Jacobusvieringen door het land

Social Share

Op dinsdag 25 juli is de naamdag van Jacobus. Een bijzondere dag voor pelgrims, die op verschillende plaats in het land gevierd wordt. Hierbij een overzicht van de verschillende festiviteiten waar u aan deel kunt nemen.

 

Jacobusviering in Utrecht

In Utrecht worden jaarlijks op 25 juli de klokken van de Jacobikerk geluid. De luiders van het Utrechts Klokkenluiders Gilde brengen dan – met de hand – het gelui in beweging. Meestal beginnen ze met de Jacobus-klok. Voor toehoorders is het mogelijk deze luiding bij te wonen op de luidzolder, waar je de luiders aan de touwen kunt zien trekken.

Na afloop trekt men naar de Janskerk waar het genootschapskoor El Orfeón Jacobeo zich laat horen. Het thema van de viering is dit jaar ‘Europa’. Het koor zingt pelgrimsliederen uit zoveel mogelijk Europese landen. Het programma met de gekozen liederen is te vinden op de website.

Daarnaast houdt Monique Walrave, bestuurslid van het Genootschap, een causerie over de Jacobswegen in Europa, die in 1987 door de Raad van Europa als eerste aangemerkt werden als Europese Culturele Route. Door de eeuwen heen hebben deze wegen de Europeanen met elkaar in contact gebracht en daardoor cultuur, bouwkunst, talen en gedachtengoed met elkaar verbonden.

Het exacte programma vind je hier.

 

Rondwandeling met Regio Benoorden ’t ij

De regio Noord-Holland benoorden het IJ organiseert rond deze dag traditiegetrouw een wandeling. Dit jaar is gekozen voor een wandeling/excursie door het natuurgebied van Natuurmonumenten 'het Zwanenwater' te Callantsoog op zaterdag 22 juli.

Meer informatie vindt u hier.

 

Regio Limburg viert in de kathedraal in Roermond

In de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond worden op 25 juli twee naamdagen in één gevierd: die van Jacobus (25 juli) en die van Christoffel (24 juli). De Kathedraal is namelijk de thuishaven voor beiden. Om 19.00 uur begint de gezamenlijke viering, waarbij de leden van de Broederschap in vol ornaat aanwezig zijn. Uiteraard wordt ook de reliek in processie naar het altaar gebracht. De verering van Jacobsbeeld Kathedraal Santiagode reliek aan het einde van de viering is inmiddels een bekend en gewaardeerd slotritueel.

Na de viering trakteert Prior pastoor-deken Rob Merkx alle aanwezigen op een bekertje koffie, thee of fris en er zal ongetwijfeld iets lekkers bij geserveerd worden. Ook zal er een nieuwe film worden vertoond van broeder Leo Baeten.

Aanmelden voor deelname is niet nodig, om de kosten te bestrijden, wordt er de mogelijkheid geboden een vrijwillige bijdrage te doneren.

 

 

Camino in de Kempen

De regio Zuidoost Brabant organiseert samen met de Jacobushoeve en

Pelgrimshoeve Kafarnaüm ook dit jaar weer een ‘Camino in de Kempen’: een wandeling op dinsdag 25 juli door de mooie natuur rond Vessem, Wintelre en Hoogeloon. Samen wandelen is het voornaamste doel van deze dag. Daarnaast worden er herinneringen opgehaald aan het pelgrimeren naar Santiago de Compostela, en zal er aandacht zijn voor de bezienswaardigheden langs de route. Onderweg wordt een lunch met koffie, thee en broodjes verzorgd. Bij het eindpunt – de Jacobushoeve in Vessem – wordt er voor de deelnemers het traditionele Jacobusbrood gebakken en muziek gemaakt.

Meer informatie en opgaven kan via deze link.

 

Café Saint-Jacques in Groningen

De Regio Groningen/Drenthe kiest voor de naamdag van de apostel om een maandelijks Café Saint-Jacques af te trappen in de binnenstad van Groningen.

Tijdens het Café Saint-Jacques kunnen pelgrims (en pelgrims in spé) elkaar ontmoeten om op informele wijze onder het genot van een drankje ervaringen en tips uit te wisselen.

Een eventueel vervolg van het café in Groningen is afhankelijk van de belangstelling en van het ontstaan van een groepje dat deze bijeenkomsten wil gaan 'dragen'.

Het café vindt plaats in op dinsdag 25 juli van 17.00 tot 19.00 uur in Stadscafé Double-A, Westerkade 18A.

Uitgebreidere informatie vindt u in de nieuwsbrief van de regio Groningen:

 

Spiritualiteit in Regio Arnhem/Nijmegen

De Regio Arnhem/Nijmegen viert de naamdag op zondag 23 juli met een bijzonder programma in en rondom de Martinuskerk in Gaanderen. Deze dag staat in het teken van diversiteit in geloof en spiritualiteit van de hedendaagse pelgrim en is georganiseerd in samenwerking met de liturgiegroep van de vrienden van de Jacobskapel, vertegenwoordigers van de Augustinus-Martinus parochie en broeder Thomas Quartier van de Wilbrordsabdij in Doetinchem.

Op de dag komen alle aspecten aan de orde die het pelgrimsleven zo boeiend maken: spiritualiteit, genieten van de mooie Achterhoekse natuur en last but not least, de gezelligheid en saamhorigheid van een gezamenlijke pelgrimsmaaltijd.

De morgen wordt begonnen om 10.30 uur met een pelgrimsdienst in de Martinuskerk in Gaanderen. Aan het eind van de dienst zal de pelgrimszegen worden gegeven aan hen die dit jaar op Camino gaan.

Na de koffie en de broodjes zal broeder Thomas Quartier ons meenemen in een lezing over spiritualiteit van het pelgrimeren. Na een aansluitende wandeling van circa 12 km zal deze Jacobsdag weer afgesloten worden met een drankje en een altijd gezellige en smaakvolle pelgrimsmaaltijd.

Kosten: 10 € pp. Informatie over locatie, tijden en aanmelden vindt u hier.

 

Wandelen en fietsen met de Regio Den Haag

In de Regio Den Haag wordt ter ere van Jacobus’ naamdag op 22 juli een tocht georganiseerd voor zowel wandelaars als fietsers. Er wordt om 10 uur verzameld bij de Nelson Mandelabrug / station Zoetermeer ter hoogte van het NH hotel, vanwaar beide groepen vertrekken richting de Jacbuskerk in Kethel. Daar wordt de dag afgerond met een café st Jacques. Aanmelden kan per mail: regio.den-haag@santiago.nl