Wintersluiting route Napoleon

Social Share

in de wintermaanden is de hoge Napoleon route vanaf Saint Jean Pied de Port gesloten.

Het Genootschap kreeg van het Spaans Verkeersbureau in Den Haag onderstaande informatie met de vraag het belang van deze winterafsluiting aan het begin van de camino Frances nog eens te benadrukken. Aan het lopen van deze route in de wintermaanden zijn te veel risico's verbonden en is daarom ieder jaar verboden tussen 1 november en 1 april. Door dit gevaar en doordat hulpdiensten meerdere mensen hebben moeten redden staat op een overtreding een hoge boete tot €12.000 en moet men eventuele reddingskosten zelf betalen.
Het alternatief, de meer westelijke route via Valcarlos is wel het hele jaar open.

Wil je deze prachtige route lopen, start dan na 1 april. Maar informeer ook dan bij het pelgrimskantoor in Saint Jean Pied de Port naar de beloopbaarheid en de weersverwachting.

 

Net als alle routes naar Santiago kun je ook deze routes bekijken op deze routekaart. Zoom in naar het betreffende gebied en klik op een route voor meer info over deze route.

 

 

 

-------- Oorspronkelijke bericht --------
Onderwerp: Doorgangsverbod oostelijke route Camino de Santiago in Navarra 1 november-31 maart

Geachte heer, mevrouw,

Vanuit de Autonome Regio Navarra ontvingen wij een mail (in het Spaans) betreffende de tijdelijke afsluiting van het deel van de pelgrimsroute Camino de Santiago dat loopt tussen St. Jean Pied-de-Port (Frankrijk) en Orreaga/Roncesvalles (Navarra, Spanje). Het leek ons belangrijk ook uw Genootschap hierover te informeren en daarom geven wij onderstaand u de Nederlandse vertaling van dit bericht en verzoeken dit op uw website en aan u leden kenbaar te maken.

De Camino de Santiago is een van de belangrijkste toeristische attracties van Noord-Spanje en trekt jaarlijks een grote toestroom van buitenlandse pelgrims, met name in de periode van april tot oktober. De toegang tot de Camino Francés (Franse route) in Navarra heeft twee varianten: in het westen, vanaf Saint Jean Pied-de-Port via Luzaide/Valcarlos naar Orreaga/Roncesvalles; en in het oosten die, beginnend vanaf St. Jean Pied-de-Port de bergpas Lepoeder bereikt tot aan de aankomst in Orreaga/Roncesvalles. Deze variant houdt een stijging van meer dan 1250 meter in naar de bergpas van Lepoeder (1400 m hoogte).


In de afgelopen jaren hebben meer en meer pelgrims besloten om de weg in de winter te lopen, zich niet bewust van het gevaar dat dit stuk door de weersomstandigheden van het jaargetijde met zich meebrengt, zoals zware sneeuwval, sneeuwstormen en temperaturen onder het vriespunt die de fysieke gesteldheid van de pelgrims in gevaar brengen en tevens ook de noodvoorzieningen om hen te helpen in geval van nood.

Om deze reden heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken van de Autonome Regering van Navarra een RESOLUTIE goedgekeurd die een DOORGANGSVERBOD INHOUDT M.B.T. DE OOSTELIJKE TOEGANG, die loopt tussen St. Jean Pied-de-Port en Orreaga/Roncesvalles door Lepoeder-bergpas, vanaf 1 november tot 31 maart. Gedurende deze periode is het verplicht om de westelijke route te nemen door Luzaide/Valcarlos, aangegeven door bewegwijzering.

Overtreding van deze maatregel zal worden bestraft als klein vergrijp op grond van de artikelen 60 en 61 van de Regionale Wet 8/2005 van 1 juli voor Civiele Bescherming en Noodgevallen van Navarra. Kleine overtredingen kunnen worden bestraft met boetes tot 12.000 euro. En bovendien, in geval van redding, zullen de kosten van deze redding in rekening worden gebracht in overeenstemming met artikel 51 bis van de Regionale Wet 7/2001 van 27 maart, m.b.t. Tarieven en Openbare Prijzen van de Administratie van de RegionaleGgemeenschap van Navarra en haar autonome organismen.

Bijgaand zenden wij u, ter informatie, een foto van het verbodsbord. Op de website van de Autonome Regering van Navarra staat de informatie over dit gedeelte van de Camino de Santiago en het verbod ook vermeld.

Wij hopen u met deze informatie van dienst te zijn geweest.

Un cordial saludo, Met vriendelijke groet,

MARLIES BAVIUS-DUQUESNOY

Consejería de Turismo en La Haya_
Spaans Verkeersbureau in Den Haag_
Laan van Meerdervoort 8A
2517 AJ  Den Haag
Tel. +31 (0)70 346 59 00
lahaya@tourspain.es
www.spain.info/nl