El Orfeón Jacobeo organiseert carillonconcert

Social Share

In deze surrealistische tijd waarin het Coronavirus een  hoofdrol speelt heeft een pelgrim wel een opkikkertje nodig!

Onderstaand carillonconcert heeft inmiddels plaatsgevonden en is hier terug te zien en te beluisteren.

 

Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob heeft nog geluk gehad om op 29 februari 2020 zijn algemene voorjaarsvergadering te kunnen houden. Het Vlaamse Jacobsgenootschap was minder fortuinlijk bij zijn gebruikelijke pelgrimszegen in de Sint Romboutskathedraal te Mechelen op 30 maart 2020. Die kon geen doorgang vinden. Door creatief handelen en het benaderen van de stadsbeiaardier van de stad Mechelen heeft Vlaams pelgrimskoor 'Adalard van Aubrac' het voor elkaar gekregen om die dag een aantal pelgrimsliederen te laten spelen op het carillon van de kathedraal. Hiervan is een geluidsopname gemaakt die te beluisteren is via deze link.
Daar de koorcommissie van El Orfeón Jacobeo dit een leuk initiatief vindt hebben we aan stadsbeiaardier Malgosia Fiebig gevraagd of zij op het carillon van de Domtoren in Utrecht ook pelgrimsliederen wil spelen. Op zaterdag 16 mei 2020 om 11.00 uur speelt zij pelgrimsliederen van de speellijst die Arie van Abbenes, emeritus beiaardier heeft gebruikt tijdens het 25 jarig jubileum van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob in 2011 en het lied van Ramses Shaffy "Wij zullen doorgaan", dat hij vaak heeft gespeeld en gezongen met chansonnière Liesbeth List. Indertijd heeft Bram van der Wees, dit samen met Arie van Abbenes georganiseerd, veel leden van het genootschap hebben toen met volle teugen genoten. De gevleugelde uitspraak van Bram van der Wees, voormalig lid van de koorcommissie, was: "Wat je altijd weer ervaart is hoe verbindend het carillonspel is in onze cultuur. We beseffen het niet meer zo, maar onbewust doet het iets goeds met mensen."
Van het carillonspel zal door de Utrechtse Klokkenspel Vereniging (UKV) een live-stream worden gemaakt die via 'Carillon Domtoren Utrecht', het YouTubekanaal van de UKV is te beluisteren.
Heb je genoten van de liederen en wil je een donatie doen, neem dan contact op met de UKV via deze link. Nieuwe donateurs ontvangen de gedichtenbundel  "Mijn stem in brons gevangen".
In verband met de coronacrisis: Kom niet naar het Domplein om het carillonspel live mee te maken.