Terugkomend op mijn voorwoord van vorige maand, het boek ‘De Camino’ van Anya Niewierra heeft de NS publieksprijs gewonnen. Wellicht mede dankzij jullie stem. Sowieso een heel goede prestatie, want haar medekandidaten waren echt niet de minsten.
In deze Ultreia lees en hoor ik twee uitersten over reizen. Er is nu een expositie ‘Het jaar 1000’ in het Museum van Oudheden in Leiden. Onderdeel van deze expositie is een podcastserie, waarvan podcast 3 verhaalt over reizen in het jaar 1000, o.a. naar Rome. Tijden veranderen, want er zijn immers vele wegen die naar ‘Rome’ leiden. Dit is terug te lezen in het artikel ‘Camino a Vela’. Het is dus ook mogelijk de camino varend te doen. Buiten het feit dat ik het zeilen over zee een avontuur vind, ga ik persoonlijk voor de afsluiting. De laatste etappe moet wel gelopen worden. Als er onder ons iemand is die deze camino met een zeilboot heeft afgelegd en ook de laatste etappe met zeebenen heeft gelopen, zou ik het leuk vinden om reacties over hun ervaringen te ontvangen.
Verder bezoek ik volgend jaar (als niet-pelgrim) de pelgrimsherberg in Roncesvalles. Mijn pelgrim gaat daar twee weken hospitaleren en ik ga zeker een dagje even rondkijken c.q. sfeer proeven. Als je ook zin hebt om het hospitaleren op te pakken, lees dan vooral de uitnodiging van de Werkgroep Hospitaleren in deze Ultreia. Deze korte workshop biedt je een mooi perspectief een albergue te vinden die bij jou past.
Ondanks de tijd van het jaar zijn er toch nog aardig wat pelgrims onderweg die de donkerte en regen trotseren. Ik wens hen allen een buen camino!
Louise de Bont
In het Museum van Oudheden in Leiden is momenteel t/m 17 maart 2024 een expositie getiteld ‘Het jaar 1000’. Ook zijn over dit thema drie podcasts uitgebracht. Podcast 3 gaat over reizen in het jaar 1000 met een belangrijke plaats voor pelgrimages naar Rome en Santiago. Luister wat conservator Anne Mieke Schouten hierover te vertellen heeft:
Het jaar 1000 | Aflevering 3 | Rijksmuseum van Oudheden (rmo.nl)
In het kader van mijn masterscriptie op de Universiteit voor Humanistiek doe ik wetenschappelijk onderzoek naar de Camino de Santiago. Ik ben specifiek op zoek naar het perspectief van mensen die de pelgrimstocht hebben gelopen en voltooid. Jouw inzichten zijn belangrijk! Deel je ervaringen en kennis om mij te helpen deze iconische pelgrimstocht beter te begrijpen. Het duurt ongeveer 10 minuten om de enquête in te vullen.
Meedoen: Vragenlijst over de Camino de Santiago (qualtrics.com)
Universiteit voor Humanistiek – Maximilian Schmeiser
De camino per zeilboot is niet een erg bekende manier om de camino af te leggen. Vreemd is het niet, want het vergt van de caminoganger veel voorbereiding en het bezit, of het huren, van een zeilboot die zeewaardig is.
Afgelopen zomer zag ik op de Facebook-groep een bericht dat een vader en dochter de tocht hadden gemaakt, maar van het pelgrimskantoor geen Compostela hadden gekregen. Dit was voor mij aanleiding om op zoek te gaan naar informatie over de voorwaarden.
De voorwaarden zijn vergelijkbaar met de voorwaarden over land: het regelmatig laten afstempelen van de credencial en een minimum afstand. Alleen wordt de afstand nu bepaald door een minimum aantal zeemijlen: 110 NM.
Het pelgrimskantoor geeft geen indicatie vanaf welke haven minimaal vertrokken moet worden, noch in welke haven aan te komen.
Een andere voorwaarde is dat de laatste etappe tot Santiago te voet gedaan wordt. Dat kan een dagetappe zijn (vanaf bijvoorbeeld Pontecesures, Padrón) of meerdere etappes (bijvoorbeeld Ferrol, A Coruña of een andere haven).
