Werken als hospitalero

Social Share

             Home  Doelstelling  Werken als hospitalero  Werkervaring  Meldpunt  Enquête

VRIJWILLIG WERKEN IN EUROPA ALS HOSPITALERO

De Werkgroep Hospitaleren wijst u als lid van het Nederlands Genootschap van St. Jacob op de volgende veelal kleinschalige mogelijkheden om in Europa vrijwillig te gaan werken als hospitalero.

Gegevens over herbergen, die vrijwilligers nodig hebben, zijn aan snelle verandering onderhevig. Wij doen ons best alles actueel en bruikbaar te houden. We verzoeken je ons hierbij te helpen. Als blijkt dat er gegevens zijn, die niet kloppen,wil dat dan aan ons melden via onze secretaris via dit contactformulier.

Als je van plan bent je aan te melden bij van onderstaande herbergen, neem dan graag eerst contact op met onze werkgroep via ons e-mailadres: wg.hospitaleren@santiago.nl

We kunnen je adviseren welk soort herberg het best bij je past. Ook achteraf vinden we het fijn om feedback te krijgen van hospitalero's.

 

Hospitaleren in Spanje

Vrijwilligersprogramma voor het netwerk van pelgrimsherbergen van de Xunta de Galicia
In Galicië is de Sociedad Anónima de Xestión do Plan Xacobeo, verantwoordelijk voor het beheer van het netwerk van de openbare pelgrimsherbergen van de Xunta de Galicia, de regionale overheid. De S. A. de Xestión do Plan Xacobeo wil de pelgrims op weg naar Santiago goede service en aandacht bieden en ze in een sfeer van de gastvrijheid ontvangen. Dit project is nieuw en wordt voor 2015 als pilot opgezet.  De S. A. de Xestión do Plan Xacobeo zal dit in de komende jaren verder ontwikkelen.

 

Zij zoeken vrijwilligers voor hun herbergen in Galicië. Het gaat om herbergen op de camino de Fisterra-Muxía (CFM), de camino francés (CFR), de camino inglés (CIN), de camino del norte (CNO), de camino portugués (CPO) en de camino primitivo (CPR).

 

Deze herbergen worden gerund door een beheerder die zorg draagt voor de pelgrims, informatie geeft en schoonmaakt. De vrijwilliger werkt samen met deze vaste medewerker en volgt zijn/haar aanwijzingen op. De taken van de vrijwilliger bestaan uit het verwelkomen van de pelgrims en steun verlenen waar nodig tijdens de openingstijden van 13 tot 22 uur. De vrijwilliger hoeft niet schoon te maken. Het gaat voornamelijk om het gastvrij ontvangen van de pelgrims. Enige talenkennis, vooral een beetje Spaans, is wel handig. Het werk is puur op vrijwillige basis. Reis- en maaltijdkosten zijn voor eigen rekening; verblijf wordt aangeboden. De vrijwilliger beschikt over een eigen kamer met toilet tijdens het verblijf in de herberg. Er wordt voorzien in een verzekering voor alle vrijwilligers. Vrijwilligers mogen zich alleen of met zijn tweeën opgeven.

Hier vind je ook lijst en beschrijving van de herbergen en een Engelstalige omschrijving van de taken van de vrijwilliger.

Aanmelden kan via hospitaleros@xacobeo.org De contactpersoon is Luis Astrai.

 

 

Donativo herbergen
De Spaanse Federatie van Genootschappen van Vrienden van de Camino de Santiago bemiddelt bij de inzet van hospitalero's in donatieve herbergen in Spanje (behalve in Galicië). Deze federatie vindt het nodig dat hospitalero's een voorbereidende cursus, 'cursillo', volgen, zodat zij daarvan leren wat gastvrijheid betekent, dat hospitalero zijn hard werken betekent en dat het geen alternatieve vakantie is. Of er in Nederland zo’n voorbereidingscursus komt hangt af van de belangstelling ervoor.

Als regel worden in het begin van het jaar, tussen februari en juni, voorbereidende cursussen georganiseerd in Spanje voor mensen, die zich hebben aangemeld als hospitalero voluntario (hosvol) voor het komende seizoen. De cursussen vinden plaats tijdens weekenden vanaf vrijdagavond tot na het middageten op zondag en deze zijn verplicht. Voor mensen voor wie het niet mogelijk is om een cursus te volgen, bijvoorbeeld omdat ze buiten Spanje wonen, biedt de Federatie ook aan drie dagen eerder in een herberg te verblijven en alvast kennis te maken met het werk als hospitalero voordat je overgeplaatst wordt naar de herberg die jou toegewezen is. Je kunt via Jan Willem van der Valk van tevoren een kopie krijgen van de standaardbrief (in het Engels, Duits of Spaans) van deze Federatie voor mensen die zich als hospitalero willen aanmelden.

