Hoe kom ik in St-Jean Pied de Port?

Social Share

Er zijn verschillenden mogelijkheden, maar het aanbod aan reismogelijkheden wisselt vaak. Er komen luchtvaartmaatschappijen bij, bestemmingen variëren voortdurend, dienstregelingen van trein en bus veranderen. Zoek zelf op internet naar actuele informatie. Handige websites zijn:
algemeen: rome2rio.com
voor treinverbindingen: de internationale treinplanner
en voor vliegverbindingen: skyscanner.nl
 
Er zijn twee hoofdroutes per openbaar vervoer:
– via Bordeaux (vliegveld of treinstation), en dan via Puyoô of Dax naar Saint-Palais, vanwaar u twee dagen kunt inlopen naar Saint-Jean-Pied-de-Port of per bus verder gaat naar Saint-Jean; vanaf het vliegveld van Bordeaux naar het station met de bus (direct is wel wat duurder maar veel sneller) Vandaar met de trein naar Bayonne en vervolgens naar St. Jean Pied de Port,
– via Biarritz (vliegveld) en/of Bayonne (treinstation), en dan per trein verder naar Saint-Jean.
 
Zie hieronder voor meer informatie: per bus, trein en vliegtuig.
 
per auto
U kunt (kort) parkeren aan de Chemin de Saint-Jacques, vlak vóór de Porte de Saint-Jacques. Vandaar loopt u naar beneden, de Rue de la Citadelle in, naar het pelgrimsbureau.
Let op: tijdens het toeristenseizoen mag u overdag niet in het ommuurde stadje rijden. U moet in elk geval buiten de muren parkeren. Sommige parkeerplaatsen zijn verboden op marktdagen (maandag, of dinsdag als maandag een feestdag is).
 
Voor diegenen die hun auto langere tijd willen parkeren, om vanuit Saint-Jean-Pied-de-Port (een deel van) de Camino te lopen, zijn er drie mogelijkheden:
- een openbare parkeerplaats: gratis, maar onbewaakt. Parkeer bij voorkeur bij de sporthal Jaī Alaī,
- een plek op een camping, bijvoorbeeld de (voormalige) camping l’Arradoy. Dit kost circa €1,60 per dag (2016). Beheerder: Joseph Iribarne, tel. +33 5 59 37 11 75.
- garage Arrayet (Renault), Route de Bayonne, Uhart Cize (naast Saint-Jean-Pied-de-Port), tel. +33 5 59 37 00 57. Circa €32 per week (2016). Let op: informeer naar de sluitingstijden!
 
blablacar
BlaBlaCar is een site die autobestuurders met vrije plaatsen in contact brengt met passagiers op zoek naar een rit. Voor het gebruik dient u eerst een profiel aan te maken waarvan gegevens geverifieerd worden, dit om de betrouwbaarheid van deelnemers te vergroten. Na aanmelding kunt u via de site beoordelingen inzien en contact opnemen met de liftgever.
Tip: als u geen lift vindt voor het gehele traject in één keer, knip het dan op in stukken. Grote kans dat dan meerdere mogelijkheden in beeld komen.
 
per bus
Alsa, BlaBlabus en FlixBus hebben lijndiensten vanuit Nederland naar Bayonne.
Cycletours rijdt tijdens het seizoen enkele keren met fietsbussen op Saint-Jean-Pied-de-Port (en terug) 
 
per trein
Vanuit Amsterdam en Rotterdam gaat een Thalys hoge snelheidstrein naar Paris Nord. (Als u in het zuiden van Nederland woont kunt u ook opstappen in Antwerpen of Brussel). Daar moet u overstappen naar Paris Montparnasse, voor de TGV, via Bordeaux en Dax (uitstappen voor de aansluiting op Saint-Palais > inlopen naar Saint-Jean), naar Bayonne.
Informatie over het overstappen in Parijs vindt u hier: verbinding Paris Nord – Paris Montparnasse
U kunt alle kaartjes via internet boeken, behalve het kaartje voor de metro in Parijs. Dat kunt u in de Thalys kopen. Voor meer informatie zie: NS International of de website van de SNCF.
Let op in Parijs: zakkenrollers op drukke perrons en in de treinstellen van de metro.
 
