Op 13 februari vindt de 2e lezing plaats uit de cyclus van 5

Social Share

De lezing heeft als titel 'De belevingswereld van de pelgrim: sporen in architectuur en decoratie' Spreekster is Irmgard van Koningsbruggen.


Kerkgebouwen en kloosters vormen de letterlijke en figuurlijke hoogtepunten op de routes naar Santiago de Compostela, in de middeleeuwen, maar nu nog steeds. Vele werden er in 11e en 12e eeuw vormgegeven als een afspiegeling van het hemels Jerusalem. In de lezing gaat Irmgard van Koningsbruggen in op de rijke en betekenisvolle vormentaal van deze gebouwen. Vanaf de 19de eeuw werden ze veelal als monument aangemerkt, gerestaureerd en wettelijk beschermd. Sommige kregen het predicaat UNESCO-werelderfgoed. Daarmee vormen ze een fysieke verbinding tussen heden, verleden en toekomst. Maar wat de hedendaagse pelgrim ziet, is beslist een ander gebouw dan wat de Middeleeuwse mens aanschouwde. Het tweede deel van haar lezing gaat daarom in op bedevaartarchitectuur als eigentijds erfgoed.


Irmgard van Koningsbruggen is architectuurhistoricus en erfgoeddeskundige. Zij heeft ruime ervaring in het universitaire onderwijs , met name op het gebied van middeleeuwse architectuur en de geschiedenis van het erfgoed. Haar passie voor onderwijs combineert ze met advies- en bestuurstaken op de terreinen monumenten, welstand en ruimtelijk erfgoed.

 

Hier downloadt u een PDF met informatie over alle lezingen in deze cyclus, opgeven voor de lezing kan hier.