Programma najaarsbijeenkomst 2018

Social Share

Santiago aan het Wad

De landelijke najaarsbijeenkomst van het NGSJ wordt op zaterdag 10 november 2018 gehouden in de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden, Culturele hoofdstad van Europa 2018. Het thema van de dag is: Santiago aan het Wad. Op het programma staan de volgende onderdelen:

 

Fietstocht naar Sint-Jacobiparochie

In de Jacobsstaf van september 2018 is een uitgebreide (foto)reportage opgenomen van de aankomst van de wandelaars en fietsers in Santiago aan het Wad en de viering van het Jacobsfestival. Voor de deelnemers hieraan was dit een prachtig slotstuk van een geweldig evenement.

De fietsliefhebbers die niet in de gelegenheid waren om aan een van de vier lange afstandsfietstochten deel te nemen, krijgen nu de kans om iets van de sfeer te proeven die er tijdens de fietstochten ontstond. Voor hen organiseert de Fietswerkgroep Santiago aan het Wad tijdens de najaarsbijeenkomst van het Genootschap in Leeuwarden een korte rondrit van Leeuwarden via Santiago aan het Wad weer naar Leeuwarden. De afstand is ongeveer 45 km.

De deelnemers maken kennis met het weidse Friese land en zijn aparte plekjes. Tijdens de lunch kan men het Pelgrimsinformatiecentrum in de Groate Kerk bezoeken. De deelnemers moeten zelf een fiets meenemen, dat mag ook een elektrische fiets zijn. Er kunnen maximaal 40 fietsers meedoen. Voor de deelnemers is een korte routebeschrijving aanwezig. Er wordt in twee groepen van 20 fietsers gereden. Elke groep heeft een eigen voorrijder. De tocht gaat door “ijs en weder dienende”. Bij slecht weer (storm en regen) wordt er voor een alternatief gezorgd.

 

Codex Calixtinus

Het Genootschap heeft een facsimile aangeschaft van de Codex Calixtinus. Deze replica zal op de najaarsbijeenkomst worden getoond. Ad Gruijters van de Werkgroep Geschiedenis & Cultuur verzorgt een inleiding op de Codex in aanvulling op de artikelen die in de Jacobsstaf zijn verschenen.

De Codex Calixtinus is een twaalfde-eeuws handschrift dat bewaard wordt in de Kathedraal van Santiago de Compostela in Galicië, Spanje. Het handschrift bevat tientallen afzonderlijke teksten, verschillend van herkomst en ouderdom. Deze compilatie van teksten staat ook wel bekend als het Liber Sancti Iacobi, het boek van de heilige Jacobus. In de Codex Calixtinus zijn rond het jaar 1140 al deze teksten voor de eerste maal samengebracht. Het Liber Sancti Iacobi was bedoeld om de pelgrimage naar de graftombe van de heilige apostel Jacobus de Meerdere in Santiago te stimuleren. De teksten bezingen de eer en glorie van Jacobus en bevatten informatie en adviezen voor de middeleeuwse pelgrims op weg naar Santiago.

 

Rechtdoor of rechtsaf

Fietsen is jarenlang de sport van Henk Kroes geweest. Het beklimmen van bekende cols, maar ook lange tochten. Zijn eerste grote tocht ging naar Rome. Daarna heeft Henk in Amerika gefietst, in drie maanden van de oost- naar de westkust. Enkele jaren later van Vladivostok aan de Japanse Zee naar de Noordzee en in 2006 van Bolsward naar Accra in West-Afrika. Een prachtige manier om de wereld te verkennen en mensen te ontmoeten.

Door Nijkleaster in Jorwert, waar stilte, bezinning en verbinding de trefwoorden zijn, heeft Henk Kroes de waarde van wandelen ontdekt. Lopen ging hem altijd veel te langzaam. De kerk aan de horizon kwam maar niet dichterbij. Maar bij Nijkleaster, waar hij zes jaar geleden bij betrokken raakte, heeft Henk ontdekt wat wandelen kan betekenen. Genieten van het landschap en dan vooral de details waar je anders aan voorbij schiet, maar met name de tijd die je krijgt voor jezelf en de aandacht die je aan een ander kunt geven.

