Programma voorjaarsbijeenkomst 2018

Social Share

 

De landelijke voorjaarsbijeenkomst van het NGSJ wordt op zaterdag 17 maart 2018 gehouden in de Hooglandse Kerk te Leiden. Het thema van de dag is: Van moeten naar ontmoeten. Op het programma staan de volgende onderdelen:

 

Gastvrijheid van het pelgrimeren: van moeten naar ontmoeten

Broeder Thomas pelgrimeerde in 2007 op de Camino en is vandaag Benedictijnermonnik. Hij ervaart zijn hele leven als pelgrimage. Dat betekent niet dat hij altijd op reis is of andere mensen ontvangt, maar dat zijn spiritualiteit een houding vraag die wezenlijk bij het pelgrimeren hoort: gastvrijheid. Soms lijkt het een lastige plicht. We moeten de ander accepteren, omdat we op de wegen van ons leven nou een keer niet alleen onderweg zijn. Maar de Regel van Benedictus uit de 6e eeuw leert ons dat gastvrijheid altijd een geschenk is, zowel voor gasten als voor gastheren en vrouwen. Broeder Thomas zal vanuit zijn eigen ervaring en zijn werk aan de universiteiten van Nijmegen en Leuven vertellen en met ons in gesprek gaan.

Prof. Dr. Thomas Quartier osb (1972) is monnik van de Sint Willibrordsabdij in Doetinchem. Hij doceert Rituele en Monastieke Studies aan de RU Nijmegen en de KU Leuven, en is daarnaast verbonden aan het Titus Brandsma Instituut en de Benedictijnse Universiteit Sant Anselmo in Rome. Talrijke lezingen, artikelen en boeken.

 

Via de la Plata

De werkgroep Geschiedenis en Cultuur verzorgt op de voorjaarsbijeenkomst twee lezingen, die beide door Tieleke Huijbers worden verzorgd. Tijdens het ochtendgedeelte staat een lezing over de Via de la Plata op het programma. De langste pelgrimsroute van Spanje loopt van Sevilla naar Santiago de Compostela en wordt ook wel Zilverroute genoemd.

 

Pelgrimstocht op hoge hakken/ De tovenaar van Compostela

Auteur Monica Vanleke (1961, Antwerpen) werkte jaren in de mode en daarna als trainer-coach rond humor en bewustzijnsontwikkeling in de zorgsector. In 2009 stapte zij zo goed als onvoorbereid naar Santiago de Compostela, wat in 2011 resulteerde in de publicatie van haar debuutroman ‘Pelgrimstocht op hoge hakken’ bij uitgeverij Manteau. Het verhaal over de transformerende tocht van een fashionista die het innerlijke mooi leert te waarderen.

Zeven jaar later en vier romans verder, laat zij haar hoge hakken opnieuw figureren op de camino, in de sprookjesachtige Droomroman: ‘De Tovenaar van Compostela’ bij uitgeverij Ambilicious.

Het verhaal van Viola die samen met haar opa op zoek gaat naar genezing voor haar zieke moeder. Een coming of age verhaal over de kracht van creativiteit en verbeelding. Aan de hand van deze twee romans vertelt Monica hoe zij haar weg vond naar het schrijven en geeft inkijk in haar manier van werken. Met tal van leuke anekdotes, geïllustreerd met tekeningen en foto’s.

 

Gezond en getraind op pad

Gezond en getraind op pad en wat te doen bij blessures. Ga zo goed voorbereid mogelijk op stap, maar hoe doe je dat eigenlijk? Voorbereiding kun je doen op geestelijk, emotioneel en natuurlijk fysiek niveau. Wat heb jij nodig? Tijdens de workshop worden deze verschillende aspecten van pelgrimeren toegelicht en onderzocht door fysiotherapeut Frank van Haaren.

 

Workshop Fietsen

Eric Schuijt heeft meer dan 200.000 kilometer over de wereld gefietst. Tijdens zijn workshop vertelt hij hoe het is om te reizen per fiets. Aan de hand van een paklijst neemt hij door wat je mee kunt nemen en vooral wat je thuis kunt laten. Hij neemt de eisen door waar een fiets aan moet voldoen voor een reis naar Santiago. Hij legt waarom een juiste zithouding zo belangrijk is en laat zien welke reparatiespullen hij meeneemt op reis.

