Voorbereiding (vervolg)

Social Share

1. Bestaat er een kant-en-klare routebeschrijving?

 

... voor lopers?

Er zijn tal van mogelijkheden, maar de informatie is verspreid over veel reisgidsen en websites. Een heel gepuzzel.

 

In het onderdeel De weg naar buiten helpen wij u daarom graag verder op weg.

 

... voor fietsers?

Ja, zelfs twee. Meest bekend is de St. Jacobs fietsroute, van Haarlem naar Santiago. Een andere route is Langs oude wegen en pelgrimssteden. Deze sluit vlak vóór de Pyreneeën aan op de St. Jacobs fietsroute.

In het onderdeel De weg naar buiten helpen wij u daarom graag verder op weg.

 

 2. Waar kan ik overnachten?

In het onderdeel De weg naar buiten / Informatie per land vindt u tal van overnachtingsadressen, in Nederland, België, Frankrijk en Spanje.

 

3. Wat is een refugio?

Het woord refugio betekent letterlijk: toevluchtsoord, vluchtheuvel. Een refugio is een onderkomen waar uitsluitend pelgrims te voet, met de fiets of te paard tegen een geringe vergoeding gedurende een nacht een eenvoudig onderdak kunnen genieten. Tegenwoordig heet zo'n onderkomen in Spanje een ‘albergue de peregrinos’, maar in de volksmond blijft het ‘refugio’ heten. Een pelgrimspas/credencial is verplicht voor  onderdak in een pelgrimsherberg. In de meeste herbergen kunt u douchen met warm water, ook is er doorgaans een keukentje en vaak is er wasgelegenheid voor uw kleding, maar geen enkele faciliteit is vanzelfsprekend. De slaapzalen variëren in grootte en comfort. Er zijn ruimtes voor 2, maar ook voor 30 à 40 bedden. U slaapt in uw eigen slaapzak / lakenzak, niet in alle refugio’s zijn dekens beschikbaar. In sommige herbergen (of in een aanleunend restaurant) is een maaltijd, en eventueel een ontbijt verkrijgbaar tegen een schappelijke prijs en op niet al te grote afstand van het gebouw bevindt zich vaak een winkeltje waar u de dagelijkse inkopen kunt doen. De meeste herbergen zijn geopend vanaf 14 uur en de volgende ochtend dient men vóór een bepaalde tijd, meestal tussen 8 en 10 uur, weer te vertrekken. Fietsers moeten weten dat een ongeschreven wet bepaalt dat lopers voorrang hebben op fietsers. Een pelgrimsherberg is een pleisterplaats, waar u bijkomt van de vermoeienissen van de afgelopen dag, een plek ook waar u uzelf en zeker ook uw voeten/benen en billen tot rust kunt laten komen. Kortom, u doet er energie op voor de volgende etappe en u ontmoet medepelgrims. (zie ook: 'Wat is een pelgrimspaspoort?' en 'Wat is een donativo?')

 

 

4. Wat is een pelgrimspaspoort of credencial?

De Credencial del Peregrino, letterlijk de “geloofsbrief van de pelgrim”, is het op naam gestelde persoonlijke document dat de status van het pelgrim zijn bevestigt. Het wordt ook wel het “pelgrimspaspoort” of de “stempelkaart” genoemd.

In de middeleeuwen kreeg de pelgrim de geloofsbrief van een pastoor of bisschop, die hiermee verklaarde dat de drager werkelijk een gelovige pelgrim was, op weg naar Compostela, het graf van de Heilige Jacobus. De opsteller van de brief beval de pelgrim aan in de gunst van wie hij zou ontmoeten, en hij verzocht de lezer om aan de pelgrim onderdak, voedsel en hulp te bieden.

In de huidige tijd wordt de credencial verstrekt door de jacobusgenootschappen in Europa. Iedereen die lid wordt van zo’n genootschap kan de credencial aanvragen. Ook onderweg is de credencial op sommige plaatsen te koop.

Het is een document met een lange bestaansgeschiedenis, maar het heeft tegenwoordig vooral een praktische waarde als stempelkaart en als ‘toegangsbewijs’ voor de pelgrimsherbergen. In Frankrijk wordt er niet altijd naar gevraagd, maar in Spanje kom je zonder pelgrimspaspoort de herberg niet in.

En in het pelgrimsbureau in Santiago moet je de credencial laten zien om in aanmerking te komen voor een compostela.

En verder is het een mooi souvenir. Elk stempel vertelt zijn eigen verhaal.


Als u zich als lid aanmeldt bij het Genootschap, krijgt u het pelgrimspaspoort gratis. Leden kun een nieuw paspoort aanvragen via de webwinkel.
 

 

5. Wat kost pelgrimeren per dag?

Iedereen reist op zijn of haar manier en je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Als je onderweg gesteld bent op luxe, moet je dat zeker niet laten. Veel pelgrims vinden echter dat bij pelgrimeren ook een zekere eenvoud en soberheid past. En vaak blijkt dat de gebeurtenis waar je met het meeste plezier aan terugdenkt, geen enkele relatie had met het geld wat je ervoor betaald had. Waar denk je met meer plezier aan terug, die overnachting in een vijfsterrenhotel of die bejaarde vrouw in dat met kranten dichtgeplakte dorpje dat je spontaan haar logeerkamer aanbod toen je er helemaal doorheen zat en ook nog een pan soep voor je op het vuur zette? (...)

