Verenigingsoverzicht

Social Share

20-03-2020   De redactie van de Jacobsstaf is benieuwd naar uw verhaal

Jacobsstaf 125 (van eind maart) ligt al bij de drukker terwijl nu in Nederland de coronacrisis in alle hevigheid toeslaat. In Jacobsstaf 126 willen we aandacht besteden aan de vraag hoe de pelgrim met de crisis om is gegaan.


14-03-2020   Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob adviseert om voorlopig niet op pelgrimstocht te gaan naar Santiago de Compostela

Het Genootschap komt tot dit advies gezien alle maatregelen die internationaal genomen zijn en mogelijk binnenkort genomen worden.


13-03-2020   Afgelasting van alle openbare bijeenkomsten en sluiting infocentra i.v.m. Corona-uitbraak

Het bestuur van het Genootschap heeft besloten om tot nader order alle openbare bijeenkomsten af te gelasten en de drie informatiecentra in St.Jacobiparochie, Vessem en Utrecht tot nader order te sluiten. Ook telefonisch zijn de infocentra niet bereikbaar. U kunt uw vragen stellen via dit e-mailadres.

Daarnaast zijn uiteraard ook alle 'Café's St Jacques' afgelast en is de 'Huiskamer van de Lage Landen' in Santiago tot nader order gesloten.

Dit filmpje verduidelijkt de reden van deze sluiting.
 

Informatie over de pelgrimstocht naar Santiago

Maar online kun u zich natuurlijk wel blijven voorbereiden.


11-03-2020   Voorjaarsbijeenkomst 2020 enquête

We hebben u gemist...

Op zaterdag 29 februari jl. is de landelijke voorjaarsbijeenkomst van het genootschap gehouden in de Janskerk te Utrecht. Net als vorig jaar had de bijeenkomst een andere opzet dan gebruikelijk was. Onder de aanwezigen is een enquête gehouden om een beeld te krijgen van hun bevindingen, maar we zijn zeker ook benieuwd naar de motivatie van de leden die zich niet voor de bijeenkomst hebben aangemeld.

Het invullen van het anonieme enquêteformulier kost u slechts enkele minuten. Deelname aan de enquête kan alleen als u niet bent ingelogd.
Bij voorbaat dank voor uw medewerking.


10-03-2020   Vanaf 11 maart verandert de locatie van het Café St Jacques in Alkmaar

naar eetcafé 'STOER', recht tegenover Station Alkmaar Centraal.


02-03-2020   Joke Hermsen | Boeklezing Kairos - 6 april Akoesticum Ede

Ook deze lezing is afgelast

Pelgrimeren gaat over de weg naar buiten én naar binnen. In essentie is dat waar pelgrimeren om draait. Het is heel fijn om in de aanloop naar de camino geïnspireerd te raken door een goed boek en geraakt te worden door die onderwerpen die voor jou op dat moment belangrijk zijn. 


01-03-2020   Informatiecentrum Utrecht

Op dinsdag 5 mei (Bevrijdingsdag) en donderdag 21 mei (Hemelvaartsdag) is het Informatiecentrum gesloten!


18-02-2020   De Werkgroep Geschiedenis & Cultuur

organiseert op zaterdag 18 april 2020 een bijzonder buitendag: in en om de Haci Bayram moskee in Osdorp met als thema 'pelgrimeren vanuit verschillende culturen'.

Het complete programma is als volgt:


10-02-2020   Opening bewegwijzering van de Amstelredam route (afgelast)

Op maandag 30 maart om 10.30 uur is de officiële opening van de bewegwijzering van de Amstelredam route in Nederland.

AFGELAST!!!!

De bijeenkomst zal plaatsvinden in de Sint Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch. De opening wordt verricht door de Bisschop Monseigneur De Korte van het Bisdom Den Bosch. Voor belangstellenden is er tevens de gelegenheid om een stempel te verkrijgen voor hun credencial.