Als Eric niet op zijn zadel zit, dan kun je hem vinden in zijn winkel De Vakantiefietser in Amsterdam.

 

Workshop Hospitaleren in Roncesvalles

De werkgroep Hospitaleren Roncesvalles geeft informatie over de mogelijkheid om twee weken per jaar als vrijwilliger, 'hospitalero voluntario', te werken in de pelgrimsherberg van Roncesvalles.

Het Klooster in Roncesvalles is na de zware Pyreneeën oversteek dé mystieke plaats op de Camino Francés. Vrijwilligers van het Genootschap verzorgen hier al jaren de opvang van vele honderden pelgrims per dag.

Hebt u pelgrimservaring?  Wij zoeken elk jaar weer nieuwe hospitaleros, die iets van de ondervonden warmte op de camino’s terug willen geven. In de workshop wordt met een presentatie duidelijk gemaakt wat we van vrijwilligers verwachten. De hospitaleros worden in de groep goed opgevangen en ingewerkt, zodat de tweeweekse periode veel voldoening geeft!

 

Het labyrint

Ook in de huidige tijd is de weg door het labyrint voor ​veel​ mensen een metafoor voor hun levenspad. In het echte leven kent ons pad immers ook de nodige - verwachte en onverwachte - wendingen. Met het lopen van een labyrint doen we dat als het ware na. De vorm van het labyrint geeft vertrouwen dat je je kern ook echt kunt bereiken. Maar het belangrijkste is wel dat je in beweging blijft: de weg is het doel, zo luidt een oude wijsheid. We worden daarbij steeds uitgedaagd het vertrouwde achter ons te laten en het onbekende tegemoet te gaan ...​ van moeten naar ont-moeten.

Tijdens de voorjaarsbijeenkomst geven we een korte inleiding over het (lopen van een) labyrint als metafoor voor je pelgrimsweg door het leven, waarna iedereen die dat wil, het labyrint zelf kan beleven.

 

Stadswandeling

In een groep van 15 mensen olv een gids van het Gilde van Leiden wordt een wandeling gemaakt van 1 uur langs mooie punten in Leiden als het Rapenburg, de omgeving van de Pieterskerk met veel aandacht voor de Pilgrims en de Leidse geschiedenis. Ook wordt gewandeld over de Steenschuur (het vertrekpunt van de Pilgims naar Delfshaven) met de Lodewijkskerk en Jacobstoren. Tijdens de middagwandelingen gaan we de Lodewijkskerk binnen waar Pastoor Smith gedurende 5-6 minuten iets zal vertellen over het interieur en waar twee vrijwilligers de wandelaars het stempel zullen geven.

Let op!  Om ook anderen aan de buitenactiviteiten te kunnen laten deelnemen, moet men een keuze maken tussen een wandel- of een boottocht. Deelname aan beide buitenactiviteiten is niet de bedoeling.

 

Rondvaart

In ieder blok worden twee boottochten gehouden in een open boot van de Leidse Rederij met ieder 25 mensen. Tenzij het echt te koud is; dan gaan deze tochten niet door. De route gaat over de grachten van Leiden langs historisch interessante plaatsen als de Steenschuur, het Galgewater, de Nieuwe Rijn en andere bezienswaardigheden.

Let op!  Om ook anderen aan de buitenactiviteiten te kunnen laten deelnemen, moet men een keuze maken tussen een wandel- of een boottocht. Deelname aan beide buitenactiviteiten is niet de bedoeling.

 

Workshop Kleinschalig hospitaleren

Ook wel eens gedacht om te gaan hospitaleren in een herberg aan één van de Camino’s?

De Werkgroep Hospitaleren Overige Herbergen geeft voorlichting over hospitaleren. Hoe pak je het aan, welke herbergen zijn er en hoe vind je een herberg om te hospitaleren. Een ervaren hospitalero komt zijn ervaringen en de ins- en outs van het hospitaleren vertellen.

Nieuwsgierig geworden? We ontmoeten je graag op 17 maart.

 

Het Olavspad

Het Olavspad in Noorwegen gaat van Oslo naar Trondheim, één van de vier belangrijkste bedevaartsoorden van de middeleeuwen. Officieel is de pelgrimsroute naar het graf van Sint Olav in de Nidaroskathedraal 643 km lang. Vanuit Oslo zijn er twee routes, die bij Lillehammer samen komen. De oostelijke route is de historische route, de westelijke route is een landelijker alternatief. Natuur en cultuur, rust en ruimte, bergen en hoogvlaktes zijn de kenmerken van deze tocht. Pelgrimeren door een land vol zuivere lucht...

