Sint-Jacobskapel

Dit gebouw heet nu “Het Weeshuis”, op het ANWB-bord, rechts naast de ingang, staat: “Oorspronkelijk kapel van het Gasthuis (=Sint-Jacobusgasthuis) uit 1436. Sinds 1681 Weeshuis..”. Nu is er een restaurant in gevestigd, Het Weeshuys.

Sint-Jacobsstraat

De Sint-Jacobskapel ligt aan de Sint-Jacobsstraat, slechts een paar honderd meter van de Belgische grens.

Stempel

Een al meer dan 250 jaar oud stempel in het bezit van de administratie van de Sint-Jacobuskerk in Fijnaart. Het zou dus al bestaan hebben ten tijde van de tweede kerk.

Beeld 3

Een oud gepolychromeerd beel van Sint-Jacobus. Het staat op een zij-altaar van de Sint-Jacobuskerk in Fijnaart. Het is niet bekend hoe oud dit beeld is en wie het gemaakt heeft. Het heeft als onderschrift: SANTIAGO.

Beeld 2

Groot houten beeld van Sint Jacobus de Meerdere, dat door de tand des tijds, oologen en watersnoodramp, is getekend. Op de schoudermantel zitten de bekende Jacobsschelpen. De huidige pastor vertelde, dat zijn vader al had verteld, dat het beeld erg oud was en verschillende kerken had overleefd. Het moet dus zeker in de derde kerk […]

Gevelsteen

Gevelsteen met het wapen van Fijnaart met Jacobus de Meerdere. Deze gevelsteen is van voor 1900 en komt uit de kerk die in 1945 is verwoest. Het heeft een plaats gehad in het Gemeentehuis van Fijnaart, vanwaar het verhuisde naar het Streekmuseum. Na de bouw van de huidige kerk kreeg het in 1953 een plaats […]

Beeld 1

Het beeld in de voorgevel van de Sint_Jacobus de Meerdere kerk is een handgemaakt beeld. Het is gemaakt door Zuster van der Lee, Augustines van Sint Monica, van het Stad Gods klooster te Hilversum.

Sint-Jacobuskerk (r.k.)

Fijnaart ontstaat pas in 1548 midden in de polder op het Vrouw Jacobsland, ook wel Fijnaartse polder genoemd. Na de drie voorgaande kerken wordt in 1952 de huidige Sint-Jacobuskerk gebouwd op de plaats waar de in WOII verwoeste kerk stond. De kerk is gebouwd naar het ontwerp van de architect J. Hurks.

Uithangbord

Dit uithangbord is aangebracht aan de gevel van het huis Sinte Jacop in Bergen op Zoom. Niet bekend is uit welke tijd dit uithangbord dateert.

Sint-Jacobstraat

In Tilburg ligt de Sint Jacobstraat vlakbij het Textielplein. Dit plein met zijstraten is van vroeger al bekend als een wijk voor arbeiders. Vele opknapbeurten later lijkt de wijk nu toe aan een grotere renovatie.