 

In het onderdeel De weg naar buiten / Plan en begroot uw reis vindt u enkele  richtbedragen en twee begrotingsmodules, één voor lopers en één voor fietsers.
 

6. Wat is een donativo?

Veel pelgrimsherbergen zijn uit idealisme ontstaan. Hulp bieden aan de pelgrim was en is het motto en daarbij past het niet om over geld te praten. Ook al wordt de herberg gerund door vrijwilligers, het kost geld. Denk maar aan de kosten van schoonmaak en onderhoud, de rekeningen voor energie en verzekering, en als er een maaltijd wordt bereid komen de ingredienten echt niet allemaal uit het tuintje van de herberg zelf. Als vergoeding voor een nachtrust is € 6,- en € 8,- een gebruikelijke bijdrage. Als u in een herberg enkel een offerbusje vindt met daarop het woord 'donativo' wordt om een vrijwillige bijdrage gevraagd. Het woord 'donativo' betekent namelijk niet dat het verblijf gratis is. En wat is dan een reële bijdrage aan de pot? In een herberg waar u mag genieten van logies, avondmaal en ontbijt is een bijdrage van € 25,-ongeveer kostendekkend.   Er zijn ook particuliere herbergen, waar men in het algemeen meer geld moet neertellen voor een overnachting. Reken dan op ongeveer € 10,-.

 

7. Moet ik Frans en Spaans kunnen spreken en verstaan?

Nee, het moet niet, maar je hebt er wel veel plezier van als je deze talen spreekt want lang niet iedereen langs de camino spreekt Engels. Het is prettig als je je in de taal van het land waar je bent kunt uitdrukken, maar er is geen man overboord als dit niet het geval is. Met de kennis van een paar elementaire woorden kom je een eind en met een flinke portie gebarentaal zul je de plaats van je bestemming altijd wel bereiken. Het simpele feit dat je je best doet de taal van je gesprekspartner te spreken – hoe gebrekkig ook – wordt door iedereen gewaardeerd en doet deuren voor je open gaan.

Als je je goed wilt voorbereiden is een cursus Frans of Spaans geen gek idee. Er zijn verschillende instituten en volksuniversiteiten waar je terecht kunt. Er zijn zelfs speciale cursussen Spaans voor pelgrims. Informeer ernaar bij het Genootschap.
 

8. Hoeveel kilo aan bagage kan ik meenemen?

Je kunt de vraag misschien beter omdraaien. Wat heb ik per se nodig en wat kan ik thuislaten?

Alles wat je thuislaat is meegenomen is weliswaar een cliché geworden, maar het aardige van clichés is dat er vaak een kern van waarheid in zit. Bedenk bij alles wat je inpakt of je het echt nodig hebt. Ondanks dat de meeste pelgrims goed over dit advies hebben nagedacht, blijkt in de praktijk vaak dat iedereen toch te veel meeneemt en onderweg een postkantoor opzoekt om het ‘overtollige’ gewicht naar huis te sturen. Kijk extra kritisch naar reserveonderdelen en spullen die je ‘misschien’ nodig denkt te hebben. Van sommige zaken is het gewicht groter dan het werkelijk belang. Tel alles waarvan je denkt ‘dat weegt niks’ eens bij elkaar op en zie hoe zwaar dat is.

Het is goed je te realiseren dat je niet de Sahara of het tropisch regenwoud intrekt. De meeste producten zijn gewoon onderweg te koop. Het is soms even zoeken, maar veel toiletartikelen als zeep en tandpasta zijn er ook in kleine verpakkingen. Tip: wacht met aanschaf niet tot de week voor vertrek, maar sla ze meteen in als je ze ziet.

Veel artikelen als handdoeken en ondergoed zijn ook in een lichtgewicht versie te koop. Vaak wat prijziger dan de keukenhanddoek, maar wel een stuk lichter en snel droog.

Weeg ook af hoe belangrijk een bepaald artikel voor je is. Kun je niet zonder je…? Dan gewoon meenemen. Verder is het natuurlijk heel persoonlijk. De een moet er niet aan denken zonder mascara op stap te gaan, terwijl de ander zijn gitaar bestempelt tot eerste levensbehoefte.

Een standaard regel is dat je rugzak zeker niet meer mag wegen dan 20% van je lichaamsgewicht, maar in de praktijk is 10 à 15% een goede vuistregel, zeker als je niet kampeert. Veel stappers maken er een sport van onder de 10 kg te blijven.

Fietsers kunnen wat meer meenemen, maar 20 kg is toch wel het maximum. Bedenk dat je al die kilo’s ook steeds omhoog de bergen in moet brengen. En waarom zou je als fietser meer mee willen nemen dan een loper?