Na Vézelay: direct St-Jean of via Le Puy? - lopen

Social Share

direct naar Saint-Jean

De weg van Vézelay gaat in zuidwestelijke richting, naar Saint-Jean-Pied-de-Port, in twee hoofdvarianten:
  • de pelgrimsweg van Vézelay (in het Frans: la Voie de Vézelay), met varianten:
    via Nevers en via Bourges, en

  • de GR 654.

Afstand: circa 900 kilometer via de pelgrimsweg van Vézelay naar Saint-Jean. Deze route is in het Nederlands beschreven. De alternatieve route via de GR 654 is circa 180 kilometer langer en in het Frans beschreven.
Beide routes zijn goed bewegwijzerd. Geleidelijk komen er meer aparte voorzieningen voor pelgrims.

De routes gaan door een grote verscheidenheid van landschappen en langs veel historische plaatsen en monumenten.

De weg van Vézelay is zwaarder dan de weg over Parijs, maar minder zwaar dan de route over Le Puy. Sommigen vinden de weg van Vézelay wel erg stil, anderen waarderen dat juist en zien het ook daarom als een mooi avontuur, waarbij onderweg geboden, spontane gastvrijheid vaak heel belangrijk is.

Op Pad Magazine schrijft: "als de Via Podiensis (= de weg van Le Puy) de mooiste is, dan is de Via Lemovicensis (= de weg van Vézelay) de meest authentieke van de vier Franse pelgrimsroutes die naar Santiago lopen."

 

via Le Puy-en-Velay

Deze variant gaat eerst in zuidelijke richting, naar Le Puy, om daar af te buigen naar het zuidwesten, naar Saint-Jean-Pied-de-Port. (De route vanaf Le Puy heet in het Frans: le Chemin du Puy).

Afstand: circa 1.170 kilometer van Vézelay, via Le Puy, naar Saint-Jean.

De "Chemin du Puy" volgt de GR 65. Er is dus niet, zoals bij de "Chemin de Vézelay", een meer directe, "historische" route.

 

De doorsteek van Vézelay naar Le Puy is, globaal, beschreven in het Frans, maar wordt nog weinig door pelgrims belopen. Er is een nederlandse vertaling van eerdere beschrijvingen.

De weg vanaf Le Puy is beschreven in het Frans en Duits.

 

De weg vanaf Le Puy is al jaren de, veruit, meest belopen route naar Spanje, door soms prachtige landschappen en eeuwenoude stadjes, die getuigen van de rijke geschiedenis van de “Chemin de Saint-Jacques”.
De keerzijde is, dat deze route ook erg in trek is bij groepen wandelaars, die vaak lang van tevoren reserveren, zodat pelgrims die op de “bonnefooi” lopen soms lastig een slaapplek kunnen vinden. Een keerzijde is ook, dat de prijzen voor de overnachtingen de afgelopen jaren vaak flink zijn gestegen.