Frank van Boxtel

Social Share

Schilderij

Dit schilderij van de hand van de lokale schilder Hans Hazebroek dateert uit 1998.

 

Sint-Jacobuskerk

Op de plaats waar nu de Witte Kerk staat, werd omstreeks het midden van de 14de eeuw een eenvoudige kerk gebouwd, gewijd aan Sint-Jacobus de Meerdere. Zeker na de verbouwing in het begin van de 16de eeuw moet het een fraaie kruiskerk geweest zijn.

Sint-Jacobstraat

In Tilburg ligt de Sint Jacobstraat vlakbij het Textielplein. Dit plein met zijstraten is van vroeger al bekend als een wijk voor arbeiders. Vele opknapbeurten later lijkt de wijk nu toe aan een grotere renovatie.

 

Sint-Jacobusklooster

Aan de Broekhovenseweg stond het klooster van de zusters van het Allerheiligste Hart van Jezus (ofwel de zusters van Moerdijk). Het klooster was gewijd aan Jacobus de Meerdere. Een beeld van de apostel staat nog altijd op de gevel van het pand dat nu dienst doet als Acupuntuur Praktijk.

Het klooster is gebouwd in 1928 naar een ontwerp van de architect Jos Donders.

 

Beeld

Dit beeld staat in de tuin van de pastorie van de Sint-Jozefkerk. Het is een geschenk van de parochianen aan de pastoor nadat hij in 2002 terugkwam van zijn derde pelgrimstocht naar Santiago.


Het beeldje is ongeveer 40 cm hoog en staat op een sokkel onder plexiglas.


Onder het beeldje staat: Santiago de Compostela, 2002.

 

Glas-in-loodraam

In de Sint-Jozefkerk bevindt zich dit glas-in-loodraam. Het is vervaardigd door de firma Stalins en Janssens uit Antwerpen. Aan het einde van de restauratie in 1996 werd het geplaatst in het zuid-transept van de kerk.


Op het glas-in-loodraam staan drie apostelen, van links naar rechts: Jacobus de Meerdere, Johannes de Evangelist en Thomas. Jacobus staat hier afgebeeld met een pelgrimsstaf. Zijn naam staat eronder aangegeven: St.Jacobus Major

 

Sint-Jacobspad

Het Jacobspad vormt de verbinding tussen de huidige protestantse kerk (de voormalige Sint-Jacobuskerk) en de r.k. Sint-Gummaruskerk.

 

Beeld

In de prachtige basiliek HH Agatha en Barbara staat een beeld van de apostel Jacobus de Meerdere. Jacobus staat afgebeeld met een pelgrimsstaf in zijn linker hand en een kalebas aan het koord rondom zijn middel. Zijn naam staat op het voetstuk weergegeven.

 

Sint-Jacobsbaan

In Goirle ligt nu nog de Sint Jacobsbaan. Waar vroeger de Jacobsbaan naar de heidevelden liep is daar nu in de nieuwe wijk "De Hellen" alleen nog een fiets/wandelpad van over.

 

Sint-Jacobskapel

Dit gebouw heet nu "Het Weeshuis", op het ANWB-bord, rechts naast de ingang, staat: "Oorspronkelijk kapel van het Gasthuis (=Sint-Jacobusgasthuis) uit 1436. Sinds 1681 Weeshuis..".

 

Nu is er een restaurant in gevestigd, Het Weeshuys.

 

Pagina's

Abonneren op RSS - Frank van Boxtel