Programma voorjaarsbijeenkomst 2019

Social Share

Camino als spiritueel avontuur

 

Programma

Dit keer is de voorjaarsbijeenkomst een ‘thuiswedstrijd’, want deze vindt op 2 maart 2019 plaats in de Janskerk in Utrecht, waar ook ons Huis van Sint Jacob is gevestigd.

Het geheel heeft dit keer een ander karakter. De regio Utrecht, die met de organisatie belast was, heeft laten weten dit grote project niet aan te kunnen en heeft het teruggegeven aan het bestuur. Dit heeft gekozen voor een bijeenkomst in de ochtenduren en voor samenwerking met de Fiets- en Wandelbeurs die in 2019 op 1, 2 en 3 maart wordt gehouden in de Jaarbeurs.

In de Janskerk is geen informatiemarkt, wel zijn er enkele informanten aanwezig om informatie aan belangstellenden te geven.

 

In de Sint Janskerk is men welkom vanaf 9.15 uur. Thomas Quartier osb houdt eerst een lezing. De algemene ledenvergadering begint om 11.00 uur en wordt gevolgd door de pelgrimsparade met muzikale ondersteuning van ons koor El Orfeón Jacobeo.

Na de lunch kan men de Fiets- en Wandelbeurs gaan bezoeken (tegen sterk gereduceerd tarief). Op deze beurs is een aantrekkelijk Pelgrimsplein ingericht met de stands van ons genootschap, de Vereniging Pelgrimswegen naar Rome en vele andere.

 

Lezing Thomas Quartier

De lezing heeft al titel: De camino als spiritueel avontuur en ontdekkingsreis. Wie aan de camino begint heeft altijd een rugzak bij zich: in letterlijke en symbolische zin. De schijnbaar kleine rugzak blijkt altijd nog lichter te kunnen, spullen die je niet nodig hebt. Dat geldt ook voor de schijnbaar grote symbolische rugzak. Welke gevoelens, positief en negatief, draag je met je mee? Soms zijn ze onverwacht, soms verwerk je ze gaandeweg. De camino is niet gewoon een hobby of vakantietrip. Het is een spirituele weg: alles wat je meedraagt, wordt naar een hoger, een heilig niveau getild.

 

Prof. Dr. Thomas Quartier osb (1972) is monnik van de Sint Willibrordsabdij in Doetinchem en directeur van het Benedictijns Centrum voor Liturgische Studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen en hoogleraar Monastieke Spiritualiteit aan KU Leuven. Onlangs verscheen van zijn hand: Heilige woede. Monnik zijn, een radicale keuze (Adveniat 2018).

 

Algemene ledenvergadering

De ledenvergadering is uitsluitend toegankelijk voor leden van het genootschap. De agenda vindt u in Jacobsstaf 120 en als bijlage bij de vergaderstukken.

 

Koorzang El Orfeón Jacobeo

Het koor El Orfeón Jacobeo zal tijdens de voorjaarsbijeenkomst optreden van 12:00 tot 12:30 uur. Het eerste deel van ongeveer 15 minuten bestaat uit een algemeen deel en het laatste deel bestaat het toezingen van de pelgrims die dit jaar op pad gaan naar Santiago de Compostela. Het optreden zal worden afgesloten met het lied Ultreia.

 

Fiets- en wandelbeurs 2019

Deelnemers aan het ochtendprogramma kunnen – indien men zich hiervoor heeft opgegeven – op 2 maart ’s middags met korting naar de Fiets- en wandelbeurs in de Jaarbeurs te Utrecht. De bestelde toegangskaarten worden na afloop van het ochtendprogramma verstrekt.

 

Aanmelden

Aan u de keus! Leden van het Genootschap kunnen zich voor de voorjaarsbijeenkomst inschrijven via het aanmeldingsformulier op de website.