Ria Warmerdam is in 1998 in vier maanden van Nederland naar Santiago de Compostela gelopen. Dat was zo’n mooie en indrukwekkende ervaring, dat zij zich ook in andere pelgrimstochten is gaan verdiepen. Omdat de informatie over routes naar Santiago en Rome overvloedig is en op vele plekken wordt gedeeld, is Ria zich meer gaan concentreren op routes in het noordwestelijke deel van Europa. Ze geeft in eigen beheer wandelgidsen uit bij de pelgrimsroutes van de Olavspaden in Noorwegen en Zweden.

 

Workshop Navigeren en vinden van herbergen met de smartphone

Neem uw eigen smartphone mee en leer hoe u daarmee, met GPS, gratis alle routes naar Santiago kunt vinden. Dit zal gebeuren aan de hand van de app 'Maps.me'. Stap voor stap wordt u meegenomen in de installatie van deze app, en van routebestanden die vanuit de website van het Genootschap te downloaden zijn. Daarnaast ook in de installatie van bestanden waarmee u de exacte locatie van, én informatie over overnachtingsplaatsen in Nederland, België en Frankrijk en deel van Portugal kunt inzien.

Als alles goed gaat, loopt u kant-en-klaar de workshop uit om op pad te gaan naar Santiago!

Benodigd zijn: een Android smartphone of een iPhone. Ter voorbereiding kunt u thuis al de app 'Maps.me' (met het groene symbool) op uw smartphone downloaden.

Ton Janssen brengt u op de hoogte van de nieuwste digitale mogelijkheden.

 

Workshop Fietsen op pelgrimsroutes

De workshop fietsen naar Santiago wordt opgesplitst in kleine groepjes rond ervaren Santiago-fietsers met zijn / haar gebruikte fiets en uitrusting. Hierdoor wordt het veel makkelijker heel direct vragen te stellen over wel of geen nuttige spullen, waar op te letten, hoe je de pelgrimsroutes fietst en de fiets zelf. Onder de informanten zijn enkele dames, zodat ook typische vrouwenvragen uit ervaringen kunnen worden beantwoord. Daarnaast hebben de informanten tevens een tafel / stand op de informatiemarkt voor verdere vragen, met name over de fietsroutes, (actuele) veranderingen in de routes en gidsen, verkeer, evt. moeilijke punten, overnachtingen, hoogtepunten onderweg, enz. De auteur en maker van de fietsroutes, Clemens Sweerman, is zelf aanwezig.

 

Pelgrimeren voor de jeugd: jonge voeten op oude paden

De weg naar Santiago wordt voornamelijk gelopen door ouderen. Hoe krijg je jongeren op pad? Hoe krijg je middelbare scholieren zover om de wandelschoenen aan te trekken en een avontuur aan te gaan? Van Jacobus hebben ze nog nooit gehoord; pelgrimeren is onbekend woord.

Zeven keer heeft  Huug Tielemans een deel van de camino gelopen met een groep jongens en meisjes. Het werd voor hen een onvergetelijke tocht. Huug zal vertellen over zijn ervaringen met hen en over een aantal organisatorisch en praktische zaken.

 

El Camino Portugues

De werkgroep Geschiedenis en Cultuur verzorgt op de voorjaarsbijeenkomst twee lezingen, die beide door Tieleke Huijbers worden verzorgd. Tijdens het middaggedeelte staat een lezing over El Camino Portugues op het programma.

 

Een voettocht naar Rome

De Vier Vrije Voeten, Guus Wesselink en Riet van Laake, vertellen over hun avontuurlijke voetreis van 2200 kilometer vanuit ‘s-Hertogenbosch via Rome naar een bijzonder plekje in Zuid-Italië. Zij zijn beiden lid van de Vereniging Pelgrimswegen naar Rome waarin Guus in het bestuur deelneemt.

Het enthousiaste echtpaar neemt je mee op deze indrukwekkende tocht. Praten openhartig over hun relatie, over de bijzondere ontmoetingen en de prachtige plekken op de wandelwegen naar het zuiden.

Naast de beeldende vertellingen over de dagelijkse voettochten met volle bepakking, komen ook de praktische zaken aan bod zoals de voorbereiding voor zo’n tocht en de route.

