Verslag regiodag 2 maart 2013 Regio Bollenstreek-Rijnland

Social Share

 

Verslag Regiodag 2 maart 2013 Regio Bollenstreek-Rijnland.

Afgelopen zaterdag hadden wij weer een regiobijeenkomst in de "Hoeksteen"te Hillegom.

Om 10.30 uur begint het binnen te druppelen en een half uurtje later zijn er zo'n 40 mensen aanwezig,waaronder veel nieuwe gezichten. Onder het genot van een kopje koffie maken we hier en daar wat kennis met elkaar en de gesprekjes komen op gang, de sfeer is direct al gezellig. 

                

We starten ons programma met ons voor te stellen en de mededelingen. We memoreren het overlijden van Jos van Tongeren die samen met haar man de regiocontactpersonen van het eerste uur waren. In de tijd dat nog maar een enkeling in Nederland iets wist van de Camino naar Santiago.

We vertellen over de Jacobalia prijs,die tijdens de algemene leden vergadering 16 maart aan de aanwezigen getoond zal worden. Wij hebben al een klein voorproefje en Bert Roebert laat ons een grote foto zien van de kaarsenstandaard in een stenen Jacobsschelp, die hij naast de Jacobus icoon op tafel zet. Dat staat daar mooi zo met zijn tweeën.

Ook de maandelijkse wandeling wordt onder de aandacht van de nieuwe leden gebracht en belangstellenden kunnen zich inschrijven.

Daarna is het de beurt van de nieuwe mensen, zij stellen zich voor en vertellen wat hun plannen zijn voor een Camino tocht. De mensen zijn persoonlijk in hun verhaal, de sfeer is open en ieder luistert met aandacht. Na je verhaal te hebben gedaan vult iedereen een vlaggetje in waarop staat of je een loper of een fietser bent, je naam en adres, de datum van vertrek ,startplaats en het einddoel van je tocht. De vlaggetjes worden op de startplaats op landkaarten geprikt. Na afloop van dit programma onderdeel is visueel gemaakt hoeveel van de aanwezige mensen er dit seizoen op pad gaan en waarvandaan ze vertrekken.

Het is een vrolijk gezicht, daarnaast hebben wij als regioteam meteen alle gegevens van de vertrekkenden en kunnen wij hen een "buen Camino" wens sturen voor ze op weg gaan.

Als alle plannen kenbaar zijn gemaakt komt Hetty Verouden het "Tous les Matins" voor ons ons zingen, zij begeleidt zichzelf op de gitaar. Dat doet ze mooi en wij genieten ervan. Daarna zingen wij het zelf ook nog een keer en zij begeleidt ons en het gaat prima.

Dan is het lunch tijd , de tijd om te smullen van soep en broodjes, maar vooral om te praten met elkaar.

Na de lunch gaan we in twee groepen uiteen: voor de informatie voor fietsers en voor wandelaars.

Ik zelf begeleid de info voor wandelaars en ik heb mijn rugzak meegenomen. Al uitpakkend wat ik zoal meeneem, ontstaat er een heen en weer gesprek tussen de ervaren lopers. Worden de voor en nadelen van de diverse artikelen besproken, het geheel is heel informatief. De keus wat je meeneemt en wat voor materiaal je kiest blijf een persoonlijke. Nadat ik mijn eigen alternatieve regenkleding geshowd heb is de tijd al weer om en ga ik eens kijken hoe het bij de fietsers is. Daar zie ik een grote groep mensen zitten, die geconcentreerd met Clemens Sweerman in gesprek zijn, daar gaat het dus ook heel goed.

Gied ten Berge wacht geduldig en 15 minuten later dan gepland kan hij aan zijn lezing beginnen.

Zijn lezing is boeiend, hij vertelt met diepgang en gedichten over zijn fietstocht naar Santiago waarbij hij zijn verhaal ondersteunt met een PowerPoint presentatie.

Om 16.30 uur eindigt deze inspirerende dag en met ons aller gewaardeerde Café St. Jacques besluiten we onze bijeenkomst.

Namens het regioteam,

Helmi van Ginneken.