Hoe kom ik van Santiago terug naar huis??

Social Share

Van Santiago terug naar huis
Sinds 2013 richt het Genootschap jaarlijks van april tot oktober in Santiago 'de Huiskamer van de Lage Landen' in. U bent daar van harte welkom voor een kop koffie, om uw Camino verhaal te delen, en voor allerlei praktische informatie, bijvoorbeeld over de reis terug naar huis.

De huiskamer is gevestigd in het gebouw van het pelgrimskantoor, de plek waar alle pelgrims hun getuigschrift (compostela) kunnen krijgen. Het adres: het nieuwe Centro Internacional de Acogida al Peregrino in de Rúa das Carretas 33.

De huiskamer wordt verzorgd door vrijwilligers.


Als u uw terugreis thuis alvast wilt voorbereiden vindt u hieronder aanvullende informatie, in de vorm van twee vragen en antwoorden uit het boekje Praktische Pelgrimeren en hiernaast enkele nuttige links, waar u steeds de meest actuele informatie kunt vinden. Dat is vooral van belang omdat het aanbod aan reismogelijkheden vaak wisselt.

Natuurlijk kunt u te voet of per fiets terug naar huis gaan. Vroeger kon dat niet anders, maar tegenwoordig zijn het slechts enkelen die daarvoor kiezen.

uit: 'Praktisch pelgrimeren'


- Hoe reis ik terug?

Er zijn verschillenden mogelijkheden, maar het aanbod aan reismogelijkheden wisselt vaak. Er komen luchtvaartmaatschappijen bij, bestemmingen variëren voortdurend, dienstregelingen van trein en bus veranderen. Zoek zelf op internet naar actuele informatie. Een handige website is www.rome2rio.com

We noemen enkele mogelijkheden.

-           Met het vliegtuig is de snelste manier en met alle prijsvechters van tegenwoordig meestal de goedkoopste (mits tijdig geboekt). Vanaf het vliegveld Lavacolla vertrekken vluchten naar allerlei (internationale) bestemmingen. Vaak moet je overstappen in Barcelona of Madrid, maar er zijn soms ook directe vluchten op Amsterdam of Brussel. Lavacolla ligt 15 km buiten Santiago. Vanaf het centrum vertrekt er elk half uur een bus, reken op ongeveer 40 minuten reistijd naar het vliegveld. Als je vliegtuig niet te vroeg vertrekt, is het een aardig idee om naar het vliegveld te lopen. Een belevenis vanwege alle pelgrims die je tegenkomt.

Ook A Coruña (60 km ten noorden van Santiago) heeft een internationaal vliegveld met soms directe vluchten op Amsterdam en Brussel.

Je kunt ook goedkoop vanaf Porto vliegen. De bus van Santiago naar Porto doet er ongeveer vier uur over en stopt bij het vliegveld. Bij het toeristenbureau in de Rúa do Vilar 63 kun je boeken (vergeet niet je paspoort mee te nemen).

-          Met de bus. Vanaf het aan de rand van de stad gelegen busstation (Estación de autobus) vertrekt – zeker in het hoogseizoen – twee à drie keer per week een bus rechtstreeks naar Vlaanderen en Nederland met onderweg nog een flink aantal opstapplaatsen. Inlichtingen: Flixbus of BlaBlabus. De reisduur is ruim dertig uur. Sommige mensen gruwen hiervan, maar anderen vinden het juist wel prettig om zo langzaam aan het idee te wennen weer naar huis te gaan. Het idee dat een lange fiets- of voettocht met een paar uur vliegen ‘teniet’ wordt gedaan, benauwt hen juist weer.

-          Met de trein. Dienstregelingen veranderen voortdurend, dus kijk op een goede treinreisplanner. Reken op een reistijd van ongeveer dertig uur en een aantal keren overstappen.

-          Je kunt je natuurlijk ook gewoon laten ophalen, door iemand die veel om je geeft (of iemand anders).

- Hoe komt mijn fiets terug?

Je kunt samen met je fiets terugreizen met bus, trein of vliegtuig, maar over het algemeen geeft dit veel gedoe. Regels en voorwaarden veranderen voortdurend, je moet je fiets vaak gedeeltelijk demonteren en inpakken en de tijd dat de fiets als bagage gratis mee mocht in het vliegtuig is ook voorbij. Mocht je toch je fiets mee willen nemen, informeer dan van tevoren goed naar tarieven en voorwaarden.

Een vrij zorgeloze manier is je fiets laten vervoeren. Er zijn twee Nederlandse bedrijven die vanuit Santiago fietsvervoer aanbieden, dit zijn Soetens Transport en Camino Fietstransport. In het seizoen (april – oktober) vervoert het wekelijks fietsen van Santiago naar Nederland en Vlaanderen (buiten het seizoen op aanvraag). Je kunt je fiets naar de parkeergarage van een hotel in het centrum van Santiago brengen waar men je alleen vraagt je trappers te demonteren en je stuur dwars te zetten. Je kunt je fiets ook aanbieden in Burgos, Pamplona, Saint-Jean-Pied-de-Port, Biarritz (hotel bij het vliegveld), Bordeaux en Tours, maar in deze plaatsen moet je wel minimaal één nacht in het betreffende hotel doorbrengen. Soetens levert de fiets bij je thuis af. Prijzen: vanaf Santiago of andere steden in Spanje ongeveer 135 euro.

Fietsen worden ook opgehaald of gebracht van en naar andere steden in Spanje en Frankrijk. Op die manier kun je er ook voor kiezen om een gedeelte van de reis terug te fietsen. Maar wellicht ten overvloede: het is geen fietsbus, dus je moet nog wel voor jezelf vervoer naar huis regelen.