Ik zie op de social media pagina’s van het genootschap dat er toch pelgrims onderweg zijn of binnenkort onderweg gaan. Hier is het wit en koud, maar op veel routes richting Santiago de Compostela is het ook wit en koud. Misschien nog wel kouder.
Veel succes onderweg en ik vind het leuk als jullie, op welke manier dan ook, jullie ervaring over de wellicht ‘barre’ tocht met ons willen delen! In het colofon onderaan deze Ultreia staan de voorwaarden voor het insturen van de kopij.
Op de drie Informatiecentra van het genootschap, zie artikel 05, zijn ervaren vrijwilligers aanwezig die fietsers en lopers kunnen adviseren over allerlei zaken voor het voorbereiden van je tocht. Het is sowieso fijn om te sparren en uit ervaring weet ik dat bij mij thuis de eerste rugzak dertien kilo woog en dat het gewicht in de loop der jaren door ervaring en veel sparren naar acht kilo is afgenomen; dit jaar gaat hij voor zeven kilo. Ervaringen uitwisselen loont! Zeker voor beginnende lopers.
Voor lopers staat er mooi nieuws in deze Ultreia, artikel 06 voorzien van duidelijke links, over routes vanuit diverse landen. Een volgende stap in de huidige digitale wereld, want alle routes en alle informatie over voorzieningen die je op de kaarten ziet, zijn ook te downloaden voor je smartphone, zodat je die onderweg gemakkelijk tot je beschikking hebt. Een mooi resultaat!
Maar, niet iedereen heeft een voorkeur voor digitaal en loopt lekker met het boekje in de hand. Die blijven natuurlijk ook gewoon verkrijgbaar in de webshop van het genootschap.
Voor iedereen die onderweg is of binnenkort gaat:
Buen Camino!
Louise de Bont
Je denkt misschien wel eens: ‘Samenwerken kun je het beste alleen doen’. Zo niet de regio’s Den Haag en Rotterdam, die al enige tijd samenwerken als goede buren, we wonen immers dicht bij elkaar.
Op 4 november jl. is er met 102 deelnemers in Delft een geslaagde gezamenlijke najaarsbijeenkomst gehouden in en buiten de Maria van Jessekerk (1882) en op 30 november jl. hebben we een gezamenlijk Café Saint-Jacques gehouden in Rotterdam bij filmhuis annex café-restaurant LantarenVenster (2010) op de Kop van Zuid.
Aanleiding voor deze locatie was de recente pelgrimagefilm (108 min.) van Hettie Macdonald over Harold Fry, een oer-Britse pensionado, die te voet bijna ongemerkt zijn woning verlaat om 800 km noordelijker eer te brengen aan Queenie, een terminale vriendin uit zijn werkzame leven. Met 109 tickets en 127 stoelen hebben we in zaal 3 niet alleen comfortabel genoten van alle ons zo welbekende aspecten van het pelgrimeren, de film heeft ons vooral ook ontroerd. Aan het slot heerste er dan ook een bijna absolute stilte in de zaal.
Na afloop hebben we gezellig nagepraat onder het genot van een drankje. Volgens lezers van het boek uit 2012 van Rachel Joyce, waarnaar de film is gemaakt, komt de verfilming goed overeen met de inhoud. Iemand vond de film zelfs beter dan het boek. Na het Café Saint-Jacques zijn 53 leden en introducees ook blijven eten. Het onverwacht grote aantal heeft een kleine verbouwing van het restaurant opgeleverd, die geruisloos is uitgevoerd. Vervolgens hebben we à la carte genoten van kostelijke gerechten, die vlot werden uitgeserveerd. Met zoveel eters aan lange tafels waanden wij ons in welhaast Spaanse sferen. Wordt vervolgd?
Maarten Valkenburg
Foto: filmwebsite
19 april 2024 organiseert de Camino Academie het symposium ‘Vandaag ben ik gaan lopen …’. Over wandelen en rennen, pelgrimeren en marcheren.