Eens per jaar, in juni, wordt de tocht vanuit La Rochelle (Frankrijk) met een vloot zeilschepen georganiseerd. Het is mogelijk daaraan mee te doen of eventueel door later aan te sluiten bij een haven op de route met een eigen zeilboot. Ook bestaat de mogelijkheid als men niet over een boot beschikt, ingedeeld te worden op een van de andere deelnemende schepen.
Informatie hierover is te vinden op The Camino by the Sea on Sail Boat (elcaminoavela.com)
Zover ik kan inschatten geeft de te downloaden pdf op deze site ook goede informatie als men de Camino a Vela via de noordkust zelfstandig wil doen.
Buen Camino a Vela
Johanna Nater
Op een recente pelgrimsbijeenkomst ontdekte ik dat veel pelgrims wel gehoord hebben van de podcast Camino NL en ook wel zouden willen luisteren, maar ze weten niet waar ze de podcast kunnen vinden. Er zijn drie manieren:
• De meeste luisteraars luisteren via Spotify, dat is inderdaad de makkelijkste manier: open de Spotify app op je telefoon of tablet, typ in het zoekvenster Camino NL, en als het goed is komt de podcast dan meteen tevoorschijn. Tik op VOLGEN en nieuwe afleveringen komen dan vanzelf bij je terecht.
• Je kunt ook luisteren via de podcasts app die op elke smartphone te vinden is, het is een lichtpaars icoontje met een wit symbooltje dat waarschijnlijk een zendmastje moet voorstellen. Open de app, typ in het zoekvenster Camino NL, als het goed is komt ie dan meteen tevoorschijn. Tik op VOLG en nieuwe afleveringen komen vanzelf in de app terecht.
• Als je niet via een app wilt luisteren dan is er ook nog de website Camino NL – pelgrimsverhalen (buzzsprout.com)
Er zijn deze maand weer nieuwe afleveringen verschenen in Camino NL.
Arno Cuppen en Huberta Wiertsema waren in maart 2022 te gast in Camino NL, om te vertellen over hun beider camino’s en hoe zij hun pelgrimsherberg zijn begonnen. Eerst in Saint-Jean-Pied-de-Port en later verhuisden ze de herberg naar het kleine plaatsje Le Chemin, vlakbij Vézelay.
Daarover vertellen ze in de podcastaflevering van 28 oktober 2023.
Verder is op 9 november jl. een aflevering verschenen met iemand die nooit de camino gelopen of gefietst heeft, maar wel … enfin, luister zelf maar!
Gran Camino 2023 – 2nd Edition – 4th stage Novo Milladoiro – Santiago de Compostela 18,1 km – 26/02/2023 – Jonas Vingegaard (DEN – Jumbo – Visma) – Jesus Herrada (ESP – Cofidis) – Ruben Guerreiro (POR – Movistar Team)
Photo: Luis Angel Gomez/SprintCyclingAgency©2023
Een wielerwedstrijd met een verhaal
In 2024 wordt deze wedstrijd in Galicië, die pas aan zijn derde editie toe is, verreden van 22 t/m 25 februari. Het is voor de renners een symbolische pelgrimstocht die ook eindigt op de Praza do Obradoiro in Santiago de Compostela.
Het is meer dan een wielerwedstrijd.
Het is de bedoeling dat de kijkers tijdens deze wedstrijd genieten van de prachtige landschappen en de rijke historie van Galicië. En misschien te inspireren om de camino zelf te gaan fietsen. Elk van de vier Galicische provincies is hoofdrolspeler in één van etappes. Bij de meeste deelnemers zal het thema van de wedstijd niet veel losmaken. Voor de Spaanse renners ligt dat toch wel net iets anders.
Op bedevaart
De renners maken onderweg kennis met de verschillende varianten van de Grote Weg naar Santiago. Dat is in de eerste etappe de pelgrims fietsroute EuroVelo3. De volgende dag rijden ze vanaf het grensstadje Tui de Camiño Portugués om te eindigen met de Camiño Portugués da Costa tot in A Guarda. Daar wordt de Monte de Santa Trega beklommen en fietsen de renners over de 220 meter lange kasseistrook van de Via Crucis do Trega.