Vorig jaar heeft Henk Kroes de Camino Francés gelopen van St. Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostela. Een unieke ervaring die wordt bepaald door de verbondenheid met de andere pelgrims, de bijzondere ontmoetingen, de eenvoud van de albergues en de simpele maaltijden. Henk dacht dat één keer wel genoeg zou zijn, maar afgelopen jaar is Kroes teruggegaan naar Léon, naar hetzelfde punt waar hij vorig jaar in dubio stond. "Ga ik rechtdoor of rechtsaf?" Rechtdoor was het vervolg van de Camino Francés, rechtsaf de Camino del Salvador naar Oviedo en daarna de Camino Primitivo naar Santiago. Henk is toen rechtdoor gegaan. Dit jaar is hij op hetzelfde punt rechtsaf geslagen. Dit voelde net als een keuze waarvoor Henk Kroes in zijn leven ook meermalen heeft gestaan. Meer dan genoeg om over na te denken.

 

Muzikale vertelvoorstelling “Ontmoetingen onderweg”

Aat van der Harst wandelde van zijn huis in Leusden naar Santiago de Compostela en daarna naar Rome. Samen met zangeres Marianne van der Post maakte hij een verhaal van zijn tocht. Ze voerden deze voorstelling inmiddels een aantal keren op in verteltheatertjes en kregen enthousiaste reacties. “Mij is nu pas duidelijk geworden wat een pelgrimstocht betekent en wat een impact die voor je leven heeft; ik overweeg nu zelf de tocht te gaan maken”, schreef een bezoekster na afloop van een voorstelling. Aat vertelt over de weg naar de verte met pelgrimsthema’s als de oproep, wolven op de weg, ontmoetingen, wegwijzers, heilige plaatsen en de aankomst/thuiskomst. De wandelweg staat steeds symbool voor de levensweg. Persoonlijke verhalen vloeien soms samen met oude, overgeleverde verhalen. Diverse levensthema’s komen aan de orde, vreugdevolle en ook soms lastige. Het belangrijkste zijn uiteindelijk de ontmoetingen, met jezelf, met reisgenoten die een korter of langer stuk met je meelopen. Aat vertelt over een aantal betekenisvolle gesprekken met tochtgenoten tegen de achtergrond van de wandeling door indrukwekkende natuur en langs historische steden, kathedralen en kloosters.

Marianne van der Post ( Muzemoes) begeleidt het verhaal met gitaar en zang. Ze zingt Nederlandse poëzie ( o.a. van Martinus Nijhof), Franse chansons, Engelse luisterliedjes en een eigen compositie. De liedjes sluiten geheel aan op het verhaal en geven er een verdieping aan. Marianne en Aat zullen het verhaal in Leeuwarden ten gehore brengen voor ieder die van pelgrimsverhalen houdt en van liederen die je hart raken.

 

Zonder geldzorgen

Frank van Haaren wilde ervaren hoe het zou zijn om zonder geld op reis te gaan naar Santiago en op die manier te moeten varen op het contact met anderen. De tocht heeft hem veel gebracht al was het alleen al vrijheid met geld en het vertrouwen dat als het er op aan komt en je relatie met anderen aangaat er van alles mogelijk is. Frank heeft over zijn belevenissen een boek geschreven. In het dagelijks leven is Frank lichaamsgericht coach en heeft hij onder andere het Anniefonds opgericht waarmee mensen financieel ondersteund worden als zij hulp nodig hebben.

 

Franciscaner voetreis

 “Het was een min mannetje om te zien en mooi was hij ook niet, maar zijn woorden hadden een grote indringende kracht”, schrijft een student uit Bologna wanneer hij daar voor het eerst Franciscus van Assisi (1181-1226) hoort spreken. Franciscus, dat heeft toch iets met Dierendag te maken? Franciscus was als zoon van een welgesteld lakenkoopman in de wieg gelegd voor een genoeglijk leven. Maar hij koos voor een volstrekt ander leven: eenvoudig, hart voor de armen en verbondenheid met de natuur. In Umbrië tref je vele inspirerende plekken aan die met zijn leven verbonden zijn.