In 2020 en 2021 heeft de Camino Academie aandacht besteed aan de vele nieuwe pelgrimspaden die in heel Europa bijna letterlijk uit de grond schieten. Die pelgrimspaden zijn vooral wandelpaden. Ook het hardlopen kent een steeds grotere populariteit. Nu steeds meer mensen het lopen hebben ontdekt als hun favoriete vrijetijdsbesteding, dringt de vraag zich op: waarom lopen we toch zo graag? Waarom noemen vooral de wandelaars hun tochten zo graag een pelgrimage? Waarom beschrijven hardlopers hun ervaringen in religieuze termen? Wat doet dat lopen eigenlijk met ons?
Om die vragen te beantwoorden heeft de Camino Academie vijf sprekers uitgenodigd, zowel onderzoekers als ervaringsdeskundigen, die vanuit verschillende perspectieven hun licht zullen laten schijnen over de verschillende effecten die het (langdurig) lopen heeft op de mens.
Het symposium wordt gehouden in de Thiemeloods, Leemptstraat 34, 6512 EN Nijmegen.
Tijd: 10.30 – 15.30 uur
Kosten: € 25 inclusief lunch
Meer informatie vind je op de website van de Camino Academie.
Op 8 december jl. heeft het genootschap en Europafietsers een samenwerkingsovereenkomst gesloten. In deze overeenkomst zijn afspraken vastgelegd over de instandhouding en het beheer van de fietsroutes vanuit Nederland naar Santiago de Compostela (beschreven door Clemens Sweerman, Postuum Lid Honorair). Concreet betreft het de fietsroutes ‘Langs Oude Wegen deel 1 & 2’ en de ‘Sint Jacobs fietsroutes deel 1, 2 & 3’.
Bij de overeenkomst is een onderscheid gemaakt in de verantwoordelijkheden:
het route gedeelte – Europafietsers;
het culturele gedeelte – het genootschap;
De eindverantwoordelijkheid ligt bij Europafietsers.
In eerste instantie richt de samenwerking zich op het aanstellen en het ondersteunen van routebeheerders. Het team dat namens het genootschap hiervoor verantwoordelijk is:
Liesbeth Oudenhuijzen en Fred Hermsen: (Sint Jacobsroute 1 en 2, El Cid route);
Vera Mattijsen: (Sint Jacobsroute 3);
Willeke Buijssen en Ger Keijsers: (Langs Oude Wegen en Pelgrimssteden);
Wobien Doyer: (Algemeen en door haar ervaring een bodemloze kennisbron).
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob heeft drie informatiecentra met elk een eigen team enthousiaste informanten: in Utrecht, Vessem en Sint Jacobiparochie.
Tijdens openingstijden zijn ervaren vrijwilligers aanwezig, die zelf één of meerdere camino’s hebben gelopen of gefietst. Ze kunnen vragen beantwoorden die je op weg kunnen helpen met jouw tocht (wandelen of fietsen) naar Santiago de Compostela. De vrijwilligers kunnen antwoord geven op vragen zoals: welke camino te gaan, routeboekjes, informatie over overnachtingsmogelijkheden, handige apps en websites, routes en omgeving waar je doorheen komt, achtergrondinformatie zoals globale kosten, aantal kilometers, waar te starten, wat neem ik mee, bezienswaardigheden, veiligheid, etc.
Iedereen die informatie wenst is van harte welkom!
Je kunt de drie informatiecentra bezoeken of mailen:
Het Huis van Sint Jacob Utrecht
Janskerkhof 28A,
3512 BN Utrecht
Voor verdere informatie en openingstijden:
Het Huis van Sint Jacob, Utrecht – Santiago
of mail naar: informanten.utrecht@santiago.nl
Informatiecentrum Sint Jacobiparochie
Oosteinde 1
9097 KZ Sint Jacobiparochie
Voor verdere informatie en openingstijden: Pelgrimsinformatiecentrum St. Jacobiparochie – Santiago
of mail naar: informanten.jacobiparochie@santiago.nl
Informatiecentrum Vessem
Servatiusstraat 11
5512 AJ Vessem
Voor verdere informatie en openingstijden:
Openingstijden informatiecentra – Santiago
of mail naar: informanten.vessem@santiago.nl
NB: het Informatiecentrum Utrecht is ook online of telefonisch bereikbaar (dit geldt niet voor Vessem en Sint Jacobiparochie):
Online thuis achter je eigen computer, bijvoorbeeld via ZOOM, Skype. Onze informant zal ervoor zorgen dat de online verbinding op het afgesproken tijdstip tot stand komt.
