Home » Regiowandeling Amsterdam 7 juli 2021, van Noord naar West
De woensdag wandeling van juli begon bij het metrostation Noord in Amsterdam waar we met een groep van 15 personen al snel het beton en de nieuw in aanbouw zijnde hoogbouw achter ons lieten om door het mooie zomerse groen te wandelden.
De eerste col van de dag bracht ons naar de naar de granieten stoel van Marinus Boezem waar je op donkere momenten de sterrenhemel kan aanschouwen met op de sokkel een kaart van de Melkweg en de Noordelijke sterrenhemel ter oriëntatie. Comfortabel zal het niet liggen om hier de natuur te aanschouwen.
Langs de randen van de Westerlandpleinbuurt kwamen we uit bij de Schellingwouderbeek waar in 1916 voor de laatste keer een dijkdoorbraak plaats vond die een groot deel van laag Holland onder water bracht. Via de Nieuwerdammerdijk en het Vliegerbos kwamen we aan bij De Ceuvel een gebied aan de rand van Noord. Hier was een lunchstop ingelast in het restaurant met een duurzaamheid karakter wat goed te zien op het menu. Veganistische maaltijden, recyclebare borden uit de jaren ‘ 60 inclusief roestrandje☺, koffie aangevoerd met een zeilschip en gasvrij koken maken deze plek bijzonder. Zo bestaat het Café uit 80-jaar-oude meerpalen uit de haven van Amsterdam en het oude reddingsbrigade paviljoen van Scheveningen.
Het terrein van ‘Ceuvel Volharding’ is een voormalige scheepswerf, een verlaten en vervuild terrein in de havens van Buiksloterham. De Gemeente Amsterdam en Noordwaarts heeft de grond voor 10 jaar ter beschikking gesteld voor het meest innovatieve plan. Het plan ‘Zuiverend Park De Ceuvel’ met zijn broedplaats in afgeschreven woonboten werd naar voren geschoven door een zeer gevarieerde en interessante groep mensen die van dit stukje Amsterdam Noord een geweldige actieve en creatieve plek maken. De techniek van fytoremediatie, waarbij planten worden ingezet om verontreiniging aan de bodem te onttrekken, biedt uitkomst voor dit vervuilde gebied en een biovergistingsinstallatie gaat biomassa omzetten in energie.
Uitgerust en wel op pad voor het tweede deel van de wandeling richting Sloterdijk maar niet nadat we eerst met het pont “t Y hebben overgestoken. Bijzonder is het als je recht op het nieuwe gebouw afvaart met de naam Pontsteiger, het lijkt er inderdaad op alsof he pont direct afmeert onder het gebouw wat uiteindelijk niet veel scheelt.
Via de Spaarndammerbuurt met haar mooie gebouwen in Amsterdamse bouwstijl kwamen in het Westerpark aan en langs de rand van het park liepen we naar Sloterdijk.
Hier eindigde de wandeling maar niet nadat we eerst een afsluitend drankje hadden gedronken en we best weer tevreden waren met de leuke afwisselende wandeling die Rina voor ons had samengesteld.
We begonnen tussen het beton en eindigde hier ook tussen want van hieruit hadden we allen een mooie verbinding met het OV naar de eigen woonbestemming.
De eerst volgende wandeling is op zondag 18 juli een Camino 020 wandeling van het CS naar Volkstuin Amsterdam Noord en daarna op zaterdag 4 augustus de wandeling in Weesp olv Ronald.
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146