Wederom een goed gevulde Ultreia.
En, veel variatie in de kopij: een benoeming, reisverslagen in verschillende vormen, oproep voor vrijwilligers, een boek, veel aankomende pelgrimsactiviteiten en een gitaarconcert. Dit laatste heeft niet direct een relatie met de camino, maar wel indirect.
Het gitaarconcert van José Dapena is gebaseerd op het boek ‘Platero en ik’ (vertaald) uit 1906-1912 van de hand van Nobelprijswinnaar van de Literatuur, Juan Ramón Jiménez. Laat dit boek nu een prominente plaats in onze boekenkast hebben!
De ik-personage reist met zijn ezeltje, Platero, in het gebied rondom Moguer, aan de kust, zo’n 90 kilometer onder Sevilla, het beginpunt van de Via da Plata, de Zilverroute. Vertaald betekent Platero ‘zilversmid’.
De reis in het boek gaat om het reizen en beschrijft gevoelens, landschappen, ervaringen en gedragingen die typerend zijn voor het Spaanse landschap uit die tijd.
Dit boek was voor mijn partner, de pelgrim, een inspiratiebron en reden om zich verder te verdiepen in de camino en om uiteindelijk ook de daad bij het woord te voegen; het lopen van de camino Portugues samen met onze dochters. Het boek is een aanrader voor de liefhebbers.
Voor allen die onderweg zijn of bezig zijn met plannen maken, veel wandelplezier!
Louise de Bont
Op 1 april jl. is Lieke Wijnia gestart als Hoofd van de afdeling Conservatoren en Bibliotheek van Museum Catharijneconvent in Utrecht. Ze is verantwoordelijk voor de doorontwikkeling van het onderzoeks- en collectiebeleid, de programmering van het museum en de nieuwe vaste collectiepresentatie. Wijnia werkt sinds 2019 bij het museum als conservator en maakte de spraakmakende tentoonstelling ‘Maria Magdalena’. Volgend jaar opent de tentoonstelling ‘Religie & Wetenschap’, haar meest recente project.
De komende periode zijn er volop kansen en uitdagingen. In het kader van onderzoek wil het museum duurzame partnerschappen initiëren om belangrijke onderwerpen als migratie, missie en zending en het internationale christendom in Nederland samen te onderzoeken en te vertalen naar de programmering. Wat betreft collectiebeleid onderzoekt Wijnia de kansen binnen die gebieden van het erfgoed van het christendom die meer aandacht verdienen, zoals moderne en hedendaagse kunst. Daarnaast blijft het onderzoek naar kerkinterieurs belangrijk, evenals de verdere verkenning van de mogelijkheden van digitale methodes toegepast op middeleeuwse kunst.
Lieke Wijnia: ‘De afgelopen vier jaar heb ik als conservator van dichtbij mogen meemaken hoe Museum Catharijneconvent op innovatieve wijze het erfgoed van het christendom behoudt en actualiseert. Het relevant houden van religieus erfgoed in een voortdurend veranderende wereld brengt veel uitdagingen met zich mee. Het museum is daar in haar programmering, onderzoek én collectie continu mee bezig. Ik kijk er naar uit om daar als Hoofd Conservatoren en Bibliotheek mijn steentje aan te mogen bijdragen.’
Lieke Wijnia is kunsthistoricus en religiewetenschapper. Zij studeerde aan de Universiteit Utrecht en het Courtauld Institute of Art in Londen.
Ze promoveerde in 2016 cum laude op het onderzoek ‘sacraliteit in de hedendaagse cultuur’ aan Tilburg University. Ze ontving in 2017 de Gouden Erepenning van het Teylers Godgeleerd Genootschap voor haar onderzoek naar musea als vindplaatsen van het sacrale. Tevens verrichtte zij onderzoek naar kunst met christelijke thematiek in de Collectie Nederland, mogelijk gemaakt door het conservatorenstipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Wijnia is een van de vaste sprekers in de podcast Scheppingsdrift van (EO NPO Klassiek) en publiceert in binnen- en buitenlandse media over haar vakgebied.
Nadat Gijs Quispel (1956) in december 2020 met pensioen is gegaan, wil hij een lang gekoesterde wens in vervulling laten gaan: een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.
In plaats van het oorspronkelijke idee om te gaan wandelen, wordt het de fiets, een racefiets zelfs. Met minimale bagage vertrokken en met vele verhalen teruggekomen.