De derde dag staat een deel van de Camino de Invierno op het programma. En op de laatste dag is er de tijdrit van Novo Milladoiro (het kruispunt met de Portugese weg) naar Santiago.
Een gezegende start
Dat was het voor de winnaar Jonas Vingegaard die ook zegevierde in de Tour de France. Alhoewel er in februari maar heel weinig pelgrims onderweg zijn, is het goed om te weten dat je de kans loopt om een wielerpeloton tegen te komen. Dat is eens iets anders dan een herder met zijn kudde.
Informatie over de wedstrijd:
O Gran Camiño – The Historical Route – The Historial Route (ograncamino.gal)
Rens Klaasse
Het begin is altijd lastig, want … hoe vind ik mijn ideale herberg?
Vragen als:
Hoe schrijf ik mij in bij een herberg waar ik graag zou willen hospitaleren?
Moet ik gecertificeerd zijn/een cursus gevolgd hebben?
Hoe zit het met de talen?
Welke voorwaarden?
Wanneer en hoe moet ik mij inschrijven?
Kan het ook met z’n tweeën?
Enzovoort.
Een antwoord vinden op deze vragen en hulp bij het inschrijven is een onderdeel van de werkgroep Hospitaleren en de werkgroep biedt aan om te helpen bij het opstarten naar het zoeken van die herberg.
Praktische zaken:
Wanneer: 19 en 20 januari 2024
Waar : Huis van Sint Jacob, Janskerkhof 28a, 3512 BN Utrecht.
Duur: 1,5 uur
Tijden: 19 januari van 10.00 – 11.30 uur en van 12.00 – 13.30 uur;
20 januari: van 11.00 – 12.30 uur en van 13 – 14.30 uur.
Graag voor 1 januari a.s. opgeven bij het secretariaat: wg.hospitaleren@santiago.nl
Als u verder nog vragen heeft, kunt u deze ook stellen via bovengenoemd e-mailadres.
Natuurlijk heb je prachtige verhalen en foto’s, maar het blijft vaak lastig het gevoel en de sfeer van je pelgrimstocht thuis over te brengen.
Misschien vertrok je als wandelaar en kwam je aan als pelgrim?
Misschien voelde je je al pelgrim, zodra je een voet op je pad zette?
Misschien heb je (noodgedwongen) dicht bij huis nieuwe wegen ontdekt?
Wat is er mooier om je ervaringen te delen met andere mensen die ook (net) thuis gekomen zijn! In dit weekend ligt de nadruk op het delen van de opgedane ervaring en wat dat met je gedaan heeft. Dus neem je verhalen en maximaal vijf foto’s mee om te delen met elkaar.
Praktische zaken:
Wanneer: vrijdag 1 en zaterdag 2 december 2023
Waar: Pelgrimsherberg Kafarnaüm in Vessem
Programma: vrijdag ontvangst vanaf 15.30 uur; zaterdag rond 16.00 sluiten we af. Het programma wordt door twee ervaren pelgrims begeleid.
Kosten: € 85
Aanmelden: stuur een mailtje naar activiteiten@pelgrimsherberg.nl of gebruik het aanmeldformulier op de website: www.pelgrimsherberg.nl
Op donderdag 28 december 2023 organiseert Pelgrimsherberg Kafarnaüm in Vessem een midwinterwandeling met als thema “de symbolen van de pelgrimstocht”.
De wandeling start en eindigt op de pelgrimsherberg en voert ons door prachtige landschappen en bossen van de Brabantse Kempen.
We gaan samen aan de wandel om al lopend elkaar te ontmoeten, in steeds wisselende groepjes. Tijdens de tocht komen verschillende symbolen aan bod. Denk bijvoorbeeld aan de rugzak en de wandelstok.
Wij nodigen iedereen uit die graag wil wandelen. Of je al een pelgrimstocht gelopen hebt of niet, is niet belangrijk. Misschien zet deze wandeling je juist wel aan om plannen te gaan maken!
De wandeling kan een extra verdieping geven aan de voorbereiding van de tocht of aan het verwerken van de ervaringen na afloop ervan. Tijdens de wandeling is er natuurlijk ook volop ruimte voor de uitwisseling van praktische informatie en van ervaringen.
