Zuivelfabriek Sint Jacobus

In het dorp Zeeland heeft een coöperatieve zuivelfabriek bestaan die van 1909 tot 1971 in bedrijf is geweest. De zuivelfabriek was vernoemd naar de patroonheilige van de plaatselijke kerk. Voor een aantal foto’s van de zuivelfabriek Sint Jacobus volgt u de aangegeven link.

Vaandel 2

Het nieuwe vaandel, waarin het wapen van paus Johannes Paulus II is vervangen door dat van paus Benedictus XVI (afgebeeld op de kleine afbeelding), is ingezegend op 17 augustus 2008.

Koningsketen

Het Sint-Jacobusgilde te Zeeland bezit een origineel medaillon uit 1475 met daarop de afbeelding van de patroonsheilige, Sint Jacobus. Op het medaillon de tekst: ‘DIT.HOERT.Toe.Die. Schtterie. Van. S. Jacob.op.seelant’. Het medaillon maakt deel uit van ketting, bestaande uit 50 Jacobschelpjes symbool van het aantal leden. De ketting draagt de koningsvogel. De ketting hoort samen met […]

Koningsscepter

Zie de tekst bij de koningsketen. Op 26 april 2015 is al het zilver van het gilde gestolen na het openbreken van de kluis waar het bewaard werd. De hier beschreven voorwerpen komen hopelijk ooit terug.

Vaandel 1

Dit vaandel werd op 26 juli 1992, tijdens de viering van de patroonheilige van het gilde en de kerk ingezegend.De hoofdkleuren van het vaandel zijn rood en groen. Rondom de afbeelding van Sint-Jacobus staat:-het wapen van Paus Johannes Paulus II-de hoorn van Sint-Cornelius, de tweede heilige van de parochie-het gemeentewapen van Zeeland-het Jacobuskruis.

Koningskroon

Zie de tekst bij de koningsketen. Op 26 april 2015 is al het zilver van het gilde gestolen na het openbreken van de kluis waar het bewaard werd. De hier beschreven voorwerpen komen hopelijk ooit terug.

Naamschild

Het naamschild wordt doorgaans door de jongste gildebroeder voor het gilde uit gedragen. Het wapen van de voormalige gemeente Zeeland, een boom op land gedragen door water, staat op de achtergrond. Daarop staat het welbekende Santiagokruis, teken van gilde.

Beeld

Dit beeld bevindt zich in de Sint-Jacobuskapel op het terrein van het Sint-Jacobusgilde. De kapel in op 25 juli 2010 ingezegend en het beeld is onthuld.

Naamlijsten

Op de linker foto staat de originele naamlijst van de gildebroeders die in de Sint Jacobuskapel hangt. Het is een namenlijst die door het bestuur op 25 juli 1893 geschonken is. Op de lijst staan de namen van het bestuur, de gildeheer en de namen van de gildebroeders uit die tijd die persoonlijk hun naam […]

Sint-Jacobuskapel

Deze kleine kapel is door leden van het gilde gebouwd op het terrein van het Sint-Jacobsgilde. Op zondag 25 juli 2010 is de kapel ingezegend en het zich in de kapel bevindende beeld van Sint-Jacobus onthuld.