“Alle dagen wind mee” is een luchtig verslag van een lange fietstocht.
Het Informatiecentrum Utrecht zoekt vrijwilligers op de zaterdagen en donderdagen om toekomstige of medepelgrims te woord te staan en van informatie te voorzien.
Het informatiecentrum, St. Janskerkhof 28, 3512 BN Utrecht, is elke tweede en vierde zaterdag van de maand geopend van 11.00 tot 15.00 uur. Op donderdag is het informatiecentrum wekelijks geopend van 14.00 tot 16.00 uur.
Ben je geïnteresseerd, lid van het genootschap, heb je recentelijk de camino gelopen of gefietst en woon je in de omgeving van Utrecht, neem dan contact op via informanten.utrecht@santiago.nl
Wat ik gedaan heb daalt langzamer in dan gedacht.
De impact ervan gaat in me dieper dan ik had verwacht.
Dankbaar dat ik dit heb mogen en kunnen doen..
Haar wens, haar spirituele gevoelens voelen nu als een zachte lieve zoen.
Ik begrijp nu het waarom en wat haar zo heeft geraakt.
Waarom het uitvoeren van deze pelgrimstocht zo belangrijk heeft gemaakt.
Dat zo diepgaan in jezelf bevrijdend kan werken.
Mede door de totale terugwerping op jezelf hierbij dit zo intens bewust kan merken.
Al langer wist ik dat alles wat geest ( ziel) betreft een belangrijk aspect van bewust leven kan accentueren
Het is vooral een innerlijke ervaring die in deze camino je gedachten hierin gaan beheren.
Maar dan in contact met de buitenwereld die je dan ontmoet.
De sfeer en inspiratie van ontmoetingen hierbij zoveel met je doet.
Buiten de marges gaan van het dagelijkse en met jezelf afrekenen.
In het haalbare of onhaalbare een weg uit kunnen tekenen.
De zingeving van wat je doet of gedaan hebt ondergaan of achterlaten.
Vanuit de spirit van een looptocht serieus een inspanning leveren en met gelijken praten.
De religieuze opzet en achtergrond gebruiken om jezelf te verkennen, de weg wordt dan niet het doel.
Maar de aankomst en uitvoering doet je dan toch wel een heleboel.
Bereiken, ontmoeten en bewegen gebruiken in je levensweg van de gegeven tijd.
Voorbereiden en bezig zijn in wat je wilt en loslaten of tegenkomen met je vermogende mobiliteit.
Ik weet zeker ze had haar beoogde Santiago bereikt als einddoel en bedacht.
Maar niet totaal lopend en pelgrimerend zoals gedroomd, gezegd en gedacht.
Het belangrijkste van haar wens, gedachte de spiritualiteit zou zijn ingevuld.
Hoe mooi dat mij gegeven is dat de wens van haar gedachtengoed nu is vervuld.
Mijn eigen invulling is totaal tot zijn recht gekomen.
Langzamer dan gedacht keert de realiteit in mij met de vele verhalen over deze volbrachte pelgrimstocht.
Daalt de dankbaarheid in en de impact hiervan dat ik dit kon en mocht.
De gedachte en de gevoelens van liefde in mijn enthousiaste verhalen nu ongecoördineerd spontaan doorklinken.
Deze Camino Portuguès de la Atlantic als voldaan en volbracht in mijn levensrugzak is nog steeds aan het inzinken.
De dankbaarheid in deze ervaring overheerst de uitvoering van de belofte ooit gedaan.
Het was geen opdracht maar een pelgrimstocht vol overtuiging want je kroop in mijn ziel op de mooiste plek en bewaakte.
Het bovennatuurlijke waar je in geloofde is dat het iets bijzonders maakte.
Geloven en vertrouwen: Non je ne regrette rien .
Buen Camino je wist het zeker, ik heb het ervaren en gezien.
De weg naar Pasen in Leon
Bij Manzanaras de Real en het Parque Regional de la Cuenca Alta kijk ik omhoog, meer dan 1700 meter. Bij Ray y Rosa lik ik mijn wonden. Na mijn credential opgehaald te hebben in de parochie van San Juan in Madrid prik ik mijn blaren. Met brandende voeten haalt Mila, mijn beschermengel, mij af bij Cercedilla.
