Pelgrimswegen in Duitsland

Social Share

 

Onder de kaart vindt u een aantal opties, waarvan er één -”PW-DE”- (Pelgrimswegen Duitsland) standaard is aangevinkt. Als u de andere opties beginnend met 'PW-' aanvinkt ziet u de aansluiting van de pelgrimswegen in Duitsland op die in de buurlanden. Alle andere opties worden hieronder kort toegelicht.

 

Van oudsher zijn er twee hoofdroutes door Duitsland:

  • De “Via Regia” of "Königsweg" liep van Wroclaw (Polen), via Görlitz, Erfurt en Köln naar Aachen. Daar was de aansluiting op de “Niederstraße”, via Luik (België), Saint-Quentin (Frankrijk), Parijs en Tours naar Santiago.
    Een onderdeel van deze Koningsweg is de “Ökumenische Pilgerweg”, door de voormalige DDR, van Görlitz, via Erfurt, naar Vacha. Het unieke van deze weg is, dat er steeds onderdakmogelijkheden bij kerken, parochies, kloosters, ontmoetingscentra en/of families zijn.
  • De "Goldene Straße" liep van Krakow (Polen), via Praag (Tsjechië), naar Tillyschanz (Duitsland) en vandaar via Nürnberg naar Konstanz, aan de Bodensee. Bij Konstanz sluit de "Goldene Straße" aan op de “Oberstraße”, die via Zwitserland (onder meer Einsiedeln en Genève) naar Le Puy-en-Velay (Frankrijk) voert, en vandaar verder naar Santiago.

Beide routes zijn de laatste jaren opnieuw beschreven.

 

Door de populariteit van de Jakobsweg zijn de afgelopen jaren in Duitsland steeds meer pelgrimswegen (opnieuw) uitgezet, vanuit alle hoeken van het land. Zie het kaartje hierboven, maar bijvoorbeeld ook de website Deutsche Jakobswege.

In Duitsland kunt u verder, onder meer, gebruik maken van het netwerk van grote routepaden (“Fernwanderwege”), en van GPS-tracks van medelopers.

 

Pelgrimswegen
Klik op een route voor informatie over begin- en eindpunt en de lengte, en de bijbehorende routegids of website.

 

 

 

Fotolocaties
Hier vindt u foto's van medepelgrims. Wilt u zelf foto's delen met anderen? Dat kan, als u lid bent. Log in, klik dan op de door u gekozen fotolocatie,
en vervolgens op de link die onder de kaart verschijnt (“stuur uw eigen foto in”).
Voor een beschrijving van de volledige procedure klik hier.
Alle ingezonden foto's zijn te zien in de fotogalerij.

 

Downloads

Op de downloadpagina vindt u KMZ en GPX bestanden van een vele Duitse pelgrimsroutes.
 

U kunt naar de gehele downloadpagina of direct door naar het Duitse deel.

 

Reisgidsen
webwinkel
reisboekhandel