De Camino der lage Landen is op 3 februari van start gegaan

Social Share

 

Deze estafettetocht gaat vanuit Eijsden, Breda en Sluis via drie routes naar het Friese 'Santiago aan het Wad' (Sint Jacobiparochie). Een tocht dwars door alle regiogebieden van het Genootschap waarbij aan iedere grens een bourdon (estafettestokje) ceremonieel...

...overdragen wordt aan de volgende regio. Er zijn in totaal 125 regionale wandeldagen van in totaal meer dan 2500 km. Iedere wandeling brengt de deelnemer een stukje verder richting 'Santiago aan het Wad.

 

Op 25 juli 2018 is er een slotdag waarop alle drie de routes in Jacobiparochie samenkomen. Een dag met een groot pelgrimsfestival in een feesttent voor de Groate Kerk met optredens van diverse koren, een presentatie van een documentaire, een tentoonstelling, een vesperdienst en een pelgrimsmaaltijd. Iedereen die meer dan 100 km gelopen heeft of 200 km gefietst krijgt die dag ook een speciale Compostela uitgereikt.

Deelname is open voor zowel leden als niet-leden van het Genootschap. Inschrijven kan per etappe, deelname is gratis. Uiteraard kun je op andere dagen ook op eigen gelegenheid er op uittrekken of in juli de hele tocht in één keer lopen.

Voor wie onderweg wil overnachten is er een algemene lijst met overnachtingsadressen beschikbaar. Leden van het Genootschap zijn ook welkom bij alle 'Pelgrims voor Pelgims'. Deze adressen zijn na inloggen op de site te downloaden. Beide lijsten zijn te bereiken via de
downloadpagina van deze site. Daarnaast is er natuurlijk ook 'Vrienden op de fiets'.

Informatie over deze estafetteloop en de routes kun je vinden op het speciale deel van deze website, via het blauw-gele logo boven in deze pagina. Hier kun je je ook per dag inschrijven. Niet alle routes staan er nog op maar er wordt hard gewerkt aan de verdere invulling.

Naast de Camino voor lopers is er ook een Fietscamino van de Lage landen. Vanuit Eijsden, Sluis, Vessem en Aalten zijn er vier routes naar Sint Jacobiparochie van in totaal ruim 1700 km. Hierbij is het principe iets anders. Iedere route heeft één startdatum (18, 20 of 22 juli) en gaat met overnachtingen onderweg op campings in 4 tot 8 dagetappes in één keer door naar 'Santiago aan het Wad'. De dagafstanden liggen over het algemeen tussen de 60 en 100 kilometer. Elke route heeft een voorfietser die de hele route meerijdt. Het is ook mogelijk om onderweg aan te sluiten. De routes zijn te doen op alle soorten fietsen mits ze in goede conditie zijn. Op route 1 is wat licht klimwerk, maar dit is goed te doen op een gewone fiets. Voor route 2 zijn niet te smalle banden nodig vanwege de schelpenpaden.

Opgeven voor deze Fietscamino kan tot 15 juni, ook hieraan is deelname gratis. Voor elke route wordt een routeboekje gemaakt.

Voor lopers en fietsers heeft het Genootschap voor deze camino een speciale pelgrimspas gemaakt. Tijdens de georganiseerde wandelingen wordt deze uitgereikt maar deze is ook via onze online winkel te bestellen.

Buen Camino's!