Derde lezing van vijf: Jacobus en Mohammed, de camino vanuit een multicultureel perspectief

Social Share

Tot de dertiende eeuw was meer dan de helft van het Iberisch schiereiland onder Moslim heerschappij. In de lezing gaan we in op de invloed hiervan op de middeleeuwse pelgrimage naar Santiago de Compostela.

Hoe dachten pelgrims en mensen die voor hen zorgden over de Moslims in het zuiden, en welke invloed had dit op hun reis? We gaan in op de oorsprong en ontwikkeling van de legende over Santiago Matamoros (Jacobus de Morendoder), op de rol die de militaire ridderorden in de pelgrimage speelden, op de relatie tussen pelgrimage en kruistochten, en in meer algemene zin op de historische context van de ‘Reconquista’.

 

Mevr. Kat Ihnat is assistent professor aan de Radboud Universiteit Nijmegen en specialiste op het terrein van de middeleeuwse geschiedenis van het Iberisch schiereiland

 

Dit is de derde van vijf lezingen die de werkgroep Geschiedenis en Cultuur jaarlijks organiseert. Het thema van de cyclus van dit jaar is 'Wat beweegt de pelgrim?'

 

Deze lezing vindt plaats op 21 februari van 19.00 tot 21.00 uur in het Instituto Cervantes, Domplein 3 in Utrecht. Kosten: voor leden (mits vooruit betaald) € 7,50 per lezing en voor de hele cyclus € 30,00; voor niet-leden: € 10,00 per lezing en € 40,00 voor alle vijf.

De volgende lezingen zijn op 7 en 21 maart.

 

Meer details over de lezingen en wijze van aanmelden vind je op de webpagina's van de werkgroep Geschiedenis en Cultuur.