De Franciscaner voetreis is een schitterende en uitdagende wandelroute die al deze plekken (en méér) aaneen rijgt tot een inspirerende voettocht. Weidse uitzichten, stenige paden, de vele verhalen die over Franciscus bekend zijn, verstilde kluizenarijen en schitterende fresco’s: ze komen allemaal aan bod in de lezing die Cor Kuyvenhoven op de najaarsbijeenkomst geeft. Kuyvenhoven is oud-voorzitter van de vereniging Pelgrimswegen naar Rome, lid van de Franciscaanse beweging en organisator/begeleider van kleinschalige voettochten waarbij in de voetsporen van Franciscus wordt getreden. Wil je eerst meer weten over deze tocht voordat je naar Umbrië afreist, meld je dan nu voor deze lezing aan.

 

Mijn camino ervaring

Veel pelgrims hebben onderweg bijzondere ervaringen opgedaan. Soms tegen wil en dank. Velen vertrekken niet als pelgrim, maar worden dat pas onderweg. Vaak door de ontmoetingen en ervaringen die ze op hun weg tegenkomen.

In deze workshop van de Werkgroep Spiritualiteit krijg je de gelegenheid om een bijzondere ervaring te delen met medepelgrims. Het gaat dan om persoonlijke ervaringen die veelal universeel (spiritueel) zijn. Na een inleiding over welk soort ervaringen we bedoelen, nodigen we je uit jouw eigen ervaringen in kleine groepjes te delen.

 

De presentaties van de Werkgroep Geschiedenis & Cultuur

Tieleke Huijbers verzorgt namens de Werkgroep Geschiedenis & Cultuur een tweetal lezingen. De eerste presentatie gaat over de Via Podiensis die loopt van Le Puy en Velay tot St Jean Pied de Port en gedeeltelijk samenvalt met de Romeinse weg. Deze oude pelgrimsweg loopt door schitterende afwisselende natuurgebieden zoals vulkanisch gebergte, graniet valleien, alpenweiden, kalksteen rotsen en landbouwgebieden. Ook cultuurhistorisch valt er veel te beleven neem alleen al het middeleeuwse pelgrimsstadje Conques en de kloostergang van Moissac.

De tweede presentatie gaat over de Via de la Plata die loopt van Sevilla tot aan Santiago de Compostela. Dit pad start in een gebied waar de Moren oppermachtig waren en gaat geleidelijk over in gebieden waar de plataresco stijl en veel romaanse kunst met Moorse invloeden is te vinden. Belangrijke stops zijn Merida, Salamanca en Zamora ieder met zijn eigen cultuur en bouwstijl.

 

Oude kerken in het Friese landschap

Oude kerken bepalen de 'skyline' van het Friese landschap. Nergens anders in Europa zijn zoveel laatmiddeleeuwse kerken te vinden als in Noord-Nederland. Een rijkdom die het behouden waard is. Steeds meer monumentale kerkgebouwen verliezen hun oorspronkelijke functie. De Stichting Alde Fryske Tsjerken wil voorkomen dat ze verdwijnen. Ze doet dat door in bijzondere gevallen (rijksmonumentale) kerken in eigendom over te nemen. Ook zorgt de Stichting voor een nieuwe bestemming, zodat kerken 'levende stenen' blijven. Het is sinds april 2018 mogelijk om te slapen in Friese kerken. Dit zogenoemde Tsjemping is bedoeld voor pelgrims (leden van het Genootschap) en voor donateurs van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

 

Lezingen en presentaties

Verder staan er lezingen en presentaties op het programma over onder meer Japan, herbergen en hospitaleren. Speciale aandacht is er voor de Codex Calixtinus, die tijdens de najaarsbijeenkomst te bewonderen is. Tevens wordt de film "Pelgrimeren in Frylân" vertoond en kunt u deelnemen aan een rondleiding door de stad, gebouwd op terpen. En dan zijn er natuurlijk nog de informatiemarkt en het afsluitende café Saint-Jacques, waar de verhalen over de camino tot leven komen.

 

Aanmelden

Aan u de keus! Leden van het Genootschap kunnen zich voor de najaarsbijeenkomst inschrijven via het aanmeldingsformulier op de website.