Per trein rijd ik Segovia, de stad met de gouden muren, binnen en bezoek op teenslippers de kathedraal. Vanaf het kasteel kruip ik op blote voeten weer omhoog naar het Romeinse aquaduct, op steenworp afstand van mijn hostel waar ik mijn wonden schoonmaak.
Ik trek de schoenen aan voor een nieuwe poging en met advies van hospitalero Simon deel ik de albergues voor de komende dagen in. Weg van Puente Duero en oerpelgrim Arturo die mij haast de deur wees omdat ik niet alle routes wandelde.
Op hoge vlaktes ploeter ik voort. Geniet van eenzaamheid, lege albergues, prikkende de zon in mijn nek. Ongelijke stenen en honderden windmolens. In Castro Montre wordt mijn dubbele verblijf opgevrolijkt, twintig scouts rond de zeven jaar, vallende mijn slaapzaal binnen, zonder geluid. We delen de samen klaargemaakte pan pasta. Mijn pleisters raken op, maar ik wil en ga toch door. Het ‘zet ‘m op’ wint het van ‘wat moet je nu nog bewijzen’…
De nul graden, ook de douche, in Albergue Santa Cruz, geeft de doorslag. Ik bezoek een medic. “Geen dagmarsen meer” zeggen de witte jassen! Ontsmetten, plakken en met extra pleisterstops bekijk ik de trones en processiestukken; een witte doek aan ‘t kruis aanschouwend.
Ik neem de bus naar Leon, einde, dagen te vroeg. Een overnachting in Palazio Grajal de Cantos. Ik kreeg nog de zegen van broeder Maritas in Sahagun en het lukte te lopen naar de albergue in Bercianos del Real Camino. Eet daar een gezamenlijke pastamaaltijd en kijk in de bar naar Barca-Real.
Een omhelzing van hospitalero Caroline en ik neem afscheid van deze prachtige Camino Madrid in de sfeer voor Pasen. Op weg naar de Samana Santa in Leon!
Mirjam de Bont liep in de zomer van 2022 van Bayonne naar Santiago, over de Camino del Norte en de Camino Primitivo. Zij deed mee met de schrijfwedstrijd van het Genootschap van Sint-Jacob en won de derde prijs! Haar verhaal heeft ze ingesproken en van beelden voorzien en is te beluisteren via: https://youtu.be/gRBiwq1bGn8
Door het treinongeluk bij Voorschoten zijn een paar podcastopnames uitgesteld waardoor er sinds de vorige Ultreia slechts één nieuwe aflevering verschenen is. Over Mieke Gorter, die op haar 80ste de Camino ging lopen.
Veel pelgrims willen wel naar de podcasts luisteren, maar weten niet precies hoe het werkt. Welnu, de makkelijkste manier om te luisteren is via camino.buzzsprout.com
Je kunt ook luisteren via een app, zoals Spotify, Apple Podcast of Google podcasts:
Spotify, typ in zoekvenster Camino NL, klik op ‘volgen’ om nieuwe afleveringen automatisch te ontvangen.
Apple podcast, is standaard (soms verstopt in submap), typ in zoekvenster Camino.nl, klik op ‘abonneer’ om nieuwe afleveringen automatisch te ontvangen.
Google podcasts, downloaden in de app store, klik op ‘abonneer’ om nieuwe afleveringen automatisch te ontvangen.
Johanna Kroon
Van 20-27 mei a.s. organiseert de fietswerkgroep Jacobike een fietsmeerdaagse naar Keulen. Een volle week op de pedalen om het in Keulen te horen donderen. Dagelijks zijn de spoorwegen binnen handbereik en daarmee wordt de tocht zeer toegankelijk voor aan-en afhakers onderweg.
Programma
De tocht is in totaal circa 560 km en doet de volgende plaatsen aan:
20 mei Millingen – Kevelaar (65 km)
21 mei Kevelaar – Roermond (80km)
22 mei Roermond – Maastricht (80 km)
23 mei Maastricht – Aken /Stolberg (38 km)*
24 mei Aken/Stolberg – Keulen (95 km)**
25 mei Keulen – Neuss (48 km)
26 mei Neuss – Xanten (86 km)
27 mei Xanten – Nijmegen (68 km)
*naar Stolberg is + 13 km
** vanaf Stolberg is -13 km
Praktisch
De gemiddelde dagafstand is 75 km (wie dat wil kan extra kilometers rijden.) Deelnemers moeten zelf hun overnachtingen regelen (een lijst met logies- en campingsuggesties in de overnachtingsplaatsen is beschikbaar).