Telefonisch via 030 – 2315391 tijdens de openingstijden.
‘Op weg’, zo heet het onderdeel op de website van ons genootschap waar heel veel informatie is te vinden over pelgrimswegen naar Santiago, voor lopers en fietsers. Dit bericht gaat over de informatie voor de lopers.
Vlak vóór het verschijnen van deze Ultreia hebben wij een nieuwe versie van ‘Op weg’ gepubliceerd. Dit zijn de belangrijkste veranderingen:
– op de interactieve kaarten zijn de belangrijkste, doorgaande pelgrimswegen vanuit Nederland naar Santiago beter aangegeven. De komende tijd zullen wij extra aandacht besteden aan de informatie over de voorzieningen (onderdak, etc.) langs juist deze wegen, met name in Frankrijk,
– op de kaarten hebben we kopspelden geplaatst bij de start van de afzonderlijke routes, met verwijzingen naar de beschikbare route-informatie,
– de informatie over de voorzieningen langs pelgrimswegen in Nederland, België, Spanje en Portugal wordt aangeboden in twee talen: Nederlands en Engels. De informatie over voorzieningen in Frankrijk wordt daarnaast aangeboden in het Frans en Duits. Bovendien kunnen de toelichtingen eenvoudig worden vertaald. Zo kunnen je internationale reisgenoten gebruik maken van dezelfde informatie. Je kunt hen wijzen op de welkom-pagina’s in het Engels, Duits en Frans.
Alle routes en alle informatie over voorzieningen die je op de kaarten ziet, zijn ook te downloaden voor je smartphone, zodat je die onderweg gemakkelijk tot je beschikking hebt.
Nieuw is dat de eerdergenoemde kopspelden met informatie, bij de start van de afzonderlijke routes, nu ook te zien zijn op je smartphone.
Ben je nog niet zo thuis in het downloaden van digitale informatie op je smartphone? Op onze downloadpagina vind je een handleiding. Of kom naar onze stand of workshop op de landelijke voorjaarsbijeenkomst, op 16 maart a.s., in Utrecht.
Komende maand (februari) sturen wij een mailing naar alle overnachtingsadressen, om te checken of de ons bekende informatie nog actueel is. De resultaten publiceren we in de loop van maart op de website. Check dus vóór je op pad gaat – of onderweg – of je de laatste versie hebt.
Heb jij afgelopen jaar een route gefietst of gelopen, ontdekt dat bepaalde informatie niet (meer) correct is, en dat nog niet aan ons doorgegeven? Doe dat dan s.v.p. alsnog. Ga naar de route die je liep, klik op het betreffende onderdak en dan op de feedback-knop. Je informatie komt dan direct bij de beheerder van die route. Of stuur je informatie naar het algemene mailadres van de werkgroep. Bij voorbaat dank, ook namens de pelgrims die dit jaar op pad gaan.
Tot slot wijzen wij op onze pagina Pelgrimswegen nader bekeken, waarop je via een interactieve kaart kunt checken of er in de Jacobsstaf artikelen zijn verschenen over de route(s) die jij wilt gaan lopen.
Wij wensen je een goede reis,
de werkgroep Pelgrimswegen en voorzieningen
Ton Janssen, Han Lasance, Henk Slomp, Klaas Mors en Arno Cuppen
Het verhaal van Marcel Bruin die in slechts 17 dagen van Zoetermeer naar Santiago fietste, zonder accu en ook nog met een kampeeruitrusting in zijn fietstassen.
Camino NL is te beluisteren via Spotify, Apple podcasts en op camino.buzzsprout.com.
Voor de liefhebber organiseert HOVO (Hoger Onderwijs Voor Ouderen) een dagcursus
‘Op weg naar Santiago de Compostela’.
