Werkbezoek bestuur aan Santiago

Social Share

Een deel van het bestuur heeft begin juni een driedaags werkbezoek gebracht aan Santiago. We bezochten de Huiskamer en de pelgrimsmis, hielden een bestuursvergadering en brachten een bezoek aan de Xacobeo, een overheidsorganisatie die zich bezig houdt het allerlei aspecten van het pelgrimeren.

Joost Bol, de vorige voorzitter ging mee om afscheid te nemen van de contacten in Santiago en van het bestuur.

 

De Huiskamer is weer volop in actie en de aanloop is goed. Dankzij de enthousiaste vrijwilligers en de mooie locatie boven het Pelgrimsbureau heeft het een belangrijke functie voor de arriverende Nederlandstalige pelgrims. J


Voor de pelgrimsmis werden we door de Kathedraal behandeld als speciale gasten en mochten op de  eerste banken dichtbij het altaar zitten. Tot ons genoegen werd de Botafumeiro ingezet. Het is heel bijzonder dat van zo dichtbij mee te maken.


De volgende dag stond geheel in het teken van Xacobeo. In de ochtend hebben we met onze contactpersoon en een historicus van Xacobeo een wandeling gemaakt door de oude stad en een bezoek gebracht aan twee interessante kerken: de Colegiata de Santa María del Sar uit de 12e eeuw en de Santa Maria del Conxo Monastery (en ziekenhuis). Twee monumenten die zeer beslist de moeite van het bezoeken waard zijn. Aan het eind van de middag was er voor ons een uitgebreide presentatie van Xacobeo onder leiding van Rafael Sanchez over de werkzaamheden van zijn organisatie. Xacobeo is een overheidsorganisatie die zich bezig houdt het allerlei aspecten van het pelgrimeren. Dat gaat over het promoten en beschermen van het cultureel erfgoed, het onderhouden van de pelgrimswegen in Galicië, het organiseren van evenementen en het beheren van ca 70 herbergen. In het volgende nummer van de Jacobsstaf komt een artikel over deze herbergen in Xacobea de Galicia. Speciale aandacht ging naar het Heilige Jaar in 2021, wat naar verwachting zal leiden tot 50% meer pelgrims in 2021. Ter plaatse kregen we het idee dat het Genootschap daar wellicht op aan kan sluiten.

 

We ontvingen een mooie plaquette die een plaats gaat krijgen in of voor het huis van Sint Jacob in Utrecht.

 

Het bezoek is bij de lokale nieuwsmedia niet onopgemerkt gebleven. De Xunta de Galicia, Caminodesantiago, Compostela24horas en de Compostala Diario besteedden er aandacht aan.

 

De laatste dag is besteed aan het verstevigen van de relatie met John Rafferty die onder het pseudoniem Johnny Walker heel wat reisgidsen voor pelgrims heeft gemaakt. John heeft het Genootschap veel hulp gegeven in het opzetten van de Huiskamer een paar jaar geleden.
We kijken terug op een kort en intensief werkbezoek. De banden met het Pelgrimsbureau, de Kathedraal, Xacobeo en John Rafferty zijn stevig aangehaald. Daar zullen we de komende tijd het nodige profijt van hebben.