Je betaalt geen inschrijfgeld, wel bestaat de mogelijkheid om een pelgrimspas te kopen via Jacobike (+/-€ 2) of een oorkonde te ontvangen (+/-€3,50)
Bij voldoende animo wordt gefietst met een tweede voorfietser voor fietsers die liever iets meer kilometers maken. Als je dit (af en toe) wat lijkt, geef dan aan dat je interesse hebt in een ‘bliksemgroep’.
Aanmelden
Wil je meefietsen (deels of helemaal) log eerst in op www.santiago.nl en meld je dan aan via deze link: https://www.santiago.nl/aanmeldingsformulier-fietsmeerdaagse-naar-keulen-mei-2023/
Het hoge woord is eruit. Ik ga de uitdaging aan van een lang gekoesterde droom. 2.500 kilometer fietsen van mijn woonplaats IJsselstein naar Santiago de Compostella. Start 6 mei a.s.
Zeven jaar geleden heb ik samen met mijn vrouw de Camino Portugues gelopen. Toen is het idee ontstaan om deze pelgrimstocht nog een keer te gaan doen en dan te starten vanuit huis. Hoe gaaf is dat. Voordeur dicht en gaan. Alleen. Mijn uitdaging.
Die uitdaging zit ook in het feit dat ik een spierziekte heb. En ik niet alleen, maar ook mijn zoon die erger is aangedaan. Zijn spieren zijn meer aangetast en hij heeft inmiddels hulpmiddelen om beter te kunnen lopen. Het gaat bij hem, op zijn jonge leeftijd, slechter dan bij mij en dat raakt me. Gelukkig staan we beiden positief in het leven met een duidelijke focus op wat nog wel kan. Voor mij betekent het dat ik geen dingen meer uitstel. De fietstocht kan en ik wil nu nog maken. Hoe het over een paar jaar is, geen idee.
Ik ga het doen. Wat je nu kan en wil doen, doen! Dat is mijn motto. Ik vertrouw erop dat ik het kan. Ik vertrouw er niet op dat ik het in de toekomst ook nog zou kunnen met mijn langzaam progressieve spierziekte. It giet oan.
Als jullie het leuk vinden dan kunnen jullie me volgen op facebook en instagram. Daar blog ik over mijn voorbereidingen en straks de tocht zelf.
Het gitaarconcert is gebaseerd op het boek ‘Platero en ik’, geschreven werk van Juan Ramón Jiménez, Nobelprijswinnaar van de Literatuur in 1956. Een bijzondere reis van een ik-personage met een ezel in de omgeving van Moguer,in Spanje in de buurt van het beginpunt van de Via de la Plata.
Vrijdag, 12 mei 2023 – 20:00 uur – Asociación España América española – Amsterdam, Victoria Ávila, verteller
https://www.manueldapena.com/index.php/home/calendar/amsterdam-2023
Dinsdag, 16 mei 2023 – 20:00 uur – Asociacion Iberoamericana – Eindhoven, Nellie van de Kruijs, verteller
https://www.manueldapena.com/index.php/home/calendar/eindhoven-2023
Velp (Grave) heeft sinds kort een prachtige kloosterrondwandeling. Tijdens deze rondwandeling op zaterdag 13 mei ontdek je de schitterende natuur rondom de Drie-eenheid in Velp. Deze sluit aan bij gangmaker van ‘Ons Kloosterpad’, Matthijs van der Tang en gids Frank van Dorst en leer wandelend meer over het kloosterleven in Brabant, pelgrimeren en bezienswaardigheden op de route.
De route is ongeveer 8 kilometer en start bij het voormalige Emmausklooster in Velp. Daarna voert de route je onder andere langs de Sint Vincentius kerk, voormalig klooster de Wijnberg, de Sint-Elisabethkerk, een voormalige synagoge en de Begijnenkerk.
Programma
Aanvang: 10.00 uur met koffie en/of thee
Waar: Emmausklooster, Basilius van Bruggelaan 4 in Velp (NB)
Einde: 17.00 uur
We beginnen met een rondleiding door het Emmausklooster, het oudste Kapucijnenklooster in Nederland, gevolgd door een speciale kloosterlunch. Daarna beginnen we aan de rondwandeling. Onderweg is er tijd en ruimte voor de natuur, de bezienswaardigheden, bezinning en reflectie. We eindigen weer in het Emmausklooster voor een afsluitend drankje.
