energie ervoeren zij en wat ervaren wij zelf op deze plek?
We lopen in hun voetsporen verder. Op deze manier kijkend, luisterend en voelend gaan we de energetische kwaliteit van dit oude stadsdeel verder verkennen.”
Ben je geïnteresseerd? Stuur ons dan per omgaande een e-mail met de datum, het aantal personen en welke variant stadswandeling je graag wilt. Deelname is kosteloos. En vergeet je pelgrimspaspoort niet, want we hebben een ‘speciale heilig jaar’ stempel. Een mooie start van jouw camino 2022.
We kijken uit naar jullie komst!
Buen camino
Marianne Witlox en Anne-Marie Reimert
Werkgroep Aandacht & Spiritualiteit
De Tour de Vézelay is een rondwandeling van ruim 135 km, geïnspireerd door oude en nieuwe pelgrimswegen. Vézelay is een bekende halteplaats onderweg naar Santiago en al bijna 1.000 jaar ook zelf een belangrijke pelgrimsbestemming. In 2020 en 2021 was het door corona vrij stil langs de pelgrimswegen. Wij hebben deze tijd benut om de Tour de Vézelay te verbeteren: nóg minder ‘asfalt’ in de route én optimalisering van de routebeschrijving.
Deze nieuwe gids, 4e herziene druk, telt 52 pagina’s, kaartjes en foto’s in kleur, met achtergrondinformatie. Meer informatie vindt u op de website van Tour de Vézelay (zie button).
3e druk in huis? U kunt de route nog steeds lopen volgens de beschrijving in deze gids. Tip: bekijk wél de update van 1 januari 2021 op onze website. De wijzigingen hebben geen gevolgen voor de overnachtingsadressen, deze zijn hetzelfde gebleven. Alhoewel de onderlinge afstanden soms verschillen.
Alle actuele info in één gids geeft wellicht wat meer gemoedsrust onderweg. De nieuwe gids, 4e herziene druk, is voor € 7,50 te koop via de webshop van het Genootschap (zie button).
Wij wensen u een ‘bon chemin’!
Huberta Wiertsema en Arno Cuppen
Association Tour de Vézelay
pelgrimsherberg L’Esprit du Chemin
SFEER TOUR DE VÉZELAY
Ook hebben wij een video gemaakt met sfeerbeelden van de Tour de Vézelay.
Toen we deze video naar een Franse vriend stuurden schreef hij ons: “Wat een prachtige foto’s! Ja, we voelen ons echt bevoorrecht dat we in zo’n mooie regio wonen.”
De video is te zien op de website Tour de Vézelay onder de kop ‘Introductie’.
Onderweg naar Tours hebben we pittige beklimmingen en snelle afdalingen. Na ruim 60 km besluiten we in Douy voor een gîte te stoppen. Niemand te zien, deur op slot. Moe gaan we zitten. Blijkbaar op zo’n manier dat een jongedame die voorbij fietst stopt en vraagt of ze ergens mee kan helpen. We zeggen dat de gîte gesloten is. “Ik ga het mijn oma vragen” zegt ze, en weg is ze. Om even later terug te komen met de mededeling dat oma mensen aan het bellen is. Twintig minuten later komt oma ook. Ze heeft geen succes gehad. Zelfs de burgemeester kreeg ze niet te pakken.
We overleggen met elkaar of we dan toch maar door moeten fietsen naar een camping, ook al is het laat. Plotseling sprint de jongedame de weg op en laat ze een politiebus stoppen. Rap legt ze de situatie uit en de agenten beginnen ook te bellen.
Na enkele minuten heeft de politie beet. Even later komt er een oudere meneer mét de sleutel. Met zijn allen stappen we de gîte binnen. Het is een grote met een enorme ruimte met eenpersoons stapelbedden. De jongedame zegt tegen de meneer: “Dit kan niet, je laat een stel toch niet apart slapen?” Waarop hij ons meeneemt naar het einde van het gebouw, daar een deur opent naar een prachtige kamer met, jawel, een tweepersoonsbed.
