Sint-Jacobuskerk 1

Fijnaart ontstaat pas in 1548 midden in de polder op het Vrouw Jacobsland, ook wel Fijnaartse polder genoemd. In 1550 wordt er een kerkje gebouwd, gewijd aan Sint-Jacobus de Meerdere, de patroonheilige van het dorp. Deze kerk is bij de Reformatie overgegaan in protestantse handen.

Sint-Jacobuskerk 2

In de Molenstraat komt in 1796 een schuurkerk als een tijdelijk onderkomen, toen de katholieke kerk weer openlijk diensten mocht houden. Jacobus de Meerdere was ook van deze kerk de patroonheilige.

Sint-Jacobuskerk 3

 In 1875 werd er een nieuwe Sint-Jacobuskerk gebouwd, weer aan de Molenstraat. In de laatste dagen van de tweede wereldoorlog is deze kerk verwoest.

Beeld 3

Een oud gepolychromeerd beel van Sint-Jacobus. Het staat op een zij-altaar van de Sint-Jacobuskerk in Fijnaart. Het is niet bekend hoe oud dit beeld is en wie het gemaakt heeft. Het heeft als onderschrift: SANTIAGO.

Beeld 2

Groot houten beeld van Sint Jacobus de Meerdere, dat door de tand des tijds, oologen en watersnoodramp, is getekend. Op de schoudermantel zitten de bekende Jacobsschelpen. De huidige pastor vertelde, dat zijn vader al had verteld, dat het beeld erg oud was en verschillende kerken had overleefd. Het moet dus zeker in de derde kerk […]

Gevelsteen

Gevelsteen met het wapen van Fijnaart met Jacobus de Meerdere. Deze gevelsteen is van voor 1900 en komt uit de kerk die in 1945 is verwoest. Het heeft een plaats gehad in het Gemeentehuis van Fijnaart, vanwaar het verhuisde naar het Streekmuseum. Na de bouw van de huidige kerk kreeg het in 1953 een plaats […]

Beeld 1

Het beeld in de voorgevel van de Sint_Jacobus de Meerdere kerk is een handgemaakt beeld. Het is gemaakt door Zuster van der Lee, Augustines van Sint Monica, van het Stad Gods klooster te Hilversum.

Sint-Jacobuskerk (r.k.)

Fijnaart ontstaat pas in 1548 midden in de polder op het Vrouw Jacobsland, ook wel Fijnaartse polder genoemd. Na de drie voorgaande kerken wordt in 1952 de huidige Sint-Jacobuskerk gebouwd op de plaats waar de in WOII verwoeste kerk stond. De kerk is gebouwd naar het ontwerp van de architect J. Hurks.

Sint-Jacobusstraat

De Sint Jacobusstraat in Fijnaart is een eenrichtingsstraat met senioren woningen. Het is een zijstraat van de Molenstraat waar ook de Jacobskerk aan ligt in dit dorp.

Stempel

Een al meer dan 250 jaar oud stempel in het bezit van de administratie van de Sint-Jacobuskerk in Fijnaart. Het zou dus al bestaan hebben ten tijde van de tweede kerk.