Kloosterrondwandeling
Kloosterrondwandeling Velp is een van de elf prachtige rondwandelingen die aansluiten op ‘Ons Kloosterpad’. Dit lange-afstand-wandelpad voert je in vijftien etappes langs vijftig historische kloosters en abdijen. Iedere etappe van ‘Ons Kloosterpad’ heeft een gangmaker. Dit zijn vrijwilligers die het pad lokaal tot leven brengen en bijdragen aan de bekendheid en beleving van pad.
Aanmelden
Wil jij deelnemen aan de kloosterrondwandeling? Meld je dan aan door vóór 10 mei 2023 een e-mail te sturen aan emmausklooster@gmail.com o.v.v. ‘kloosterrondwandeling’. De deelname aan deze dag bedraagt €30,- p.p. Meer informatie is te vinden op www.onskloosterpad.nl.
Zaterdag 20 mei a.s. kunt u weer aansluiten bij de ‘Kloosterrondwandeling’ van Vessem, uitgezet door de provincie, aansluitend op de reeds eerder in 2020 uitgezette pelgrimsroute “Ons Kloosterpad”.
Tijdens deze Kloosterrondwandeling komen historie, cultuur, natuur en spirituele- en geestelijke invalshoeken aan de orde.
Frans Bergmans, ervaren wandelaar en kenner van het gebied rondom Vessem begeleidt deze wandeling. De onderstaande link geeft een impressie van de eerste kloosterrondwandeling op 11 maart jl. https://www.youtube.com/watch?v=r-5iXOBuCFU
De rondwandeling is 9,7 kilometer lang.
Kosten € 15
Voor nadere informatie en aanmelden
Mail naar via pelgrimsweekenden@gmail.com o.v.v. ‘Kloosterrondwandeling 20 mei’.
Meer informatie over kloosterrondwandelingen is ook te vinden op www.onskloosterpad.nl
Eenvoud
Als we eenvoudig beginnen
de dingen en de mensen
te aanvaarden zoals ze zijn;
als we de vogels de vogels laten
en de lelies op het veld de lelies
als we de wolf de wolf laten
en zorg voor hem dragen;
als we de tijd nemen
zoals hij komt
en zoals hij weer gaat;
ach, wie weet, worden wij dan
zelf eenvoudig wie wij zijn….
Hans Sevenhoven
Vrijdag 10 en zaterdag 11 november 2023
In de pelgrimsherberg Kafarnaüm in Vessem (NB) staat een weekend lang Franciscus van Assisi in het middelpunt. Franciscus, eh, wie is dat ook alweer, heeft die niet iets met dierendag te maken? Ja, en er is nog veel méér over hem te vertellen!
In dit weekend kom je meer te weten over zijn leven en zijn nalatenschap. Nog maar enkele jaren geleden organiseerde het museum Catharijneconvent in Utrecht een grote tentoonstelling over hem. In de pelgrimsherberg heeft de helft van de kamers een naam van een belangrijke plaatsen uit zijn leven. Waarom doen we dat, wat maakt hem dan zo bijzonder?
Door muziek, beelden, gesprekken en verhalen komt hij dit weekend tot leven. Natuurlijk maken wandelingen ook deel uit van het programma.
Franciscaanse voetreis
In een maand tijd kun je van Florence via schitterende middeleeuwse en door Franciscus bezochte plaatsen als La Verna, Gubbio, Assisi, Spoleto en Rieti naar Rome lopen. Je loopt letterlijk in de voetsporen van Franciscus, patroonheilige van Italië. In dit Franciscus weekend komt daarom ook deze voetreis uitgebreid ter sprake, een tocht die steeds meer mensen willen maken en die door velen als indrukwekkend en inspirerend wordt ervaren.
Praktisch
Aankomst: 10 november 2023 tussen 15.30 en 16.00 uur
Waar: Pelgrimsherberg Vessem
Aanvang: 16.00 uur
Einde: 11 november 16.00 uur
Kosten: € 85,- p.p., inclusief alle maaltijden en overnachting
Voor informatie of aanmelden
Mail naar pelgrimsweekenden@gmail.com
Seizoenswandeling
Hoe mooi kan het zijn om elk nieuw seizoen bewust, lopend, te beleven en die ervaring tot je door te laten dringen!