 

Op deze link staan e-mailadressen voor aanmelding van cursussen in de verschillende landen. Behalve in Spanje worden in maart 2015 ook cursussen gegeven in Limburg (Duitsland) en in Le Puy en Velay (Frankrijk).

 

 

El Burgo Ranero (40 km vóór Leon)
In de particuliere herberg El Nogal is er is behoefte aan één vrijwilliger, maar je mag ook met zijn tweeën komen. Als regel wordt er noch ontbijt noch avondmaaltijd voor de pelgrims verzorgd. De verantwoordelijke beheerder heeft goede ervaringen opgedaan met Nederlandse hospitalero's.

 

Zie fotopresentatie

 

 

Albergue de la Asociación Siervas de María in Astorga

Deze herberg bvindt zich meteen bij binnenkomst in Astorga en is het gehele jaar open. De herberg werkt met het donativo systeem en krijgt giften van buitenlandse Jacobsverenigingen. 's Zomers werken hier zo'n vijf à zes hospitalero's die dagelijks rond de 100 pelgrims opvangen, in de winter is er slechts één hospitalero voor soms maar één pelgrim. Hospitalero's worden ingezet voor een periode van twee weken. Er zijn ook 'vaste' hospitalero's die er langer werken. In de zomer is het niet zo belangrijk dat je Spaans kunt spreken, want je werkt altijd in een internationaal team. In de winter wel, want dan ben je er alleen. Wel is het nodig dat je een andere vreemde taal spreekt, zodat je in elk geval met de andere hospitalero's kunt communiceren. De hospitalero krijgt een eigen kamer en eigen kookgelegenheid en een dagelijkse vergoeding van 8 euro. Er zijn plannen om in de zomer hospitalero's de mogelijkheid te geven om naast het werk als hospitalero op eigen kosten ook Spaanse les te kunnen volgen. De taken van de hospitalero zijn de bekende vaste taken zoals schoonmaak en het ontvangen van pelgrims. Er wordt per toerbeurt gewerkt, althans in de zomer, zodat je ook vrije tijd hebt. Het is handig als je de camino zelf gelopen hebt, maar is niet onontbeerlijk. Een gastvrije houding tegenover pelgrims is het belangrijkste.

Er is tot nog toe nog geen lid van onze werkgroep die in deze herberg heeft gehospitaleerd. We kregen contact met deze herberg via een bestuurslid van het Genootschap.

De contactpersoon van deze herberg is Juan Carlos Pérez, tel.: +34 987 616034 of +34 618271773.

 

Agrupación Hospitaleros Voluntarios para Bizkaia

Deze vereniging beheert enkele donativo herbergen langs de Camino del norte in Markina, Larabetxu, Lezama, Bilbao en Pobeña. Gezien deze route steeds drukker wordt, heeft deze vereniging aangegeven dat er extra bemensing nodig is. Hospitalero's dienen liefst kennis te hebben van het Spaans en bij voorkeur ook de volgende etappe na de locatie van de herberg te kennen. Ze willen graag dat hospitalero's een of twee dagen eerder komen om de omgeving en de herberg te leren kennen. Het is voor buitenlandse hospitalero's dan ook niet vereist om een 'cursillo' te volgen. Als regel worden er geen maaltijden voor de pelgrims verzorgd. Zie verder ook hun aanbevelingen en verplichtingen voor hospitalero's. Meer informatie op www.hosvobi.org
De contactpersoon is Juanjo Mateu. Het beste is hem te bellen: +34 609031526, e-mail: juanjomateu@gmail.com

Lees hier een interview in een lokale krant met Juanjo. Of lees de Nederlandse vertaling.

 

 

Hospital de Peregrinos de Irún

Wordt gerund door de Asociación Jacobea Irún-Bidasoa. De herberg ligt dicht bij het station van Irún, het beginpunt van de Camino del norte, maar is toch rustig gelegen. De herberg is donativo; pelgrims geven een vrijwillige bijdrage voor overnachting en ontbijt. Pelgrims geven deze herberg goede beoordelingen en waarderen het ontbijt en de persoonlijke ontvangst. Er is behoefte aan één vrijwilliger, maar je mag ook met zijn tweeën komen.

