In memoriam Hans van Berkel

Social Share

Van Elske van Berkel hoorden we, dat haar man, Hans, op 25 september j.l. is overleden. Hans was webmaster van de website van 2003 tot 2013.

Ik leerde Hans kennen in 2008, op het moment dat hij herstellend was van een hersenbloeding. De, ooit naar Santiago wandelende, pelgrim was nu al trots en blij dat hij tot de hoek van de straat en terug kon wandelen. Ondanks die handicap was hij nog steeds de bevlogen beheerder van www.santiago.nl, die graag de webpagina's codeerde in HTML, maar ook de kneepjes van het vak verstond als het om de content management ging.

Hans was voor de website een 'werker van het eerste uur'. Hij zorgde voor de structuur -de menubalk met uitklapmenu's was van zijn hand-. Hij introduceerde (Geholpen door een bevriende programmeur) de jacobalia, gekoppeld aan een kaart. Hij maakte een begin met de statistieken over de pelgrims. Hij legde de band met de redactie van de Jacobsstaf.
Toen ik bij de werkgroep kwam was het (weer) hoog tijd dat de site vernieuwd werd. Het systeem waarmee we werkten (Movable type 4) was verouderd en er waren zoveel nieuwe dingen 'aan de site geplakt', dat het beheer steeds lastiger werd. Toen begon het traject van zoeken naar een nieuw systeem (Wordpress? Joomla? Drupal?) en naar een nieuwe layout (kleur? menustructuur? huisstijl?) en naar een professionele organisatie die het beheer op zich zou nemen. Met name dat laatste viel niet echt mee. Degene die ons al jaren bijstond moest om privé-redenen verstek laten gaan, de volgende kon niet voldoen aan onze eisen, weer een ander wilde niet voldoen aan onze eisen, maar uiteindelijk kwamen we uit bij een ontwerper en een bouwer die pasten bij wat wij wilden.

Aanvankelijk trok Hans de kar van het vernieuwingsproces, maar, nadat er van bestuurswege een assistent bijgekomen was, besloot Hans de zaken langzamerhand over te dragen aan een nieuwe generatie. Toen de website in de huidige vorm het leven zag, mocht ik het webmasterschap overnemen. Maar ook nadien konden we hem weer begroeten op de landelijke bijeenkomsten. Hoe moeilijk het lopen voor hem ook was, hij moest en zou erbij zijn om zijn oude makkers weer eens te kunnen spreken en te volgen wat er in de vereniging speelde.

Hans is ook betrokken geweest bij de werkgroep 'Spiritualiteit'. Dat was voor mijn tijd, en ik kan daar dan ook niet veel over melden.
Tot eind 2016 was Hans nog actief met sporten, maar helaas kwam daar een einde aan toen hij viel en daarbij een spier scheurde. Dat leidde tot een fysieke achteruitgang, en toen een maand of twee geleden de kanker zich aandiende ging hij snel achteruit. Ook de warme zomer was voor Hans' gezondheid niet bevorderlijk.
Hans heeft de laatste twee weken in het ziekenhuis doorgebracht, waar hij gelukkig goed afscheid heeft kunnen nemen van vrienden en familie. Bij volle maan is hij, omringd door zijn dierbaren, overleden.

Een coryfee van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob is van ons heengegaan.
Hij ruste in vrede.

8 oktober, Han Pronker