nieuwe voorzitter, concert, café St Jacques en voorjaarsbijeenkomst
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

Regio Friesland nieuwsbrief maart 2024

Beste lezer,

Voor je ligt de nieuwsbrief van de maand maart van de Regio Fryslân. In deze nieuwsbrief vind je o.a. een oproep voor een nieuwe landelijke voorzitter, een uitnodiging voor een concert in Diever, de uitnodiging voor onze voorjaarsbijeenkomst in Stiens en de aankondiging van café St. Jacques (gewijzigde locatie)

Het concert geeft een verhaal weer  over een pelgrimage, een reis die een groep mensen onderneemt.  Allen gaan ze een weg van groeien naar zelfexpressie en ze doen dat onder leiding van Silencio, die eerder eenzelfde weg is gegaan. Liederen (klassiek zang begeleid door piano) geven expressie aan verschillende fases van die weg.

In het verslag van de nieuwjaarsbijeenkomst (vorige nieuwsbrief) is helaas een zin weggevallen. Het ging daarbij om het stuk dat de man van Ilona haar zou opwachten.  Zij fietste echter sneller dan verwacht en daardoor wachtte zij haar man op. Excuses voor het ongemak.

Daarnaast is natuurlijk de agenda voor de rest van het jaar opgenomen.

Let op!

De agenda is nooit 100% zeker. Door onvoorziene omstandigheden kunnen datums en plaatsen wijziging. Check daarom ook altijd de agenda op de website van het genootschap.

Nieuwe voorzitter

Onze voorzitter Peter Hesseling heeft te kennen gegeven dat hij in november 2024 zal terugtreden. Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob zoekt dan ook een nieuwe voorzitter en roept kandidaten op voor deze functie:

 VOORZITTER (V/M)

 We zoeken een ervaren bestuurder die de tijd én de energie heeft om ons Genootschap in zowel binnen- als buitenland te vertegenwoordigen. De nieuwe voorzitter is goed bekend met pelgrimeren en met onze gemeenschap van (ex-)pelgrims.

 De ideale voorzitter heeft ervaring met een organisatie van én door vrijwilligers, is  communicatief vaardig, kan goed verbinden en heeft affiniteit met onze doelstellingen & organisatie. Als tijdsbesteding moet je rekenen op gemiddeld 2 dagen per week.

Planning is om de beoogd voorzitter vanaf juli 2024 te laten meedraaien in het bestuur. Waarna de Algemene Ledenvergadering (ALV) hem/haar in november 2024 op voordracht van het bestuur kan benoemen voor een periode van 3 jaar.

 Ben je geïnteresseerd in deze mooie onbezoldigde vrijwilligersfunctie? Dan is er tot begin april 2024 bij de Werving & Selectiecommissie bestaande uit vertegenwoordigers van bestuur, regio’s, werkgroepen én ALV een uitgebreide profielbeschrijving beschikbaar via bestuurslid Edwin van Gerwen (evangerwen1958@gmail.com), mobiel 06-23268591. 

 

Concert Cantar del Alma

 Op zondagmiddag 19 mei 2024 om 15.30 uur zal er in de Pancratiuskerk in Diever een bijzonder concert plaatsvinden: Sopraan Esther Putter en pianiste Jacomijn Puite zullen dan prachtige liederen ten gehore brengen die omlijst worden met een vertelling door Addy Wartena.

 Het programma “Cantar del Alma” (lied van de ziel) ontleent zijn titel aan het gelijknamige lied van Frederic Mompou. Het bezingt de innerlijke stem als een fontein die de bron van alle leven is. De vertelling verbindt de verschillende liederen van het programma als een tocht langs onverwachte en onbekende verten en eindigt met de klanken van ‘Let Beauty Awake’.

Laat u meeslepen door dit boeiende verhaal, waarin de Spaanse (Granados, Guastavino) en Engelse (Quilter, Vaughan Williams) liederen zo bijzonder tot hun recht komen.

