Eerste lezing van vijf: Inspiratiebronnen van de Pelgrim

Social Share

'Inspiratiebronnen van de pelgrim' is het onderwerp van de eerste van vijf lezing die de werkgroep Geschiedenis en Cultuur jaarlijks organiseert. Charles van Leeuwen, historicus aan de Universiteit van Maastricht, gaat in deze lezing...

...op zoek naar de vele inspiratiebronnen die mensen in diverse culturen door de tijd heen voor hun pelgrimages hebben gehad. Want pelgrimeren omvat meer dan ons traditionele Santiago.

 

Dit is de eerste van vijf lezing die de werkgroep Geschiedenis en Cultuur jaarlijks organiseert. Het thema van de lezingencyclus van dit jaar is 'Wat beweegt de pelgrim?'

 

Wat inspireert hem of haar? Het verlangen naar een heilige plaats? Of naar een bijzonder persoon? Het avontuur van verre streken? Lokt de wildernis? Of is het kunst en cultuur: mooie steden, roemrijke kloosters, grootse kathedralen? Is het de uitdaging, de sportieve prestatie? Of het innen van persoonlijk belang: een boetedoening, een aflaat krijgen, het oplossen van een conflict, of een zakelijk belang? Misschien spelen er wel meerdere motieven tegelijkertijd. Gerenommeerde sprekers zullen tijdens deze cyclus, ieder vanuit de eigen deskundigheid, de beweegredenen van de pelgrim belichten.

De lezingen vinden tweewekelijks plaats op woensdagavonden van 19.00 tot 21.00 uur, in het Instituto Cervantes, Domplein 3 in Utrecht. Kosten: voor leden (mits vooruit betaald) € 7,50 per lezing en voor de hele cyclus € 30,00; voor niet-leden: € 10,00 per lezing en € 40,00 voor alle vijf.

 

Door de vele aanmeldingen voor de lezing op 7 februari is de capaciteit van de zaal bereikt en is het niet meer mogelijk u daarvoor aan te melden. Voor de lezingen van 21 februari en 7 en 21 maart is aanmelden nog wel mogelijk.

 

Meer details over de lezingen en wijze van aanmelden vind je op de webpagina's van de werkgroep Geschiedenis en Cultuur.