Wandeltweedaagse over de Brabantse Wal Regio Zuidwest Nederland 9 november 2012

Social Share


Regio Zuidwest Wandel 2-daagse over de Brabantse Wal
                                           
Vrijdag 9 november worden de pelgrims ontvangen met koffie en thee in de O.L.V. Hemelvaartkerk in Hoogerheide.
Na een welkomstwoord vertelt één van de organisatoren, marsleider Cees iets over de route voor die dag en over de bezienswaardigheden waar we langs komen.
Een medewandelaar, Jac. de Bruijn houdt een lezing over het gebied waar we deze dagen lopen: de Brabantse Wal.
Het is mooi wandelweer en de groep van 67 pelgrims en aankomende pelgrims gaat op weg, via Woensdrecht naar Ossendrecht waar we worden ontvangen door de werkgroep van het Streekheemmuseum Den Aanwas. Hier krijgen we uitleg over de relieken van Prinses Paulientje, een kleine vrouw van 56 cm en Zuster Adolphine.
Na de lunch lopen we naar de zuster Adolphine-kapel waar René Heinrichs het verhaal vertelt over het martelaarschap van Kaatje Dierkx: zuster Adolphine.

 

Al wandelend worden er contacten gelegd en ervaringen uitgewisseld. Ondertussen genieten we van het prachtige herfstlandschap.
Terug in Hoogerheide worden de auto's opgehaald en rijden we naar de Congregatie broeders van Huijbergen. Daar worden we hartelijk ontvangen door broeder Marcus en onze door keukenprins Hans, die warme chocomelk met iets sterks erin heeft klaarstaan.
Er is een uurtje tijd om de musea van het klooster te bezoeken, natuurlijk met uitleg van de broeders.
Terug in de ontvangstzaal heffen we het glas op deze mooie dag en kunnen we aan tafel
voor een heerlijke pelgrimsmaaltijd. Na het omhangen van de Jakobsschelp bij broeder Marcus, Jac en Hans wordt er gezellig nagetafeld.
Het was al laat toen iedereen tevreden afscheid van elkaar nam, een groep bleef in het klooster overnachten, anderen in een camper in de tuin en sommigen gingen naar huis met de afspraak tot morgen.
Zaterdag 10 november komen we bijeen in het bezoekerscentrum De Kraaijenberg. Daar is de kachel reeds aangestoken want er was koud en regenachtig weer voorspeld. We worden hartelijk ontvangen door Marja en Cees, vrijwilligers bij het Brabants Landschap. De koffie en thee staat voor ons klaar met heerlijke cake, gebakken door Trees en Bep.
Tijdens de koffie krijgen we informatie over wat ons vandaag te wachten staat.
Bijzonder mooi is de film over de dieren en planten op de Brabantse Wal.
Sommigen beklimmen de 18 meter hoge uitzichttoren, er is weinig uitzicht op deze grijze dag, maar ondanks de donkere luchten blijft het droog.
Het wordt een mooie rondwandeling en om 12.00 zijn we terug om onze meegebrachte boterhammen te nuttigen. Na de lunch wandelen we naar de Bergse Plaat waar we een rondje Binnenschelde lopen.
Aan het eind van de dag komen we samen in Café Den Kajuit op de boulevard in Bergen op Zoom, om bij het genot van een drankje na te praten over deze twee geslaagde wandeldagen.
Natuurlijk is er een warm applaus voor de mensen die deze mooie dagen organiseerden: Cees Notenboom en Jan Willem van Heesbeen.
Tot de volgende wandeling!

Cees Notenboom en Lies Wondergem