Facsimile gedigitaliseerd, een kijkje in de Codex Calixtinus

Social Share

Op 4 april dit jaar ontving het bestuur van het Genootschap uit handen van het kapitel van de kathedraal in Santiago de Compostela een facsimile – een natuurgetrouwe kopie – van de middeleeuwse Codex Calixtinus, bestemd voor de bibliotheek van het Genootschap. Het betreft een uitgave uit 1993 en ons exem-plaar is nummer 710 van de 995 facsimile’s die toen gemaakt zijn.

Om deze facsimile tentoon te stellen is een speciale vitrine gemaakt in het Huis van Sint Jacob in Utrecht, en deze kreeg een plaats onder het recent verworven Jacobusbeeld. Door een glasplaat heen kun je daar een bijzonder fraaie pagina zien met een door monniken vervaardigde afbeelding.


Zo'n bladzijde ziet er zo mooi uit dat je graag verder wilt bladeren. Dat kan nu: Maarten Hoek, bestuurslid, heeft alle bijna 200 bladzijden gefotografeerd en deze zijn door Han Pronker en Peter Koster, webmaster en bibliotheekmedewerker, online gezet. Ze zijn gekoppeld aan een catalogusbeschrijving met als titel Codex Calixtinus. Een bezoek aan de bibliotheek is niet meer nodig, want je kunt vanachter je pc het gehele werk bekijken. De Codex is te vinden in de Mediatheek van de website van het Genootschap. Je kunt vanaf daar zoeken op Codex Calixtinus of direct via deze link de verschillende hoofdstukken van het boek raadplegen.


De Codex is rond 1140 in het Latijn geschreven door – vermoedelijk – de Franse monnik Aymeric Picaud, en bestaat uit vijf delen, de zogenaamde ‘boeken’. Voor wie kennis wil nemen van de inhoud: er zijn enkele uitgaves die een Nederlandse vertaling geven van het tweede boek van de Codex: Het boek van de wonderen. Van de hand van Mireille Madou is Santiago de apostel en zijn mirakelen, en van H. van Campenhout Het boek van Sint-Jacob. Deze uitgaves zijn te vinden in onze bibliotheek. Van het vijfde boek – de middeleeuwse reisgids voor de pelgrim – vind je hier een Engelse vertaling op het internet.

 

Voor meer achtergronden en wetenswaardigheden over de Codex Calixtinus zie ook de vorige en komende edities van de Jacobsstaf.

 

De aanschaf van de facsimile uitgave van de Codex Calixtinus is mogelijk gemaakt door een legaat van mevrouw Yvonne Schweigmann