Luidklok

In de toren hangen vier luidklokken waarvan die met de naam Jacobus de grootste is. De drie grootste klokken stammen uit de gieterij van Petit & Fritsen en dateren uit 1949. De onderhavige klok meet ca 117 cm in onderdoorsnede, weegt ca 1000 kg en klinkt met slagtoon F 1. Haar opschrift luidt naast gietersnaam […]

Schilderij

Dit schilderij van de hand van de lokale schilder Hans Hazebroek dateert uit 1998.

Plaquette

Achterin de Sint-Gummaruskerk bevindt zich een plaquette die daar is aangebracht na de voltooiing van de wederopbouw van de kerk na de oorlog. De daarop genoemde datum, 25 juli, is bewust gekozen om de relatie tussen de twee kerken in Steenbergen, de voormalige Jacobuskerk en deze kerk, te benadrukken.

Sint-Jacobuskerk

Op de plaats waar nu de Witte Kerk staat, werd omstreeks het midden van de 14de eeuw een eenvoudige kerk gebouwd, gewijd aan Sint-Jacobus de Meerdere. Zeker na de verbouwing in het begin van de 16de eeuw moet het een fraaie kruiskerk geweest zijn. In 1572 trekken enkele honderden watergeuzen Steenbergen binnen en plunderen o.a. […]

Sint-Jacobspad

Het Jacobspad vormt de verbinding tussen de huidige protestantse kerk (de voormalige Sint-Jacobuskerk) en de r.k. Sint-Gummaruskerk.

Sint-Jacobsgasthuis

Vooralsnog is er geen beschrijving beschikbaar over het Sint-Jacobsgasthuis in Steenbergen.

Sint-Jacobsbroederschap

Het bestaan van een Sint-Jacobsbroederschap in Steenbergen is bekend, Vooralsnog zijn er geen nadere bijzonderheden bekend.