Programma najaarsbijeenkomst 20 19

Social Share

Pelgrim op zoek naar het Mirakel

 

De Kaasstad Alkmaar is op zaterdag 9 november van 10.00 tot 17.30 uur het decor van de landelijke najaarsbijeenkomst en Algemene vergadering van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. De locatie zijn de Grote Sint Laurenskerk en ruimtes in het Cultureel Centrum Vest, de bibliotheek en Artiance, centrum voor de kunsten, allemaal gelegen aan het Cultuurplein rond de kerk. De regio heeft gekozen voor het thema ‘Pelgrim op zoek naar het Mirakel’.

Over het Mirakel van Alkmaar, het bloedwonder, en de relatie met de Grote kerk wordt een lezing gehouden in de Laurentiuskerk op 10 minuten lopen van de Grote Kerk.

 

Programma

Openingswoord door de burgermeester van Alkmaar, dhr. P. Bruinooge

 

De Grote Sint Laurenskerk van Alkmaar, een pelgrimskerk?

Op een uitbouw van de Grote Sint Laurenskerk te Alkmaar is een Jacobsschelp zichtbaar. Dit doet vermoeden dat de kerk in de rooms-katholieke periode een halteplaats is geweest voor pelgrims die op weg waren naar Santiago de Compostela in Noord-Spanje.

Het Regionaal Archief van Alkmaar bezit een compostela uit 1660 waaruit blijkt dat Geldolph van Vladeracken op twintigjarige leeftijd, in de tijd van de Reformatie, de pelgrimage heeft  gemaakt. Hij bleek gereformeerd en werd later kerkmeester van de Grote Sint Laurenskerk. Op de dag van de jaarvergadering zal Pim van der Pol uitgebreider verslag doen van de zoektocht naar de Grote Sint Laurenskerk van Alkmaar als pelgrimskerk.

 

Presentatie ‘Het Mirakel van Alkmaar’

door Liesbeth van Gool in de Laurentiuskerk

 

In de Middeleeuwen leek Alkmaar wel een beetje op Santiago de Compostela. Er kwamen grote drommen pelgrims naartoe om bij een reliek iets van God te ervaren. Ze wilden met eigen ogen het Bloedwonder zien en in de nabijheid van dit mirakel bidden. De miswijn die zichtbaar tot bloed was geworden. Treedt in de voetsporen van deze pelgrims en komt het zelf zien. Het is alleen al een wonder dat het er nog is ondanks de vreselijke gebeurtenissen in het jaar 1573. Tijdens het bezoek wordt het verhaal van het Mirakel van Alkmaar verteld in de kerk waar het reliek wordt bewaard, de Sint Laurentiuskerk.

 

Rondleiding Grote Kerk

 

Het grootste monument van Alkmaar: de 500 jarige Grote Sint Laurenskerk.

Een rondleiding met een van onze deskundige gidsen, maakt u een ervaring rijker.
Zij/hij voert u langs de uitgebreide geschiedenis van de kerk, toont de wereldberoemde orgels, de werken van grote schilders, oude graven en nog tal van andere zaken. Er moeten verrassingen resteren.
In de kerk zijn o.a. wisselende exposities, tentoonstellingen en concerten.
We hopen u enthousiast gemaakt te hebben na deze rondleiding, zodat u onze kerk nog eens zult bezoeken.

 

Stadswandeling - Welkom in monumentenstad Alkmaar!

 

‘Bij Alkmaar begint de victorie!’ Maar waarom eigenlijk?

Als u dat niet mocht weten dan komt u daar achter tijdens een stadswandeling van een uur met de gidsen van Gilde Alkmaar en de Historische Vereniging Alkmaar. Maar bovenal laten zij u zien hoe prachtig de stad is met in haar eeuwenoude centrum zo’n 400 monumenten, laten zij u genieten van de intieme sfeer in het historisch centrum. Vrijwel nog geheel omsloten door de voormalige stadsgracht en het bolwerk toont de oude binnenstad haar rijke en bewogen geschiedenis. De route voert langs hofjes, (schuil)kerken en de vele fraaie panden.

 

Camino Anders Bekeken

door Gert-Jan de Hoon

 

Denk je dat ik de Camino kan lopen, ondanks mijn slechtziendheid? Met deze vraag zag Camino Anders Bekeken in 2015 het levenslicht. We gaan dit jaar voor de vijfde keer op pad, ieder jaar met een nieuwe groep wandelaars met een visuele beperking en buddy’s.

In 2016 ging er een filmteam mee en hebben we een documentaire gemaakt. Hierin maak je kennis met de deelnemers, wat hun motivatie is, hoe ze het ervaren om als pelgrim te wandelen en wat het betekent om slechtziend/blind te zijn. Een buddy en wandelaar van CAB2019 zullen aanwezig zijn om vragen te beantwoorden.