Elke wandeling heeft een thema. Aan het begin van de zomer is dat “tot bloei komen”.
Onderdelen van deze activiteit zijn: wandelen, ontmoeten, bezinnen en kennismaken met de Pelgrimsherberg. Iedereen kan meelopen.
Wanneer: 1 juni en 1 september 2023
Waar: pelgrimsherberg in Vessem Tijd: 09.00 – 12.30 uur Inloop vanaf 09.00 uur. Uitleg thema: 09.30 uur. Start: 09.45 uur. Om 12.00 uur zijn we weer terug bij de herberg, waar we ervaringen uitwisselen en ideeën voor de besteding van de middag aanreiken. Afsluiting 12.30 uur Optioneel: lunchen in de herberg à € 7,50 of eigen lunch meenemen Kosten: donativo Aanmelden: pelgrimsweekenden@gmail.com |
Labyrint lopen
Labyrinten zijn al duizenden jaren oud en je vindt ze over de hele wereld verspreid.
Het lopen van de kronkelige wegen van een labyrint is voor velen een metafoor voor het eigen levenspad, vol verwachte èn onverwachte wendingen. Het is een vorm van loopmeditatie waarbij je je bezint op wat in jouw leven op dit moment belangrijk is. Het geeft je meer zicht op wat je wilt en op wat je tegen kunt komen.
In de middeleeuwen gold het lopen van het labyrint als vervanging van de pelgrimstocht naar Rome of Santiago. Dus, misschien is dit wel een kans voor jou…
Datum: 13 oktober 2023
Tijd: 10.00 – 16.00 uur Waar: Pelgrimsherberg Vessem, labyrint in de tuin. Kosten: € 35, incl. koffie/thee, lunch en achtergrond materiaal Aanmelden: pelgrimsweekenden@gmail.com |
Klank- en stemdag
Door het zingen van eenvoudige herhalende meditatieve liederen (mantra’s) kom je tot rust en voel je de eigen bezieling. En dat schept ruimte om gewoon te ‘zijn’ met de klank, samenzang, betovering van de herhaling en de soms wonderschone muziek die daaruit als vanzelf ontstaat. Iedereen kan meedoen, zangervaring is niet nodig. Daarnaast werken we ook met klank (zonder melodie); klank door de eigen stem en eenvoudige natuurlijke instrumenten, zoals ratelaars, klankschalen, indianen drum etc. Zonder regels improviseren we met de eigen stem en de instrumenten. Een onderdeel van de dag zal ook een klankconcert zijn. Daarbij kunt u ontspannen liggen en genieten waarbij wij als begeleiders met onze stem en instrumenten een “concertje geven”.
Datum: 12 oktober 2023
Tijd: 10.00 – 16.00 uur Kosten: € 35,- inclusief koffie/thee en lunch Aanmelden: pelgrimsweekenden@gmail.com of via de website www.pelgrimsherberg.nl |
Ultreia is een uitgave van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Voor meer informatie en nieuws zie de website www.santiago.nl en de facebookpagina, waar je ook tips en ervaringen kunt uitwisselen met andere pelgrims.
Redactie: Louise de Bont
Redactieadviseur: Gabriel van de Luitgaarden
Tegenlezers: Ellen Eumelen en Janine Verhaaf
Verzending: Han Lasance
Deadline/publicatiedatum: De Ultreia verschijnt rond de 20e van iedere maand. Wij zien uw kopij graag voor de 15e tegemoet op ultreia@santiago.nl.
Aanwijzingen voor de auteur: Kopij mag maximaal 300 woorden bedragen in platte tekst (tekst zonder opmaak), bij voorkeur met een relevante foto/afbeelding (met bronvermelding) erbij. Wij gaan ervan uit dat wij deze foto dan vrij mogen gebruiken.
Foto’s: Voor deze Ultreia is ook gebruik gemaakt van foto’s van https://pixabay.com/
Vertrouwenspersoon: Het genootschap heeft een vertrouwenspersoon die u kunt benaderen voor problemen, conflicten of een vertrouwelijk gesprek. Voor nadere informatie: https://www.santiago.nl/vertrouwenspersoon/vertrouwenspersonen
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146