Oversteek Pyreneeën: route: “Napoléon” of “Valcarlos”?

Social Share

Kies uw route, nádat u bij het pelgrimsbureau (tegenover onze herberg) heeft geïnformeerd naar de weersomstandigheden. Het weer kan snel omslaan en bij mist moet u extra opletten. In het voorjaar en in het najaar kunnen sneeuw, kou, modder en harde wind de oversteek gevaarlijk maken (mogelijkheid van onderkoeling). Als men u adviseert om de hoge route niet te nemen, doe dat dan ook niet en ga via Valcarlos. Lees verder > hieronder: "Boete" op onvoorzichtigheid.

 

Als uw conditie en het weer het toestaan, kunnen wij u alleen maar adviseren om voor de Route Napoléon te kiezen. De weidse uitzichten, de paarden die vrij rondlopen, de vale gieren die boven uw hoofd cirkelen... Het is één van de mooiste etappes van de Camino.

“Valcarlos” is beslist geen slecht alternatief, maar u loopt er veel meer besloten, door de vallei en de bossen.

 

Let op: net na het hoogste punt op de "route Napoléon", de Col de Lepoeder, splitst de Camino zich. (Zie deelkaartje 2). U kunt rechtsaf gaan, via een asfaltweg, naar de Puerto de Ibañeta, en dan verder afdalen naar Roncesvalles. Of u gaat min of meer rechtdoor, via paden door een beukenbos, naar beneden. Dit is een kortere route, wat betekent dat de afdaling veel steiler is. Daarom is deze route beslist af te raden bij slecht weer of als het veel heeft geregend. Meerdere pelgrims zijn hier al zo hard of ongelukkig gevallen dat zij daarna hun tocht moesten afbreken.

 

"Boete" op onvoorzichtigheid

Dit nieuws verscheen half februari (2013) in lokale kranten in Navarra:

 

Navarra brengt kosten in rekening voor reddingsacties die zijn veroorzaakt door onvoorzichtigheid

Eind januari j.l. zijn vijf Koreaanse pelgrims gered uit de schuilhut “Izandorra” (aan de “Route Napoléon”, tussen de Fontaine de Roland en de Col de Lepoeder - L'EdC). Zij moeten nu € 1.500 betalen aan de Hulpdienst van Navarra (ANE) voor de kosten van hun redding. De vijf hadden verschillende waarschuwingen van de lokale bevolking om niet verder te gaan –gezien de harde wind en de sneeuw (soms wel 70 cm dik)- genegeerd.

Ook in de toekomst zal de ANE de kosten van reddingsacties in rekening gaan brengen, als de situatie is veroorzaakt door “onvoorzichtigheid” (...): het "roekeloos negeren van weeralarm" of het "niet goed toegerust zijn voor een bepaalde situatie”.

(Denk wat dit laatste betreft bijvoorbeeld aan onvoldoende bescherming tegen kou en/of regen).

 

Deze maatregel is goed te begrijpen. Er zijn teveel voorbeelden van situaties waarin pelgrims met een slechte uitrusting voor de “Route Napoléon” kozen, terwijl dat gelet op de weersverwachtingen sterk werd afgeraden. Mensen lijken zich dan niet te realiseren dat zij niet alleen zichzelf in gevaar brengen, maar ook diegenen die hen uiteindelijk moeten redden.

Anderzijds is het niet te hopen dat mensen die werkelijk in nood zitten, zich door de mogelijkheid van ”boetes” laten weerhouden om 112 te bellen. Uw leven is onbetaalbaar!