Ga in de voetsporen van miljoenen pelgrims mee naar Santiago de Compostela en geniet in Noord-Spanje van de daaruit voortgevloeide kunsthistorische schoonheid.
Wanneer: 27 maart 2024
Waar: Tilburg
Docent: Yvette de Groot
Vakgebied: Kunst en cultuur (geschiedenis)
Meer informatie en inschrijven zie Website
Expositie en muzikale lezing Wido de Klein
Een 3.000 km lange wandeling, vanaf de Waddenzee naar Santiago de Compostela, heeft tot bezinning, zelfinzicht, verwerking en verbinding geleid. Zo kwam ik ‘Thuis’. Wido de Klein, pelgrim, brengt een muzikale lezing ter opening van zijn foto-expositie over deze reis naar ‘thuis’. Aanleiding van de reis is een zeer pijnlijk jaar 2022, maar ook de innerlijke, spirituele en fysieke reiservaringen, de veranderingen en de nasleep blijken voor veel mensen aangrijpend, inspirerend en herkenbaar te zijn.
Thema’s als: Kracht, Balans, Humor, Dankbaarheid, Vergeving en Ontmoetingen worden besproken. Wat als je niet anders meer kunt dan wandelen? Doordat het wandelen het leven 180 graden draait. Je de flow weer vindt en levensgeluk weer voelbaar wordt. Wido kwam in 6 miljoen stappen ‘thuis’ en heeft het juiste pad (weer) gevonden.
U kunt een voorstelling verwachten met diepgaande, inzichtelijke en humorrijke verhalen, omlijst door een liveband met coverliedjes die Wido tijdens zijn reis meermaals in de avonduren heeft beluisterd.
Expositie:
Wanneer: 20 februari t/m 3 maart 2024
Waar: theater De Speeldoos in Vught
Muzikale lezing:
Wanneer: zaterdag 24 februari 2024 om 15:00 uur en om 20:00 uur.
Waar: theater De Speeldoos in Vught
Dit nieuwe kunstwerk in Spanje eert de gastvrijheid in Melide, 60 kilometer vóór Santiago de Compostela, op de Camino Francés. Sinds oktober 2023 is dit bijzondere bronzen beeld te bewonderen, gezeten op een bankje bij het 14e eeuwse romaanse kerkje van San Roque. Van de ene kant is het een pelgrim, en van de andere kant een engel die je uitnodigt naast hem te komen zitten.
‘Sexan acolledores’ (Be welcoming, Wees gastvrij) heet het, en het is van de Canadese kunstenaar Timothy Schmalz. In een YouTube filmpje van de kunstenaar kun je een mooie toelichting zien. De volgende bijbeltekst wordt hierin aangehaald: … en houd de gastvrijheid in ere, want zo hebben sommigen zonder het te weten engelen ontvangen …
Tekst: Vera Mattijssen
Foto: ©Screenshot YouTube Timothy Schmalz
Een boek vol spirituele ervaringen zet je aan het denken en handelen.
Het was even doorbijten om door dit boek te komen, maar de schrijfstijl en de inhoud lokten elke keer weer het boek te openen om weer wat pagina’s te verorberen.
De drukke en op materie gerichte hoofdpersoon, Arthur, komt in een dikke crisis. Hij pakt die aan om een verandering in zijn bestaan te realiseren. Door concreet geconfronteerd te worden met de leemte in zijn bestaan neemt hij resoluut het besluit om een andere wind door de rest van zijn leven te laten blazen. Hij besluit om vanuit Nepal naar een verborgen klooster in de Himalaya te gaan. Door elke stap die hij zet glijdt hij geleidelijk een andere wereld in. Hij krijgt door wijze personen die als dragers fungeren bijzondere levenslessen mee. De trip door het onherbergzame gebied ervaart hij tevens als een innerlijke trip. Hierdoor, en door de dromen en visioenen die hij heeft, gaat hij zichzelf steeds meer essentiële levensvragen stellen. Antwoorden hierop druppelen als een infuus zijn ziel binnen, die uiteindelijk rust vindt. Dit verhaal wordt extra gepeperd met een vleugje romantiek. Een aanrader voor degenen die houden van spirituele ervaringen en spirituele wijsheden.
