Stempel

Zoals een rechtgeaarde refugio betaamt heeft de refugio in Houthem ook een stempel om in de pelgrimspaspoorten van langskomende pelgrims te plaatsen.

Refugio Sint Gerlachuskerk

Op 24 maart 2004 is in de pastorie van de Sint Gerlachuskerk de eerste officiële Nederlandse Santiago pelgrimsrefugio geopend. In 2015 is de refugio geheel gerenoveerd. De refugio ligt aan het Jacobspad door Limburg.

Schelp

Naast de ingang van de refugio bij de Sint-Gerlachuskerk in Houthem is een afbeelding van een schelp aangebracht.

Schelpenroute

Sinds 2015 ligt een vijftiental bronzen wegwijzers met gestileerde schelpen in het wegdek in de bebouwde kom van Houthem. Zij maken onderdeel uit van de bewegwijzering van de rote van het Jacobuspad en leiden ook naar de refugio bij de Sint-Gerlachuskerk.

Logo

De sinds maart 2004 bestaande eerste officiële Nederlandse Santiago pelgrimsrefugio heeft een eigen logo.

Beeld

In de tuin achter de Sint Gerlachuskerk staat een uit vijf beelden bestaande beeldengroep. Een beeld van de laatste bewoner van Château Sint Gerlach, Robert baron de Selys de Fanson, een pachter, die hem een brief overhandigt, twee personen uit de achttiende eeuw en een pelgrim uit de vijftiende eeuw. Hij zit op de rand […]

Familiewapen

In de schatkamer van de Sint Gerlachuskerk in Houthem bevindt zich een steen met het wapen van de laatste bewoner van het Château St Gerlach, Robert Baron de Selys de Fanson (1925-1979). Dit wapen betaat uit een kruis, waarop vijf Jacobsschelpen. Uitgezocht moet nog worden, of er een relatie bestaat met Sint-Jacobus. Dat dit niet […]

Jacobsschelp

Op de achterwand van de Sint Gerlachus dagkapel is in 1997 door Irene van Vlijmen een groot mozaïek van Sint Gerlachus aangebracht. In dat mozaïek is een jacobsschelp verwerkt, die bij opgravingen rond de kerk is gevonden.