Belangrijk is dat de hospitalero al eerder een camino in Spanje gelopen heeft, sociaal en gastvrij is en liefst een woordje Spaans spreekt.
De contactpersoon is José Manuel Alonso, e-mail: jotaeme47@hotmail.es

 

Lees hier een reactie van een hospitalero.

 

Albergue Villa de Grado

Grado is een stadje, gelegen in een vallei te midden van de bergen van Asturias. Grado ligt op 26 km afstand van Oviedo. Medio mei 2016 opende daar na een flinke verbouwing een stenen herberg, genaamd  Villa de Grado. Het stadsbestuur is trots op zijn nieuwe gemeentelijke pelgrimsherberg.

Pelgrims kunnen inchecken van 14.00 tot 22.00 uur. De herberg sluit om 08.00 uur.

Het is een donativo herberg aan de Camino Primitivo, die open is van maart tot en met oktober. De herberg ligt prettig in een groene en rustige omgeving op loopafstand van voorzieningen als restaurants, winkels, postkantoor, medisch centrum en een prachtige bibliotheek.

Er zijn 16 slaapplaatsen, verdeeld over twee verdiepingen. Er is een volledig ingerichte keuken, waar de pelgrims hun maaltijd kunnen bereiden. Er is een wasmachine. Er hangen lijnen buiten of er staat een rek in de keuken voor het drogen van de gewassen kleding.  De hospitalero´s beschikken beneden over een tweepersoonskamer en krijgen een dagvergoeding van € 10,-- p.p.

Beheer/bemensing

Eindverantwoordelijk voor het beheer is een internationale broederschap met de naam FICS (Fraternidad Internacional del Camino de Santiago). Website: www.ficscaminodesantiago.com

Taken hospitalero´s

Het gaat om de vriendelijke ontvangst van de pelgrims, het klaarmaken van een ontbijt voor hen en het op orde houden van de herberg..  

Werkrooster

Rebekah Scott is een Amerikaanse, die in Spanje al een andere pelgrimsherberg beheert. Zij is door de FICS aangewezen als “hospitality chair” en draagt zorgt voor de bezetting van Villa de Grado. Ze heeft daarom contact gezocht met ons Genootschap c.q. de Werkgroep Hospitaleren. Ook is er contact met de nationale amigos-organisaties van Portugal, Canada en Italië. In de startfase zijn goede ervaringen opgedaan met een paar Nederlandse hospitalero´s, die er gewerkt hebben.

Het rooster telt zo’n 16 vrijwilligerswerkperiodes van 2 weken in de maanden maart tot en met oktober. Per werkperiode zijn twee vrijwilligers nodig, waarvan er minimaal één zich  in het Spaans kan redden. Eventueel kan ook één ervaren hospitalero het werk in deze herberg aan. Interesse? Neem dan contact op met Rebekah Scott per e-mail: rebrites@yahoo.com, met een CC aan onze werkgroep wg.hospitaleren@santiago.nl en geef je wensen en mogelijkheden op. Zorg ter voorkoming van misverstanden dat je werkafspraken vastgelegd worden.

 

Hospitaleren in Frankrijk

Sorges en La Coquille

De Association des Amis et des Pélerins de Saint-Jacques du Limousin-Périgord kan ook nog versterking gebruiken in hun herbergen in La Coquille en Sorges, op de via lemovicenesis ten noorden van Périgeux. Voor aanmelden lees verder op

www.compostelle-limousin-perigord.fr en bekijk de ‘Nos réfuges’.

 

Augy

De herberg van Rene Heinrichs’  Pelgrimsrefuge "Nos Repos” in Augy sur Aubois heeft een eigen bestand van (potentiële) hospitaliers. Je kunt je hier rechtsreeks aanmelden.

Lees verder op www.pelgrims.nl

 

Le Chemin

De nieuwe herberg van Arno Cuppen en Huberta Wiertsema heet ook "L'Esprit du Chemin" en bevindt zich in Le Chemin, vlakbij Vézelay. De herberg heeft een eigen bestand van (potentiële) vrijwilligers. Je kunt je hier rechtsreeks aanmelden.

Lees verder op www.espritduchemin.org

 

Sarrance

Het klooster van Sarrance ligt in de Aspevallei, tussen Oloron en Canfranc, op de weg naar de Col de Somport. Een norbertijn zorgt er sinds een paar jaar voor de opvang van pelgrims in het klooster. Er is plaats voor 18 pelgrims. Alleen kan hij dat niet. Er zijn dus hospitaliers nodig.

Adres: Monastère Notre Dame, 64490 Sarrance, e-mail: st-norbert-accous@hotmail.fr

Voor Nederlandse informatie kun je je wenden tot Harry Ruijters, e-mail: harryruijters@zonnet.nl; hij hospitaleerde er in 2015. Lees hier zijn verslag.