25-01-2020   Voorjaarsbijeenkomst Utrecht 29 februari 2020

De inschrijving is gesloten

De landelijke voorjaarsbijeenkomst van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob wordt op zaterdag 29 februari 2020 gehouden in de Janskerk te Utrecht. Het thema van de ledenbijeenkomst is: Thuisblijvers.

Net als vorig jaar heeft de ledenbijeenkomst een compacte opzet, zonder informatiemarkt. Het bestuur heeft de dag georganiseerd en een programma voor u samengesteld.


22-01-2020   Lezingcyclus 2020

Ook dit jaar organiseert de Werkgroep Geschiedenis en Cultuur van het NGSJ een serie van vijf lezingen met als thema 'Niet-christelijke pelgrimages'.
Sprekers dit jaar zijn Maarten Olthof, Kader Abdolah, Ineke Alberts en William Arfman. De laatste avond wordt de film ‘Saint Jacques… La Mecque’ vertoond met een nabeschouwing door André Droogers.


21-12-2019   Werk aan nieuwe website

Hoe zorg je er voor dat de website van het Genootschap in de toekomst voor zowel de doorgewinterde als beginnende pelgrim geschikt is?


28-11-2019   De pelgrimage begint pas bij thuiskomst

Ex-bestuurslid Suzanne van der Beek heeft tijdens de landelijke najaarsbijeenkomst in Alkmaar een interessante lezing gehouden over de Camino Blues en de manieren waarop pelgrims omgaan met het terugkeren van een pelgrimage.


16-11-2019   Santiago voorbij: andere pelgrimswegen in kaart gebracht

Aan deze website is een nieuw onderdeel toegevoegd. Hierin zijn de vele boeiende verhalen over talloze pelgrimswegen en bestemmingen die de afgelopen jaren in de Jacobsstaf gepubliceerd zijn, digitaal in kaart gebracht.


10-11-2019   Cursus Spaans

De regio Arnhem-Nijmegen organiseert opnieuw twee cursussen Spaans; voor beginners en een vervolgcursus. De lessen vinden vanaf januari a.s. plaats in Elst.


03-11-2019   Vrijwilligers voor het Informatiecentrum in Sint Jacobiparochie

Lijkt het je leuk om jouw kennis en plezier in het pelgrimeren te delen met aspirant-pelgrims of andere belangstellenden? Dan ben je van harte welkom om het team van vrijwilligers te komen versterken!


18-10-2019   Resultaten enquête ledenbijeenkomst 2 maart 2019 te Utrecht

In het kader van een pilot-experiment met een andere opzet van de voorjaarsbijeenkomst is op 2 maart 2019 een korte voorjaarsbijeenkomst gehouden. Programmaonderdelen daarbij waren de algemene ledenvergadering, een lezing en een optreden van El Orfón Jacobeo.


18-10-2019   Caminoblues?

Ontmoetingen met andere pelgrims kan verlichting brengen.... Dat kan tijdens de vele activiteiten die het Genootschap organiseert.


04-10-2019   Najaarsbijeenkomst Alkmaar 9 november 2019

Inschrijving is gesloten

De landelijke najaarsbijeenkomst van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob wordt op zaterdag 9 november 2019 gehouden in de Grote Sint Laurenskerk te Alkmaar. Het thema van de ledenbijeenkomst is: Pelgrim op zoek naar het Mirakel.

De regio Noord-Holland benoorden ‘t IJ heeft de dag georganiseerd en een interessant programma voor u samengesteld. U kunt zich voor deelname aan de activiteiten opgeven via het aanmeldingsformulier; inschrijving is mogelijk tot en met zaterdag 26 oktober.


21-07-2019   De naamdag van Sint Jacob

is ieder jaar op 25 juli. Traditiegetrouw worden er deze dag in Nederland vele activiteiten georganiseerd door het Genootschap.


Pagina's