Vanuit Bayonne gaat 3 à 4 keer per dag een trein naar Saint-Jean-Pied-de-Port . De reis duurt ruim een uur een kaartje kost €10,30 (2020). Hou er rekening mee dat er buiten het zomerseizoen en op zon- en feestdagen minder treinen zijn.
Meer informatie > zie voor het reisschema van de trein van Bayonne naar St Jean Pied de Port de website van de SNCF
Meer informatie > overnachten in Bayonne > zie onderaan dit document.
De route van het station van Saint-Jean naar het 'Accueil pèlerins' (pelgrimsbureau) wordt aangegeven met bordjes. Het is ongeveer 10 minuten lopen.
 
per vliegtuig
– via vliegveld Biarritz: vanuit Brussel/Charleroi (Ryanair). Vandaar kunt u per bus of taxi naar het station van Bayonne, of per pelgrimstaxi rechtstreeks naar Saint-Jean.
– via vliegveld Bordeaux: vanuit Amsterdam (Easyjet), Brussel/Charleroi (Ryanair). Vandaar kunt u per bus naar station Pessac (Bordeaux) en vandaar doorreizen naar Bayonne of naar Puyoô (aansluiting op Saint-Palais > inlopen naar Saint-Jean).
 
Informatie over fietsvervoer van/naar Saint-Jean:
– per trein > Europafietsers
– zie ook hierboven: Cycletours.
 
Ontvangst en overnachten in Bayonne
Een lijst van overnachtingen kan worden gedownload via deze link van Les Amis de Saint-Jacques Pyrénées-Atlantiques
 
 
Ontvangst van pelgrims in de kathedraal van Bayonne, door de Amis de Saint-Jacques Pyrénées-Atlantiques. 
Van april t/m september. Van maandag t/m zaterdag: van 9.00 tot 12.00 en van 15.00 tot 18.00 uur (niet op feestdagen). Informatie, pelgrimspas, stempel, etc.
 
Onderdak:
 
• Pelgrims voor pelgrims:
Catharina en Grégory, 
8 rue du Trinquet. Tel. +33 6 51 59 60 16 of +33 6 66 85 10 24.
(4 plaatsen), overnachting en ontbijt. Donativo. 
Spreken frans, engels en duits. Ontvangst tussen 18.00 en 22.00. Reserveren is mogelijk, maar niet langer dan twee weken van tevoren. (Let op: buitenlandse nummers worden niet teruggebeld).
 
• Maison Diocésaine 'St. Léon' (Huis van het Bisdom)
10, avenue Jean Darrigrand. Tel. +33 5 59 58 47 47.
Pelgrimsprijs, inclusief ontbijt, exclusief beddegoed: €18-21 voor 1 persoon, €26 voor 2 personen.
Open: maandag t/m zaterdag, van 8.00 – 12.00 en van 14.00 – 20.00.
Op zon- en feestdagen is het huis op reservering toegankelijk.
Van maandag t/m vrijdag wordt een diner aangeboden.
Let op: u moet altijd reserveren en een pelgrimspas hebben.
Het huis is 2 km lopen vanaf de kathedraal, en staat tegenover de campus van de universiteit.
Buslijn 4 of 14, vanaf het station of de Pont du Génie (over de Nive), uitstappen bij halte 'cité Universitaire'.
 
• Goed hotel voor een redelijke prijs:
Hotel Monte-Carlo: 1 rue Ste-Ursule (tegenover het station); tel. +33 5 59 55 02 68 Kamers voor 1 tot 4 personen. €25 à €60. > Website