 

Presentatie - De Via Podiensis: van Le Puy naar Saint- Jean- Pied- de- Port
door Tieleke Huijbers

 

Dwars door het ruige hoogland van Auvergne loopt de volgens velen mooiste Franse route richting Santiago, de Via Podiensis. Ongeveer 750 km lang is hij: zowat een maand lopen. Niet bepaald de makkelijkste route maar de reiziger wordt meer dan ruim gecompenseerd: door een prachtige natuur – op de hoogvlakte van Aubrac bloeien duizenden wilde bloemen- en vele bijzondere monumenten. Sommigen zijn meer dan 1000 jaar oud: en reken maar dat “de stenen kunnen spreken”: neem alleen al de kleurige kathedraal van Le Puy, het enorme Laatste Oordeel van Conques, de grote brug van Cahors…

 

Lezing Codex Calixtinus

door Herman Holtmaat

 

In de kathedraal van Santiago bevindt zich een manuscript uit de twaalfde eeuw waarin de eer en glorie van de apostel Jacobus wordt bezongen: de Codex Calixtinus. Het bevat een schat aan informatie en adviezen voor de middeleeuwse pelgrim op weg naar Santiago. Het genootschap heeft een facsimile van de codex gekocht. In de Jacobsstaf zijn een aantal artikelen van de werkgroep geschiedenis en cultuur over het manuscript verschenen. Herman Holtmaat van de werkgroep vertelt in de lezing over inhoud en betekenis van de Codex Calixtinus. Hij geeft speciale aandacht aan de vele mirakelen die in de codex zijn opgetekend.

 

Lezing ‘de Camino Blues’: Hoe ga je om met het terugkeren naar het dagelijks leven na een pelgrimstocht?

door Suzanne van der Beek

 

Er wordt wel gezegd dat de Camino pas begint als je thuiskomt: de echte uitdaging van een pelgrimage is om de lessen die je leert tijdens de Camino toe te passen in het dagelijks leven. Voor veel pelgrims is dit geen gemakkelijke taak. In deze lezing onderzoekt Suzanne van der Beek het fenomeen van de zogenaamde “Camino Blues” en de manieren waarop pelgrims om gaan met het terugkeren van een pelgrimage. Ze stelt voor dat digitale media nieuwe mogelijkheden bieden om de terugkeer naar het dagelijks leven te navigeren. Na afloop van de lezing is er ruimte om ervaringen en tips uit te wisselen.

 

Grenzen over, over grenzen

door Bert Rijkhoff

 

Bert Rijkhoff (67): ‘Een droom van jaren, als ik straks niet meer hoef te werken en met pensioen ga, heb ik tijd en ruimte om naar Santiago de Compostela te lopen. Het ging helaas anders, ik werd erg ziek en was gedwongen te stoppen met werken. Na deze strijd ben ik toch gaan lopen. Welke grenzen ga ik over, ga ik niet over mijn grenzen? Wat brengt het mij?' Bert is 16 april 2018 van zijn huis in De Weere (Noord-Holland) vertrokken en kwam 30 augustus weer thuis. In totaal was hij 137 dagen van huis en heeft hij ruim 3250 kilometer gelopen. Graag deelt hij zijn verhaal met jullie. Over een groot gevoel van vrijheid, ontmoetingen met zichzelf, in diepte en hoogtepunten, verdriet en blijdschap... grenzen over...

 

Workshop Tai Chi Chuan

door Peter en Edwin Jongh-Visscher

 

Tai Chi Chuan beter bekend als Tai Chi is een interne “Martial Art”. De bewegingen zijn rustig, vloeiend, ontspannen en elegant.

Met miljoenen beoefenaren over de hele wereld is Tai Chi de meest beoefende “Martial Art” in de wereld. Beoefening van Tai Chi bevordert de gezondheid en geeft meer kwaliteit aan het leven.

Tai Chi heeft een grotere invloed op de gezondheid dan enige andere sport/oefening.

Het is aangetoond dat beoefening van Tai Chi een positieve bijdrage levert op balans en coördinatie, pijn vermindert, zorg draagt voor verbetering van de concentratie, vermindering van stress, gewichtsverlies en zelfs hart- en vaatziekten kan verminderen.

In de workshop leert u een serie bewegingen aangeduid als “Klein Universum”, welke alle organen stimuleren voor een betere gezondheid en van de Tai Chi vorm de verdedigende bewegingen “Raising Hands” en “Waving Hands like Clouds”.

 

Lezing over de Sultans Trail Culturele pelgrimage route
door Sedat Cakir en Iris Bezuijen

 

De oude wegen naar Istanbul werden na het uiteenvallen van het Ottomaanse rijk niet meer gebruikt om te pelgrimeren door de nieuw ontstane harde grenzen. Gelukkig na de val van de muur in Berlijn is er weer een mogelijkheid om over de oude wegen naar Istanbul te reizen. In 2009 is Sedat Çakır op pad gegaan om oude wegen naar Istanbul te herontdekken.