Titel: Arthur’s pelgrimage door Wouter ter Braake
Uitgever: Uitgeverij Van Warven
ISBN: 978949328895
Prijs: 19,95 euro
Recensie: Peter Stoks (Lid redactie Jacobsstaf)
Datum: 17-12-2023
Jean Baptiste
Eigenlijk ben ik niet zo’n persoon die aan toevallige gebeurtenissen of ontmoetingen meteen iets bovenzinnelijks koppelt.
Maar soms is toeval wel heel erg toevallig.
Ik fiets vanaf Amsterdam naar Roncesvalles om daar als hospitalero te gaan klussen. Na een koude start in Nederland fiets ik in Frankrijk in een hittegolf die mij helemaal tot Spanje vergezelt. Iets voor Parijs kom ik in een dorpje met een naam dat bestaat uit net zoveel letters als inwoners. Maar er is wel een bar en gelukkig is die open. Afgepeigerd en bijna door de hitte bezweken, waggel ik met mijn verzuurde fietsbenen de veel te volle, onooglijke bar binnen. Die is bevolkt door drukdoenerige wegwerkers, die voor een habbekrats hun buik vullen met vet vlees.
Mijn penetrante zweetlucht zorgt ervoor dat ik makkelijk door de mensenmassa snel de toog weet te bereiken. Daarachter staat een Rubensiaanse vrouw die mijn conditie goed inschat en mij rap een fles Vittel-fraise serveert. Eenmaal buiten ga ik op één van de twee krukken zitten die dit etablissement rijk is.
Ik geniet van de Vittel en de wegwerker die op de tweede kruk zit moet ik uitleggen dat ik ontiegelijke dorst heb. Hij fronst zijn wenkbrauwen. ‘Dorst, dorst? Je weet niet waar jij het over hebt’, zegt hij.
En toeval of niet? Hij gaat verder. ‘Ik kwam vorig jaar totaal uitgedroogd de Albergue de Peregrinos in Roncevaux binnen. Ik had een waas voor mijn ogen en viel bijna flauw. Door vriendelijke Nederlandse hospitaleros werd ik op de been geholpen. Aardige gasten daar!! Dat zal mij m’n leven lang bijblijven!’. Jean-Baptiste heet deze jongeman.
Ik heb niet gezegd dat ik daarnaartoe fiets en hospitalero ben. Dat had hij nooit geloofd. Is dit toeval of zit er toch iets anders achter? Snel zeg ik hem gedag, pak mijn fiets en hoop door de tegenwind wat verkoeling te krijgen, zodat mijn gedachten niet iets geks gaan verzinnen.
Ultreia is een uitgave van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Voor meer informatie en nieuws zie de website www.santiago.nl en de Facebookpagina, Nederlands Genootschap van Sint Jacob | Facebook, waar je ook tips en ervaringen kunt uitwisselen met andere pelgrims.
Redactie: Louise de Bont
Redactieadviseur: Nelleke Boel
Tegenlezers: Ellen Eumelen en Janine Verhaaf
Verzending: Han Lasance
Deadline/publicatiedatum: de Ultreia verschijnt rond de 20e van iedere maand. Wij zien je kopij in Word, maximaal 300 woorden, platte tekst zonder opmaak graag voor de 15e, bij voorkeur met een relevante foto/afbeelding (met bronvermelding) erbij. Wij gaan ervan uit dat wij deze foto dan vrij mogen gebruiken en zien je bijdrage graag tegemoet op ultreia@santiago.nl.
Let op: indien anders dan bovenstaand aangeleverd behouden wij ons het recht toe de kopij passend aan te passen!
Foto’s: voor deze Ultreia is gebruik gemaakt van foto’s van https://pixabay.com/
Vertrouwenspersoon: het genootschap heeft een vertrouwenspersoon die je kunt benaderen bij problemen, conflicten of voor een vertrouwelijk gesprek. Voor nadere informatie: https://www.santiago.nl/vertrouwenspersoon/vertrouwenspersonen
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146