Vanuit huis of niet? - fietsen

Social Share

Vroeger kon het gewoon niet anders: een pelgrim naar Santiago de Compostela vertrok thuis en ging -meestal te voet- heen èn terug.

Nu hebben of nemen de meeste pelgrims daar de tijd niet voor. Een enkele reis Santiago vanuit Nederland betekent ook zeker drie tot vier maanden lopen. Veel lopers vertrekken daarom vanuit bekende halteplaatsen in Frankrijk of ergens in Spanje. Voor fietsers is dat anders. De reis gaat veel sneller (gemiddeld 40 tot 50 dagen) en de meesten fietsen daarom vanuit huis, in één keer, naar Santiago. Slechts weinigen fietsen ook terug.

nb: In 2014 vertrok bijna 18% van de Nederlandse pelgrims vanuit Nederland. Dat zullen voor een groot deel fietsers zijn.

 

niet vanuit huis: waar dan?

Veel pelgrims willen, als ze voor het eerst de Camino “doen”, aankomen in Santiago, ook als ze maar beperkt tijd hebben. Zij kiezen er dan, bijvoorbeeld, voor om dichter bij Santiago te starten.

Een flink deel van deze pelgrims gaat een volgend jaar weer op pad, omdat het goed is bevallen en ze nu toch de “hele” Camino willen doen. (Velen bedoelen daarmee: vanuit een bekende startplaats als Saint-Jean-Pied-de-Port. Anderen bedoelen daarmee: vanaf huis).

Prima allemaal: “Ieder gaat zijn/haar eigen weg”, nietwaar? En toch... horen we vaak zeggen dat mensen er eigenlijk spijt van hebben dat ze die eerste keer zo graag meteen in Santiago wilden aankomen: “Je kunt maar één keer echt aankomen”. Hoewel voor velen Santiago geen doel op zich is, ontbreekt er dus kennelijk iets als dat “doel” bereikt is en men later toch de “hele” Camino doet.

Kortom: als u te weinig tijd heeft om helemaal naar Santiago te fietsen: misschien kunt u dan in twee etappes gaan? Of toch nog eens kijken of u meer vrije tijd kunt krijgen? (Er zijn prachtige verhalen van mensen die dat is gelukt!). Of een volgend jaar gaan, en tussendoor extra dagen sparen?