Hij startte in Zandvoort en reisde te voet naar Istanbul om deze oude wegen opnieuw te verbinden. Sinds 2018 is de weg ook fiets-baar gemaakt samen met Iris Bezuijen. Oude wegen naar Istanbul leven weer op voor pelgrims te voet en te fiets.

 

Workshop iPad kunst maken op de camino

door Hans Oosting

 

Wie de expositie van David Hockney in het Van Gogh museum heeft bezocht, weet het: tekenen op een iPad of tablet kent ongekende mogelijkheden. Als je dat ook wilt leren, dan is deze workshop de uitgelezen kans.

Hans Oosting liep in 2018 de Camino Frances en tekende elke dag op zijn iPad. In deze workshop vertelt Hans over zijn eigen camino en worden de basisprincipe van het digitale tekenen aangeleerd. Natuurlijk is er ruimte en tijd voor interactief leren. Neem je eigen Ipad mee en leer digitaal tekenen! Het is aan te bevelen om voor de workshop het programma “Procreate” te installeren op je iPad. Voor Android gebruikers is Sketchbook een goed alternatief.

 

Workshop pelgrimsverhalen schrijven

door André Brouwer

 

U heeft een mooie pelgrimage achter de rug en denkt: ik zou er wel een boek over kunnen schrijven. Maar hoe doet u dat? En hoe blijft het ook boeiend voor de lezer? Wat maakt dat hij of zij doorleest?

In deze workshop geeft André Brouwer, hoofdredacteur Jacobsstaf, een kort college. Hoe is een goed verhaal opgebouwd? Wat kan er beter geschrapt worden en wat mag blijven staan?

Daarna gaat u zelf aan de slag met het beschrijven van een bijzonder moment in uw tocht. Het aantal deelnemers is beperkt zodat iedereen voldoende aandacht krijgt.

 

Workshop Gps-toestel versus smartphone of kaartgebruik

tijdens de pelgrimstocht te voet of met de fiets

door Paul Panhuizen, lid gps-team van Europafietsers

 

We besteden aandacht aan de verschillende manieren van navigeren, gps-toestel, smartphone of kaart.

Welke kaarten gebruiken we, welke software is er en welk apps zijn er.

De begrippen en de hulp daarbij.

En er is gelegenheid tot het stellen van vragen.

 

Workshop Routes maken voor gps

door Peter Jongh Visscher

 

Het maken van routes voor gebruik in een gps-toestel met behulp van Garmin Basecamp, een gratis programma van Garmin, wordt besproken en gedemonstreerd. Aandacht wordt besteed aan het gebruik van gratis verkrijgbare kaarten voor Basecamp en het (Garmin)gps-toestel. Waar kan je het vinden en hoe moet je het installeren.

Waar is informatie te vinden over routes, hoe gebruik ik die routes en pas ik die routes aan, aan mijn specifieke wensen?

 

Fietsen door Noord-Holland naar de Camino

door Astrid Aansorgh

 

In deze workshop besteedt Astrid aandacht aan fietsen of wandelen op de Jacobswegen in Nederland, met name door Noord-Holland. Voor fietsers zijn niet alle paden begaanbaar maar er is een gps-track van de routes door Noord-Holland.

 

Workshop fiets inpakken

door Theo Versteegen

 

Onze “lange fietstochten” (7 x) ervaring is opgebouwd in Europa. Samen met m’n vrouw gefietst naar o.m. Santiago de Compostela en Boedapest (routeboekjes Clemens Sweerman), Rome (route boekje Reitsma). Terug met bus / trein / vliegtuig (1x). Onze fietsen zijn gewone trekkingfietsen: Koga Miyata Roadrunner en Batavus Venturo.

We kamperen onderweg in onze 5 kg zware tentje, dus niet superlicht, wel “comfortabel”! Ons hele kampement gaat vrijwel dagelijks in en uit de fietstassen en foedralen. Per fiets zo’n 22-24 kg bagage, verdeeld over 4 fietstassen en foedraal op bagagedrager.

Is alles wat je thuis laat ook “meegenomen”?

 

Workshop Rugzak inpakken

door Bert Gorter

 

Het pakken van een rugzak lijkt eenvoudig, maar als je onderweg bent leer je veel tips en trucs. Een rugzak wil je aangenaam en zonder problemen dragen. Lichte dagrugzakje of (middel)zware rugzak voor pelgrimstocht van meer dan 1000 km. Het principe blijft hetzelfde. Wat neemt U mee en beter nog wat laat U thuis.

In deze workshop krijgt U uitleg/advies over welke rugzak U mee kunt nemen en de inhoud.

