Langs Oude Wegen of via de St. Jacobsfietsroute?

Social Share

Voor fietsers zijn er twee hoofdroutes vanuit Nederland, via België en Frankrijk, naar Santiago (èn terug):

 

– vanuit Haarlem, door Vlaanderen en West-Frankrijk: de St. Jacobs Fietsroute. (circa 2.500 km),

– vanuit Maastricht, door de Ardennen en het midden van Frankrijk: de route Langs Oude Wegen en Pelgrimssteden. Deze route sluit vlak vóór de Pyreneeën aan op deel 3 van de St. Jacobsfietsroute, door Spanje, naar Santiago. (totaal circa 2.300 km).


De St. Jacobs Fietsroute is veruit de meest gefietste route. Langs Oude Wegen is een stuk zwaarder.

Hier vindt u uitstekende informatie over deze routes > St. Jacobs Fietsroute en Langs Oude Wegen.

 

Voor beide routes zijn enkele varianten aangegeven. Die maken verschillende combinaties mogelijk: per route, maar ook van de beide routes. Dat geldt zowel voor de heenreis als, natuurlijk, voor de eventuele terugreis.
Let op: in de routegidsen worden bepaalde trajecten alleen heengaand beschreven, andere trajecten alleen teruggaand, en sommige trajecten in beide richtingen. Met enige ervaring en zelfvertrouwen bieden de gidsen echter voldoende informatie om een traject dat in één richting is beschreven andersom te volgen.

De routegidsen adviseren om op de heenreis de Pyreneeën over te steken via de Col du Somport en om op de terugreis via Saint-Jean-Pied-de-Port te rijden. In de praktijk fietsen de meeste pelgrims héén via Saint-Jean en fietsen slechts enkelen ook terug naar huis.