Ik vraag wat de kosten van deze kamer zijn voor één nacht. “30 euro” zegt hij. Voordat we ook maar iets kunnen zeggen protesteert de jongedame en zegt dat we pelgrims zijn en niet zoveel geld hebben voor één overnachting. De man denkt hier even over na en zegt: “Okay, 16 euro”. De sleutels kunnen we de volgende ochtend bij ‘oma” in de brievenbus achterlaten.
Vanzelfsprekend hebben we de jongedame uitgebreid bedankt. Zonder haar hadden we niet zo heerlijk geslapen in Douy. Zo’n bijzondere ervaring noemen wij een ‘parelmoment’!
Aly en Jan van den Berg
Er zijn weer nieuwe verhalen te beluisteren in Camino NL.
Een primeur in de podcast: een winterpelgrim! Sigrid liep de Camino de Invierno, de winterse route van de Camino Francès, die in de middeleeuwen ook al vaak gebruikt werd.
Veel pelgrims logeren in de herberg l’Esprit du Chemin, de herberg van Arno Cuppens en Huberta Wiertsema. Natuurlijk hebben beiden ook de Camino gelopen.
En tenslotte: een vrachtwagenchauffeur ging langs bij het pelgrimskantoor in Utrecht met een plan dat ze daar nog niet eerder gehoord hadden…
Camino NL is te beluisteren via Spotify, Apple podcast, de website camino.buzzsprout.com en via de website van ons Genootschap (klik op buttons).
Johanna Kroon
Mijn collega Francine schreef in de vorige Ultreia: ”Wat is eigenlijk jouw mening over de Ultreia? Wat maakt dat je die leest? Of juist niet?” Tijdens de voorjaarsbijeenkomst op 19 maart gaan wij graag met je in gesprek om te horen wat jij graag leest, of je dingen mist of suggesties hebt voor de inhoud van de Ultreia. Wij kijken ernaar uit en nemen een flink schrijfblok mee, want elke suggestie en elke mening nemen we serieus. Dus kom langs, je bent meer dan welkom!
Maar vanzelfsprekend ben je ook meer dan welkom om je mening per e-mail te geven. Want niet alle leden kunnen naar de voorjaarsbijeenkomst komen. (Het is voor mij ook nog niet zeker of ik er zelf wel bij aanwezig kan zijn want ik heb corona.)
Dus schroom niet en e-mail ons jouw mening. En, zoals gebruikelijk, zien we ook de verhalen, tips, komende evenementen of terugblik op bijeenkomsten etc. met plezier tegemoet!
Namens de redactie
José van der Haar
Ultreia is een uitgave van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Voor meer informatie en nieuws zie de website www.santiago.nl en de Facebookpagina, waar je ook tips en ervaringen kunt uitwisselen met andere pelgrims.
Redactie: José van der Haar en Francine van den Bergh
Redactieadviseur: Gabriel van de Luitgaarden
Tegenlezers: Ellen Eumelen en Janine Verhaaf
Verzending: Han Lasance
Deadline/publicatiedatum: Ultreia verschijnt rond de 20e van iedere maand. Wij zien jouw kopij graag voor de 15e tegemoet op ultreia@santiago.nl.
Aanwijzingen voor de auteur: Kopij mag maximaal 300 woorden bedragen in platte tekst (tekst zonder opmaak), bij voorkeur met een relevante foto/afbeelding (met bronvermelding) erbij. Wij gaan ervan uit dat wij deze foto dan vrij mogen gebruiken.
Foto’s: Voor deze Ultreia is ook gebruik gemaakt van foto’s uit de collectie van José van der Haar.
Vertrouwenspersoon: Het Genootschap heeft een vertrouwenspersoon die je kunt benaderen bij problemen, conflicten of een vertrouwelijk gesprek. Hier vind je meer informatie.
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146