Zoveel meningen en ervaringen. Ik vertel U mijn ervaringen. Ik hoop U als bezoeker van dienst te zijn bij deze workshop.

 

Informatie Camino’s Spanje / Portugal / Japan Shikoku 88 Tempel Route

door Bert Gorter

 

In deze workshop kan ik mijn ervaring met u delen over de camino France, Ruta La Plata, Portugal en de meest bijzondere camino Japan. Ik heb deze camino’s allemaal gewandeld.

U kunt uw vragen over deze camino’s aan mij stellen en mijn fotoboeken bekijken.

Ook ervaring met de camino Inca Trail Peru en de Mardi Himal Trekking Nepal.

Welke voorbereiding is verstandig om zonder blessures, ongemakken (blaren), ziekte etc. om deze wandelingen succesvol af te kunnen sluiten. Ook wordt ingegaan op de fysieke en mentale aspecten van deze wandelingen. Wat doet het met je... Welke bijzondere ontmoetingen etc. kunt u tegenkomen.

Ik hoop u bij deze workshop van dienst te zijn en u nog enthousiaster te maken voor een van deze camino’s.

 

Workshop Pelgrimsstaf maken

door Rogier Vogelzang

 

Het wandelen met een knoestige houten pelgrimsstaf geeft het lopen een extra dimensie. Het is een persoonlijke pelgrimstaf die iets zegt over jou zelf.

In de workshop gaat u aan de slag met een ruwe tak waarvan uit u een pelgrimsstaf maakt. We denken na over op weg zijn, wie je bent en wat je beweegt.

In de workshop gaat u tevens praktisch aan de slag en leert alles over houtsoorten, houtsnijden, pyrografie, ergonomie en afwerking. Aan het eind neemt u uw eigen pelgrimsstaf mee naar huis.

 

Workshop Hospitaleren Overige Herbergen

 

In onze workshop krijg je info over wat hospitaleren inhoudt en wat je daarvoor nodig hebt! Om hospitalero/a te worden in een van de vaak kleinere herbergen aan de camino's in diverse landen van Europa.

Er wordt veel verwacht van je inzet en gastvrijheid. Zeker is dat je er ook veel voor terug krijgt. Talenkennis is gewenst met name van het land waar je hospitaleert.

Uitgebreid aan de orde komt de grote diversiteit van de herbergen. Wij willen, vanuit het Genootschap, graag meehelpen om de non profit herbergen, die nog staan in de aloude caminotraditie, in stand te houden.

Ervaren hospitalero's komen hierover hun verhaal doen.

 

Workshop Hospitaleren in Roncesvalles

door Helmut Brouwer

 

De herberg op deze mooie en mystieke plek aan de Camino Francés wordt al 17 jaar verzorgd door vrijwilligers van ons Genootschap.

Elk jaar zoeken wij frisse Hospitaleros voor de noodzakelijke werkzaamheden.

Zij worden goed geïnformeerd en ingedeeld met ter plaatse bekende Hospitaleros, steeds in periodes van 2 weken.

Er is tijd voor een wandeling en aan niets ontbreekt het.

De Hospitalero ontvangt veel dank en genegenheid, maar enige taaiheid is gewenst.

In de Workshop ziet u wat de werkzaamheden inhouden en van de vrijwilligers verwacht wordt. Laat u informeren en geef wat terug aan de Camino!

 

Workshop zingen met het pelgrimskoor van het Genootschap El Orfeon Jacobea

o.l.v. dirigent Sebastian Holz

 

In deze workshop gaat u meerstemmige liederen oefenen, samen met het koor.

Pelgrimsliederen en liederen die betrekking hebben op het onderweg zijn en afscheid nemen. In de afsluiting van de dag laat u, samen met het koor, het resultaat van het meerstemmig zingen van de geoefende liederen horen.

 

Workshop Spiritualiteit

 

Hartelijk welkom bij deze workshop over spirituele ervaringen op de camino. In deze workshop gaan we in op jouw ervaringen op jouw camino. Ervaringen die emotioneel waren, ervaringen die spiritueel waren.

Als je nog niet eerder een camino liep: Heb je wel eens ‘jezelf overstijgende of sublieme ervaringen’ meegemaakt? Dat kan overigens ook gewoon zijn dat je je erg gelukkig voelde of zelfs moest lachen, terwijl er geen directe aanleiding was.

Als je eerdere een camino hebt gelopen: Heb je op je camino wel eens ‘jezelf overstijgende of sublieme ervaringen’ meegemaakt? Heb je op de camino wel eens iets meegemaakt wat je erg emotioneel maakte?

 

We zien u graag op zaterdag 9 november in Alkmaar!

 

Aanmelden

Aan u de keus! Leden van het Genootschap kunnen zich voor de najaarsbijeenkomst inschrijven via het aanmeldingsformulier op de website.