Bedden Roncesvalles

Social Share

Door regionaal bestuurlijke maatregelen heeft de herberg van Roncesvalles minder bedden.

 

Foto P Kouwenberg

 

Navolgend de tekst van Helmut Brouwer van de werkgroep Hospitaleren.

Met directe ingang kan een deel van de capaciteit van de herberg in Roncesvalles niet gebruikt worden vanwege een probleem met de vergunningen. Dit betekent dat er totaal nog 218 bedden beschikbaar zijn. Op drukke dagen zal dit naar verwachting te weinig zijn. De kwestie over deze vergunningen is een zaak tussen de eigenaar van de herberg (het Colegiata van het klooster in Roncesvalles) en de lokale overheid van Navarra. Het NGSJ levert alleen de hospitalero's van deze herberg en staat hier verder buiten.

De voorzitter van de werkgroep Hospitaleren Roncesvalles van het NGSJ heeft afgelopen zondag een gesprek gehad met Prior Don Patxi Isco en Marisol, de vaste Spaanse medewerkster van de herberg. Daarbij is afgesproken dat op het moment dat de maximum capaciteit bereikt is, pelgrims door zullen worden gestuurd naar de eerstvolgend halteplaats drie kilometer verderop: Burguete. Ook zullen reizigers met de bus vanuit Pamplona tijdig worden ingelicht, zodat aanreizende pelgrims al in Burguete kunnen worden afgezet.

De ontstane situatie valt alle betrokkenen rauw op het dak. De Werkgroep hoopt dat de situatie zo spoedig mogelijk genormaliseerd zal worden. De hospitaleros's zullen alles in het werk stellen om de pelgrims zo goed mogelijk te begeleiden en het naar de zin te maken.

De website van de herberg treft u hier.

 

Het kan dus bij hoge opkomst van pelgrims druk zijn. Hoewel voor sommige pelgrims een gruwel kun je reserveren. Er is eventueel hotelaccomodatie in Roncesvalles, zie bijvoorbeeld de site van Gronze.  Zie hier voor aanvullende accomocatie vanaf Roncesvalles richting Zubiri.