Vanuit huis of niet? - lopen

Social Share

Vroeger kon het gewoon niet anders: een pelgrim naar Santiago de Compostela vertrok thuis en ging -meestal te voet- heen èn terug.

 

Nu hebben of nemen de meeste pelgrims daar de tijd niet voor. Een enkele reis Santiago vanuit Nederland betekent ook zeker drie tot vier maanden lopen.
Veel pelgrims vertrekken daarom vanuit bekende halteplaatsen in Frankrijk, zoals Vézelay, Le Puy-en-Velay of Saint-Jean-Pied-de-Port, of nog verder op de route, ergens in Spanje:

- driekwart van de pelgrims die zich in Saint-Jean bij het pelgrimsbureau melden, start daar

- 35% van de pelgrims die zich in Santiago bij het pelgrimsbureau melden, hebben de minimale afstand afgelegd voor een “Compostela” (100 km lopen of 200 km fietsen).

Diegenen die wèl te voet vanuit huis vertrekken lopen vaak in etappes. Een kleine minderheid loopt de hele route in één keer. En slechts enkelen lopen naar Santiago èn terug.

nb: In 2014 vertrok bijna 18% van de Nederlandse pelgrims vanuit Nederland. Dat zullen voor een groot deel fietsers zijn

 

niet vanuit huis: waar dan?

Veel pelgrims willen, als ze voor het eerst de Camino gaan lopen, aankomen in Santiago, ook als ze maar beperkt tijd hebben. Zij kiezen er dan voor om dichter bij Santiago te starten, of verder af, maar dan bijvoorbeeld stukken met de bus te doen.

Een flink deel van deze pelgrims gaat een volgend jaar weer op pad, omdat het goed is bevallen en ze nu toch de “hele” Camino willen doen (Velen bedoelen daarmee: vanuit Saint-Jean-Pied-de-Port, Roncesvalles of Pamplona. Anderen bedoelen daarmee: vanaf huis). Zo werken ze zich langzaam terug (bijvoorbeeld: eerste jaar Leon-Santiago, dan Burgos-Leon, dan Pamplona-Leon, enzovoorts) of ze lopen hun eerdere route nogmaals, maar dan helemaal, zonder bussen, taxi’s of liften.

Prima allemaal: “Ieder gaat zijn/haar eigen weg”, nietwaar? En toch... horen we vaak zeggen dat mensen er eigenlijk spijt van hebben dat ze die eerste keer zo graag meteen in Santiago wilden aankomen: “Je kunt maar één keer echt aankomen”. Hoewel voor velen Santiago geen doel op zich is, ontbreekt er dus kennelijk iets als dat “doel” bereikt is en men later toch de “hele” Camino doet.

 

welke etappes kan ik overslaan?
Er zijn mensen die zeggen dat je pas een “echte” pelgrim bent als je alles loopt en dus geen enkele etappe overslaat.
Maar er is méér dan de vraag of iets wel of niet “hoort”. Het kan echt een heel bijzondere ervaring zijn om je over te geven aan je reis, om die te nemen zoals die komt, met de mooie en de minder mooie kanten daarvan. Dat leidt soms ook tot de grootste verrassingen. Bovendien geeft het rust: "hier ga ik voor, ik ga me niet steeds afvragen of dit goed is en of het anders kan".

Kortom, als u te weinig tijd heeft om helemaal naar Santiago te lopen: misschien kunt u dan in twee etappes gaan? Of toch nog eens kijken of u meer vrije tijd kunt krijgen? (Er zijn prachtige verhalen van mensen die dat is gelukt!). Of een volgend jaar gaan, en tussendoor extra dagen sparen?