 Praktische informatie:

  • Lengte concert 60 minuten
  • Toegang: € 15,– inclusief thee/koffie na afloop (tot 18 jaar € 7,50)
  • Betaling aan de kerk: contant of via QR-code
  • U kunt voor dit concert reserveren via estherputter@icloud.com

 

Aanvullende informatie:

Sopraan Esther Putter en pianiste Jacomijn Puite ontmoetten elkaar tijdens hun studie aan het Utrechts Conservatorium. Een jaar of 8 geleden kruisten hun wegen opnieuw en sindsdien presenteren zij ongeveer jaarlijks een nieuw liedprogramma. Voor het programma Cantar del Alma zochten zij de medewerking van Addy Wartena, die de verbindende teksten voordraagt.

Over de uitvoerenden:

Esther Putter De stem van Esther Putter kenmerkt zich door een warm, lyrisch timbre, met een hang naar de dramatische coloratuurstem. De omvang en de karakteristieke, warme kleur van de stem maken haar behalve voor het lyrische repertoire, geschikt voor lichte mezzo-partijen, en meer dramatische sopraanpartijen, waarin ook de coloraturen niet geschuwd hoeven te worden.

Jacomijn Puite studeerde piano aan het Utrechts Conservatorium. Zij heeft zich voornamelijk toegelegd op Liedbegeleiding. Naast haar werkzaamheden als pianist en pianodocent is Jacomijn als docent Muziek verbonden aan Het Baarnsch Lyceum. Daarnaast is zij dirigent van wijkkoor ’t Akkoord en een vocaal kwartet in Utrecht.

Addy Wartena volgde de Sociale Academie in Amsterdam en werd opgeleid als jeugdleidster met als specialisatie creatief spel en theater. Ze werkte daarmee met ongeschoolde jongeren uit de oude wijken van Rotterdam.

 

Volgende bijeenkomst (GEWIJZIGDE LOCATIE)

De volgende bijeenkomst is een café St. Jacques. Voor de datum, aanvangstijd en de locatie moet je even in de agenda kijken. Zoals altijd is er geen programma. Het is een gezellig en informeel samenzijn dat bijdraagt aan het behoud van het “pelgrimsgevoel” bij ons allen!

Nog even de regels:

  • Consumpties zijn voor eigen rekening (ook de eerste).
  • Het bittergarnituur wordt u door de Regiocommissie aangeboden.
  • Je hoeft je niet aan te melden
  • Neem gerust iemand mee (je hoeft geen lid te zijn).

 

Voorjaarsbijeenkomst Regio Fryslân

Op 13 april 2024 wordt vanuit Stiens de jaarlijkse voorjaarswandeling gehouden, deels op het Jabikspaad. De route (van 11 km) heeft als titel meegekregen: ‘Rondje kerken en staten’.

Al pelgrimerend zijn kerken, kloosters, kathedralen, staten en stinsen de bakens onderweg.

Op deze wandeling komen we langs kerken en staten van de mooie dorpen Stiens, Britsum, Koarnjum en Jelsum. Bovendien kunnen we genieten van de stinzenflora die onderweg te bewonderen valt.

In de kerk van Jelsum komt Fokko Bosker (wandeljournalist en schrijver) vertellen over zijn nieuwe wandelprojecten: ‘Rondjes om de Kerken, Wandelen & Fietsen in Noord-Friesland’ en ‘Het Ziltepad’.

Het belooft een prachtige dag te worden om te wandelen, te ontmoeten en te bewonderen. Van harte welkom.

 Opgave

 Voor deze geheel verzorgde dag vragen we wel een eigen bijdrage van € 12,50 per persoon. Je kunt je aanmelden tot uiterlijk 8 april 2024. Dit kan door HIER te klikken. Er opent zich een aanmeldformulier.

De betaling via bankoverschrijving dient eveneens vooraf plaats te vinden. Je kunt je bijdrage overmaken op: NL57 RABO 0129 4326 28 t.n.v. NL’s Genootschap van Sint Jacob (Fryslân) onder vermelding van jouw naam en van ‘Voorjaarsbijeenkomst 2024’.

