Pelgrimswegen in Nederland

Social Share

 

Onder de kaart vindt u een aantal opties, waarvan er één -”PW-NL”- (Pelgrimswegen Nederland) standaard is aangevinkt. Als u de andere opties beginnend met 'PW-' aanvinkt ziet u de aansluiting van de pelgrimswegen in Nederland op die in de buurlanden. Alle andere opties worden hieronder kort toegelicht.

 

Ook vanuit Nederland liepen in de middeleeuwen pelgrims vanuit huis naar Santiago de Compostella, en weer terug. Hoe men toen liep is niet bekend, maar door de opkomst van het pelgrimeren in de laatste decenia was er een groeiende behoefte aan beschreven Pelgrimswegen in Nederland richting Santiago.

Ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan in 2011 heeft het Genootschap, met behulp van vele leden, opnieuw Pelgrimswegen in kaart gebracht en deze beschreven in de dubbelgids Jacobswegen in Nederland. Samen met al bestaande paden als het Jabikspad in Friesland en het Jacobspad in Groningen en Limburg is hiermee een heel Nederlands netwerk van Pelgrimspaden ontstaan. Hierdoor is het voor iedereen mogelijk om vanuit de eigen voordeur snel een beschreven Pelgrimspad richting Santiago te bereiken. Ook zonder Santiago als doel kan men deze routes uiteraard ook bewandelen!

 

Deze Jacobswegen voeren langs routes die de middeleeuwse pelgrim ook zou hebben kunnen lopen. Vrijwel alle Jacobskerken en –gasthuizen worden aangedaan, en ook andere plaatsen die voor de pelgrim van belang waren. De Jacobswegen door Nederland sluiten naadloos aan op de pelgrimswegen door België.


Pelgrimswegen en LAW

De Pelgrimswegen, of Jacobswegen, zijn opgedeeld in etappes. Voor meer informatie over een specifiek deel kunt u in de kaart hierboven op de betreffende route klikken. Er opent zicht dan een nieuw scherm met informatie over begin- en eindpunt en de lengte, en een korte beschrijving, en de bijbehorende routegids of website.

 

Voor meer informatie over de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW) > wandelnet.nl

Overnachten

Op de kaart vindt u de overnachtingsadressen in Nederland en de buurlanden opgedeeld in categorieën volgens dit schema. Deze opties beginnen met 'OV-'.

Neem voor vragen, opmerkingen en suggesties contact met ons op!

 

Pelgrims voor pelgrims
Gastvrijheid bij andere pelgrims thuis.
Hier vindt u hierover meer informatie, leden vinden op deze downloadpagina de adressen.
 

Downloads
Op de downloadpagina vindt u KMZ en GPX bestanden van zowel de Nederlandse pelgrimsroutes als die van de overnachtingsmogelijkheden. Deze komen overeen met wat u in de kaart hierboven in beeld kunt brengen. De lijst met overnachtingsmogelijkheden is ook als PDF te downloaden. Daarnaast vindt u er updates van de gids 'Pelgrimswegen in Nederland'.
 
U kunt naar de gehele downloadpagina of direct door naar het Nederlandse deel.

Fotolocaties

Hier vindt u foto's van medepelgrims.

 

Wilt u zelf foto's delen met anderen? Dat kan als u lid bent. Log in, klik dan op de door u gekozen fotolocatie, en vervolgens op de link die onder de kaart verschijnt ('stuur uw eigen foto in').
Voor een beschrijving van de volledige procedure klik hier.
Alle ingezonden foto's zijn te zien in de fotogalerij.

 

Stempelpunten

Voor een lijst met stempelpunten klik hier

Reisgidsen

> webwinkel

> reisboekhandel

 

Wijzigingen gids 'Jacobswegen in Nederland' (tweede druk)

> deel 1
> deel 2