Praktische zaken:
Tijden: 28 december 2023 aanvang tussen 10.00 en 10.30 uur
en tussen 15.00 en 15.30 uur zijn we weer terug op het startpunt.
Kosten: deelname € 10,- ter plekke contant (of via pin).
Wij zorgen aan het begin voor koffie / thee en na afloop voor erwten- of vegetarische soep. Die zijn bij de prijs inbegrepen. Eventuele andere drank na afloop van de wandeling is voor eigen rekening. Je neemt je eigen lunchpakket van huis mee. Inschrijving via de website: www.pelgrimsherberg.nl aanmeldformulier midwinterwandeling.
Er kunnen maximaal 40 winterwandelaars deelnemen. Daarbij geldt: ‘Wie het eerst komt …’. De inschrijving sluit op 23 december a.s.
Mocht je nog vragen hebben over de winterwandeling, stel die dan a.u.b. per mail: activiteiten@pelgrimsherberg.nl
Wanneer je na je aanmelding toch niet mee kunt lopen, wil je dit dan snel doorgeven? Dan maken we iemand op de wachtlijst weer blij!
Bij de voorbereiding spelen vaak allerlei vragen op, zoals:
Is het echt zo druk onderweg?
Wat is de beste tijd om te gaan?
Kan ik overal slaapgelegenheid vinden?
Wat moet ik allemaal meenemen?
Wat doet de tocht met je?
In dit weekend besteden we aandacht aan jouw vragen, aan de verschillende routes, de slaapplekken en aan de technische kant: hoe pak ik mijn rugzak in? Ook komt de meer spirituele kant aan bod. Het weekend wordt begeleid door twee ervaren pelgrims.
Praktische zaken:
Wanneer: vrijdag 12 en zaterdag 13 januari 2024 en vrijdag 19 en zaterdag 20 januari 2024
Waar: Pelgrimsherberg Kafarnaüm in Vessem
Aanvang: ontvangst vrijdag vanaf 15.30 uur; start 16.00 uur.
Einde: zaterdag: 16.00 uur.
Kosten: € 85
Aanmelden: mail naar activiteiten@pelgrimsherberg.nl of vul het aanmeldformulier op de site in: Voorbereidingsweekend voor pelgrims naar Santiago – Pelgrimsherberg
De werkgroep Aandacht en Spiritualiteit biedt workshops aan voor leden van het genootschap van Sint Jacob. We waren ook aanwezig op de zeer geslaagde najaarsbijeenkomst van zaterdag 11 november jl. in Deventer.
In onderstaande video krijg je een impressie van de inhoud van de workshop en hoe pelgrims het ervaren. Regio commissies kunnen de workshop ook aanvragen.
Workshop Aandacht en spiritualiteit
Heb je interesse? Wil je meer informatie?
Neem contact op met de werkgroep Aandacht en Spiritualiteit via e-mail Wg.spiritualiteit@santiago.nl
Wij kijken ernaar uit!
Ultreia is een uitgave van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Voor meer informatie en nieuws zie de website www.santiago.nl en de Facebookpagina, Nederlands Genootschap van Sint Jacob | Facebook, waar je ook tips en ervaringen kunt uitwisselen met andere pelgrims.
Redactie: Louise de Bont
Redactieadviseur: Nelleke Boel
Tegenlezers: Ellen Eumelen en Janine Verhaaf
Verzending: Han Lasance
Deadline/publicatiedatum: De Ultreia verschijnt rond de 20e van iedere maand. Wij zien uw kopij graag voor de 15e tegemoet op ultreia@santiago.nl.
Aanwijzingen voor de auteur: Kopij mag maximaal 300 woorden bedragen in platte tekst (tekst zonder opmaak), bij voorkeur met een relevante foto/afbeelding (met bronvermelding) erbij. Wij gaan ervan uit dat wij deze foto dan vrij mogen gebruiken.
Foto’s: Voor deze Ultreia is gebruik gemaakt van foto’s van https://pixabay.com/
Vertrouwenspersoon: Het genootschap heeft een vertrouwenspersoon die u kunt benaderen bij problemen, conflicten of voor een vertrouwelijk gesprek. Voor nadere informatie: https://www.santiago.nl/vertrouwenspersoon/vertrouwenspersonen
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146