 

Bordeaux

Deze herberg is geopend in mei 2014 en ligt aan de Voie de Tours. Van oudsher is Bordeaux een passageplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. De stad heeft dan ook tal van plaatsen die herinneren aan Sint-Jacob. De Association Bordeaux Compostelle beheert in het historisch centrum van Bordeaux deze goed geoutilleerde “refuge” met 12 slaapplaatsen: zie http://www.bordeauxcompostelle.com/.

Men zoekt vrijwilligers die er als hospitalier willen werken.  Meer informatie (in het Frans) via jeanlou33@orange.frtelefoon : 3303874054.

Voor Nederlandse informatie kun je je wenden tot Willem Lenoire, e-mail: w.lenoire@kpnmail.nl; hij hospitaleerde er in 2014 en 2015.    

Lees hier zijn verslag.

 

 

Als je liever zelf uitkient waar je in Frankrijk kunt hospitaleren biedt de website www.compostelle-france.fr (onder Fédération kiezen voor Associations jacquaires) vele mogelijkheden.

Ook in het gratis maandelijkse bulletin "Camino" van uitgeverij "Lepère éditions" staan regelmatig oproepen voor hospitaliers.

Vooral in de edities voorafgaande aan het nieuwe caminoseizoen. Schrijf naar bulletinCamino@aol.com om je te abonneren.

 

Hospitaleren in Duitsland

Pilgerzentrum Scheidegg

Scheidegg ligt vlak bij de Bodensee, in de Westallgäu in Beieren, op bijna 800 km van Utrecht. De herberg ligt aan de Münchner Jakobsweg die van München naar de Bodensee loopt en deel uitmaakt van een netwerk van Jakobswegen in Duitsland en omringende landen. 

Vele Nederlandse vrijwilligers hebben reeds als hospitalero gewerkt in de herberg van Scheidegg. De herberg heeft ons echter laten weten de inzet van Nederlandse vrijwilligers niet langer nodig te hebben. Ze hebben een manager aangesteld die de herberg alleen runt.

Voor het seizoen 2017 kijken we of hier verandering in komt.

Website: www.scheidegg-evangelisch.de

 

Cursillo-Haus Oberdischingen
In het Cursillo-Haus St. Jakobus in Oberdischingen zijn pelgrims welkom. Jakobus zit buiten bij de bron en wacht hen op. De hospitaleros heten de pelgrims welkom die op deze Jakobsweg onderweg zijn en een overnachting zoeken. De pelgrimsroute loopt van Augsburg naar Ulm, via Oberdischingen naar de Bodensee en Konstanz. Het was van oorsprong een Franciscaner klooster en is nu een spiritueel bezinningshuis en een pelgrimsherberg.

Het huis heeft een- en tweepersoonskamers, in totaal biedt het onderdak aan 24 personen. Het hele jaar door zijn er cursussen en bezinningsdagen, het biedt eenieder die daarna zoekt rust en stilte, er zijn lezingen en informatie dagen over pelgrimeren, pelgrimsbijeenkomsten en kunstworkshops.

De hospitalero/a die hier werkt heeft een eigen kamer in  het Cursillo-Haus en zij verzorgen 's morgens het ontbijt voor de pelgrims. Dan kan men meehelpen met de administratie of in de tuin werken. 's Middags heeft men vrij en vanaf 16.00u is het Cursillo-Huis open voor de pelgrims. 

Heb je ooit eerder gepelgrimeerd en zou je hier graag willen hospitaleren en spreek je redelijk goed Duits, neem dan contact op met Frau Julia Kohler, de Hausleiterin en Bildungsreferentin.

Kijk eens op de site www.haus-st-jakobus.de

 

Hospitaleren in Nederland

Vessem

Voor hospitaleren hoef je helemaal niet ver. De pelgrimshoeve Kafarnaüm in Vessem heeft behoeft aan vrijwilligers het hele jaar door: www.pelgrimshoevekafarnaum.nl

Heeft u belangstelling voor het hospitaleren bij pelgrimshoeve Kafarnüm in Vessem en/of wilt u meer informatie?

Neem dan contact op met Marijke Pouw, de contacpersoon voor de pelgrimshoeve Kafarnaum in Vessem, e-mail: marijkepouw.t@gmail.com

Of stuur een mail naar gastheerschap@outlook.com

Zie foto 1 2

 

Meer weten over de werkervaring als hospitalero?       Lees verder

 
Redacteur: Karline Vandenbroecke