Putdeksel

Op meerdere putdeksels in de bebouwde kom van Simpelveld is het wapen van de gemeente aangebracht. Zoals bij het jacobalium “Gemeentewapen” is aangegeven verwijzen de Jacobsschelpen naar de patroonheilige van de Jacobus de Meerderekerk in Bocholtz, het dorp dat een eigen gemeente was en nu gefuseerd is met Simpelveld tot de nieuwe gemeente Simpelveld. Ingebracht […]

Sint Jacobsstraat

De straat leidt van de Kleine Markt naar de Grote Markt en eindigt daar tegenover de St. Jacobskerk. In het plaveisel is een jacobsschelp aangebracht (zie afbeelding). In deze straat was een aantal jaren de overkapte Jacobuspassage gelegen maar inmiddels is de overkapping  afgebroken.

Sint-Jacobspad

Het Jacobspad vormt de verbinding tussen de huidige protestantse kerk (de voormalige Sint-Jacobuskerk) en de r.k. Sint-Gummaruskerk.

Sint-Jacobsstraat

De Sint-Jacobsstraat ligt tussen de Nieuwendijk en de Nieuwezijds Voorburgwal. Aan één van de hoekhuizen met de Nieuwendijk hing vroeger een beeld van Sint-Jacobus.

Sint-Jacobsbaan

In Goirle ligt nu nog de Sint Jacobsbaan. Waar vroeger de Jacobsbaan naar de heidevelden liep is daar nu in de nieuwe wijk “De Hellen” alleen nog een fiets/wandelpad van over.

Jacobstraat

In 1449 komt de St. Jacobstraat (zie eerste bron) voor in het kader van de overdracht van een huis. In verschillende bronnen (zie tweede bron) vindt men dat verondersteld wordt dat het Gilde van St. Jacob hier zijn gildekamer had. Overigens lag dit gedeelte buiten de eigenlijke stad. Een ander verhaal, dat rondgaat – meer […]

Sint-Jacobsstraat

De Sint-Jacobskapel ligt aan de Sint-Jacobsstraat, slechts een paar honderd meter van de Belgische grens.

Sint-Jacobstraat

De Sint Jacobstraat in De Zilk is een gewone straat, in de vorm van een winkelhaak aangelegd rond de vroegere woning/boerderij Cronenstein. In 1736 laat Klaas Sievertse Erffort een boerenwoning met 12 à 13 Rijnlandse morgen grond (dat is ca. 10 ha.) na aan het “Roomsch Catholijke Wees en Armen Huys binnen de Stad Haarlem, […]

Sint-Jacobusstraat

De Sint Jacobusstraat in Fijnaart is een eenrichtingsstraat met senioren woningen. Het is een zijstraat van de Molenstraat waar ook de Jacobskerk aan ligt in dit dorp.