 

Zonder Geldzorgen

Een persoonlijk verhaal van een ontroerende, inspirerende reis met vermakelijke situaties door dienstverlenend naar Santiago te pelgrimeren. Fysiotherapeut Frank van Haaren neemt u mee op zoek naar de essentie van zorg voor elkaar.

 

Vrouw alleen op pad

“Hé loop je alleen,

Hoe is dat alleen lopen,

Zorg hebben alleen voor jezelf

Het is ”ont” moeten.

Ben je dan niet bang?

Waarvoor bang?

Wat er kan gebeuren, wie je tegenkomt?

Oh je bedoelt andere mensen, ontmoetingen.

Mensen die je aanspreken, juist omdat je alleen bent… ”

“Ont”moeten is een wezenlijk onderdeel van de camino, maar ook het ontmoeten van mensen. Moet je meer bang zijn als vrouw alleen? Of juist niet, ontmoet je juist meer mensen, omdat je alleen bent en zijn die ontmoetingen dan juist niet veel intenser/essentiëler? Op deze vragen wil Tineke ten Bulte in deze workshop/lezing samen met jullie graag ingaan.

 

Workshop Ultreya Light

Een praktische workshop onder het motto ‘less is more on the camino’. Wat neem je mee als je lopend op pad gaat? Wat heb je echt nodig? Wat kun je thuis laten? Waar let je op als je spullen voor je camino aanschaft? En hoe zorg je dat het totale gewicht binnen de perken blijft? Een kwestie van keuzes maken: vooral beginnende pelgrims hebben het er vaak moeilijk mee. Ria Meinema liep zo’n 15.000 kilometer, voornamelijk in Spanje, met maximaal zes kilo op haar rug. In deze workshop pakt ze haar rugzak uit en geeft daarbij tips en tricks om tot een acceptabel gewicht te komen zonder veel aan comfort in te boeten.

Ria Meinema en Inge de Boer geven aan hoe je dat doet.

 

PelgriMEER

Cor Kuijvenhoven, voorzitter van de vereniging pelgrimswegen naar Rome, lid van de Franciscaanse beweging in Nederland en bevlogen verhalenverteller, zal in zijn verhaal verschillende pelgrimsbestemmingen en -paden tegen het licht houden. Er is immers zoveel meer dan Santia of Rome. Trouwens, wat is dat eigenlijk, een pelgrim? En wat beweegt hem of haar? Waarom gaat hij/zij op pad? En wat blijft er bij thuiskomst “hangen” van dat gevoel dat je onderweg zo sterk had.

Wat is het bijzondere van al die pelgrimspaden en waarom kies je nu juist die ene route?

Samenvattend: welke pelgrimspaden liggen op ons te wachten en wat maakt de tocht nu wezenlijk anders dan zomaar een fijne vakantie.

 

Pelgrimsparels

In de workshop Pelgrimsparels krijgt u de gelegenheid uw mooiste pelgrimservaringen te delen. U ervaart hoe het is als alle aandacht op u is gericht voor u is en hoe u met aandacht naar een ander kunt luisteren. Voor aanvang vragen we wat u verwacht van deze workshop. Daarna beginnen we met een inspirerend filmpje gevolgd door een klein stukje theorie.

Anne-Marie en André vertellen over de verschillende soorten ervaringen. Vervolgens gaat het over drama, situatie, keuze en kans.  Daarna krijgt iedereen gelegenheid in kleine groepjes zijn of haar ervaringen te delen. We sluiten gezamenlijk af met het antwoord op de vraag of is uitgekomen wat u verwachtte en wat u van deze workshop mee naar huis neemt.

Kortom: in deze workshop gaat het over de zaken waar het bij uw pareltjes om gaat: aandacht, ontmoeten, delen en verbinding. Samen rijgen we een mooi parelsnoer.

Anne-Marie Reimert liep van San Sebastian naar Santiago, van Nijmegen naar Rome en langs de Donau tot Bratislava. Ze begeleidt veranderingsprocessen en bijeenkomsten en retraites over de spiritualiteit van het pelgrimeren.

André Brouwer is hoofdredacteur van de Jacobsstaf en geeft lezingen over zijn voettocht van Alkmaar naar Santiago.

 

Aanmelden

Aan u de keus! Leden van het genootschap kunnen zich voor de voorjaarsbijeenkomst inschrijven via het aanmeldingsformulier op de website.