Van Wad tot IJ, Vanuit Wieringen op weg naar Santiago de Compostela

Social Share

Subtitel: 
Een wandel- en fietsroute door Noord-Holland
Type: 
Bibliotheek
Rubriek: 
Routegidsen
Subrubriek: 
Wandelen en Fietsen
Jaar: 
2007
Volgnummer: 
RW BRO VAN
Auteur: 
Brouwer, A.
ISBN: 
9789080856746
Druk: 
1e
Uitgever: 
Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Land: 
Nederland
Taal van inhoud: 
Nederlands
Trefwoorden: 
Aanlooproutes

In heel West-Europa blaast men oude pelgrimswegen nieuw leven in. Noord-Holland was tot voor kort nog een witte vlek op de kaart. Niet verwonderlijk, in de middeleeuwen waren grote delen van de provincie bedekt met immense watervlakten waar het flink kon spoken. De pelgrim die de voeten droog wilde houden liep daarom langs de duinrand naar Haarlem.
Van Wad tot IJ is dan ook geen historisch pad, maar een fiets- en wandelroute die voert langs plaatsen die een middeleeuwse pelgrim - door een tijdmachine naar deze tijd geschoten - zeker op de reis zou aandoen.
Van Wad tot IJ voert u langs de Michaelskerk te Oosterland, de oudste Romaanse kerk in de provincie, de Jacobuskerken in Tuitjenhorn, Akersloot en Haarlemmerliede, geneeskrachtige bronnen en andere cultuurhistorische plekken. U ervaart de verscheidenheid van het Noord-Hollands landschap. De glooiende velden van Wieringen, de strakke polders van West-Friesland, het bos- en duinlandschap rond Schoorl en Bergen, de waterrijke Zaanstreek en u ontdekt het voor velen onbekende gebied tussen Amsterdam en Haarlem.
En wie weet heeft u na Van Wad tot IJ de smaak van het reizen goed te pakken en wilt u verder. Dat kan: de route sluit aan op LAW 7, het Pelgrimspad van Amsterdam naar Visé (B) en op de fietsroute van Haarlem naar Santiago de Compostela