Wandkleed

Op dit wandkleed is de weg van Schipluiden naar Santiago de Compostela aangegeven. Verder een voorstelling van de melkweg, Jacobsschelpen en voetstappen op de levensweg.

Stempel

Stempel van de parochie met als opschrift: SIGILUM PAROCHIAE St JACOBI in SCHIPLUIDEN

Kazuifel

Het Sint-Jacobus kazuifel wordt gebruikt op de feestdag van de patroonheilige van de kerk.

Luidklok

De oude klok van de voormalige , neoclassicistische Sint-Jacobuskerk (uit 1840; in Hodenpijl bij Schipluiden) is door de Duitsers in beslag genomen en omgesmolten. Michael van Adrichem schonk de klok in 1840. De familie Oltshoorn heeft in 1949 een nieuwe klok aan de kerk geschonken. Deze klok, vervaardigd in 1949 door Eijsbouts, meet ca. 91 […]

Beeld 3

Dit beeld van Jacobus bevindt zich in de pastorie. Jacobus is afgebeeld in een wijde mantel. Hij draagt een hoed met een schelp. In zijn rechter hand heeft hij mogelijk een staf gehouden. In zijn linker hand heeft hij een boek.

Beeld 2

Jacobus is een wat gedrongen figuur. Hij heeft op zijn hoofd een muts of mogelijk een helm. Over zijn opgeschorte kleed draagt hij een opengeslagen mantel. In zijn linker hand heeft hij een korte staf met een krul, waar vermoedelijk een drinkfles aan opgehangen kan worden.

Beeld 1

Jacobus is uitgebeeld als een rijzige figuur. Hij draagt een wijde mantel. Op zijn hoofd draagt hij een hoed met een schelp. In zijn rechter hand heeft hij een staf waar een kalebas aan hangt. In zijn linker hand heeft hij een boek. Het beeld lijkt vrij sterk op beeld 3.

Glas-in-loodraam

Dit glas-in-loodraam bevindt zich naast het Sint-Jacobusaltaar. Het is vervaardigd door de firma Stroucken uit Rotterdam.

Sint-Jacobuskerk (r.k.)

Deze kerk komt in de plaats van de Sint-Jacobuskerk in Hodenpijl. De eerste plannen zijn al ver voor de tweede wereldoorlog gemaakt. Zowel door de oorlog zelf, als door de na-oorlogse prioriteien, heeft het geruime tijd geduurd tot er weer gesproken werd over nieuwbouw van de kerk. Na veel overleg wordt op 12 mei 1961 […]