 Op de dag zelf kan er niet betaald worden.

 Lunch

 In Koarnjum wordt tussen 12.30-13.30 uur in de Túnmanswente een lunch geserveerd met broodjes en drinken

 Route

De route is ongeveer 11 kilometer en bij de start zal een routebeschrijving worden uitgedeeld. 

 Parkeren

 Aanbevolen: Sint-Vitusplein (tussen Aldi en Jumbo)

 Tijdsschema

  •  9.30-10.00        Inloop Sint-Vituskerk Stiens met koffie en thee en iets lekkers
  • 10.30               Start wandeling vanuit de Sint-Vituskerk
  • 10.30                Rondje Stiens - Britsum - Koarnjum – Jelsum - Stiens
  • 15.30                Einde rondje kerken en staten in Stiens
  • 15.30-16.30       Nazit in Grand café de Smalle brug in Stiens

Heb je iets moois, in woord of beeld, dat we in deze nieuwsbrief zouden kunnen opnemen?

 

Iets over pelgrimeren in de regio of iets dat daar een raakvlak mee heeft? Laat het ons weten via regio.friesland@santiago.nl

Dan gaan wij kijken of het een plekje kan krijgen in de nieuwsbrief.

Aanleveringen graag in een Word-document en platte tekst (dus geen opmaak). Het lettertype is Arial  (10 pt) en eventuele koppen/titels met Arial (16pt). Heb je ook foto's dan die graag los aanleveren in jpg-formaat. 

Met warme pelgrimsgroet,

Joke
Henk
Gerlof
Marchel

Agenda regio Fryslân

 

do. 28 maart

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

GEWIJZIGDE LOCATIE

Eetcafé Kromme Knilles
Heechein 42, 8491 EM Akkrum

za. 13 april

Voorjaarsbijeenkomst
/-wandeling regio Fryslân

St Viteskerk in Stiens. Inloop tussen 09:30 en 10:00

do. 25 april

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

Eetcafé Kromme Knilles
Heechein 42, 8491 EM Akkrum

wo. 22 mei

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

De heren van de Rechter
Markt 72, 8331 HK Steenwijk

do. 27 juni

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

Het Wapen van Leeuwarden, Zaailand 92, 8911 BN Leeuwarden

do. 25 juli

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

Eetcafé Kromme Knilles Heechein 42, 8491 EM Akkrum

wo. 28 augustus

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

De heren van de Rechter
Markt 72, 8331 HK Steenwijk

do. 26 september

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

Het Wapen van Leeuwarden, Zaailand 92, 8911 BN Leeuwarden

za. 19 oktober

Najaarsbijeenkomst
/-wandeling regio Fryslân

Locatie volgt:

do. 24 oktober

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

Eetcafé Kromme Knilles Heechein 42, 8491 EM Akkrum

wo. 27 november

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

De heren van de Rechter
Markt 72, 8331 HK Steenwijk

 

Wijziging gegevens lidmaatschap 

Het ledensecretariaat  van het genootschap blijft graag op de hoogte van veranderingen van woonadres, telefoonnummer en e-mailadres. Dit is aan te passen door in te loggen op de website van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob:

  • Klik op het woord inloggen linksboven in de pagina van de website.
  • Vul uw gebruikersnaam (= meestal gelijk aan uw e-mailadres) + wachtwoord in.
  • Klik op Inloggen.
  • Klik op de tekst 'mijn account'. 
    Je ziet nu de profielinformatie.
  • Klik op 'profiel bewerken'.
  • Wijzig de gegevens die gewijzigd moeten worden.
  • Rol naar beneden
  • Klik op 'Profiel bijwerken'.
  • Voor het wijzigen van e-mailadres en/of wachtwoord: klik op 'email en wachtwoord bewerken'. Volg de aanwijzingen op het scherm.
  • Wijzigingen kunnen ook per email worden doorgegeven aan de ledenadministratie: ledenadministratie@santiago.nl
Uitschrijven    |    Bekijk in browser