Online vergadering Santiago verenigingen wereldwijd

Social Share

De Galicische minister van Cultuur en Toerisme heeft samen met 'Xacobeo' op 28 april een online vergadering georganiseerd met landelijke Santiago-verenigingen wereldwijd. Peter Hesseling, voorzitter van het NGSJ heeft namens het NGSJ hieraan deelgenomen.

Tijdens deze vergadering is (opnieuw) contact gelegd met elkaar en zijn zorgen en vragen die internationaal leven met elkaar gedeeld.

 

Vanuit Spanje werd aangegeven dat op dit moment alles nog onzeker is en iedereen alleen kan afwachten wat het verloop van de pandemie ons brengt. Er ligt nu een voorlopig tijdschema waarmee Spanje stap voor stap uit een lockdown kan komen. Als eerste kunnen Spaanse pelgrims zich dan op weg begeven. Vervolgens moeten de grenzen van de Europese Unie weer opengaan en kunnen de bewoners uit de rest van Europa de camino ondernemen. Pas in laatste instantie kan de camino worden opengesteld voor pelgrims van overal ter wereld. Ook de minister kan echter geen definitief tijdschema aangeven.

Ook geeft men aan dat speciaal albergues zwaar getroffen zijn omdat zij veel gemeenschappelijke ruimtes hebben zoals slaapzalen, douches en keuken. Hoe men daar social distancing kan onderhouden wordt in verplichte protocollen vastgelegd. Men vermoedt dat reserveringen verplicht worden, op dit vlak zal de nationale wetgeving, en ook de term 'albergues' geherdefinieerd moeten worden.

Het belang van goede en betrouwbare informatie komt in deze vergadering ook naar voren. Dit om mensen niet te vroeg op reis te laten gaan, maar ook om toekomstige pelgrims niet nodeloos bang te laten zijn om besmet te raken. Hij waarschuwde voor nepnieuws. Ga alleen af op wat de overheden officieel zeggen. Die informatie is betrouwbaar.