Madre Elena overleden.

Social Share

Een bezielde ikoon op de 'Via de la Plata' is niet meer. Moge zij rusten in vrede.

 

In het voorjaar van 2002 kom ik vanaf Grimaldo vermoeid en hongerig aan in Carcaboso.
Ik had vernomen dat er op de route 'Via de la Plata' een herberg was met ene senorita Elena die daar gastvrouw was. En dat klopte! Ik werd verwelkomd alsof ik de verloren zoon was, onmiddellijk werden er 2 grote punten tortillo de patatas, koffie en stokbrood voor mij neergezet. Links, met bril, Madre Elena, daarnaast de auteurEen relatie was geboren!.

Dat was nog in de tijd dat er maximaal 5 Pelgrims per week deze route liepen. Vanaf die tijd tot op heden heb ik elk jaar (minus 2) gastvrijheid genoten.
Temidden van de bar, annex pakhuis, drankencemtrum, loterijen kantoor en verzamelplaats voor poststukken, vaste, losse en late gasten deligeerde Elena als een generaal het hele gedoe. Zoon Paco stond achter de bar. Met een groot hart regelde/bemoeide ze zich met alles en iedereen en nog veel meer. Wilde je een dag blijven hangen en naar Placencia, Elena regelde het vervoer. Was de afstand naar Aldeanueva del Camino (39 km) te groot, zij zorgde voor vervoer, ca 8 km naar de rand van het berg/natuurgebied. Wilde je overnachten nabij Caparra, zij belde naar restaurant/hotel Asturius dat ze je bij Caparra om 3 of 5 uur per auto kwamen ophalen.
Tot voor enkele jaren verwees zij haar Pelgrims naar het voorbij gelegen fantastische en billijke restaurant 'Los Hirondelles'. In het naastgelegen pand kon je slapen op een 1 of 2 persoonskamer met een dakterras op het westen, taloze waslijnen, kraantje, wasbak, schrobplank met grote rechthoekige stukken zeep. Dat alles had iets persoonlijks, iets huiselijks.

Elk jaar verwelkomde ze haar Pelgrims hartelijker, moederlijker en bezorgder. Steevast werd je altijd persoonlijk uitgezwaaid en werden er nog snel wat gekookte eieren en sinaasappels toegestopt.

Zeg je 'Via de la Plata', in een adem denk je aan de paters van het klooster 'Casa a de La Misericordia' sre Elena in Carcaboso en Don Blas in Fuenterroble de Salvatierra.

In het voorjaar van 2018 ging haar gezondheid zienderogen achteruit en in 2019 werd ze bedlegerig en heb ik haar niet meer kunnen zien.

Met dankbaarheid en warmte zullen honderden Pelgrims terugdenken aan deze 'Madre de los Peregrinos'

Frans Baas, Bakel